Hämmentävän hurmaava ja virkistävän persoonallinen seikkailu – arvostelussa Valiant Hearts

26.06.2014 10:00 | Jukka O. Kauppinen

Ensimmäisen maailmansodan juoksuhaudoissa elämä ei ollut ruusuilla tanssimista. Ellei sitten käsitettä tulkitse väljästi, ja näe ruosteista piikkilanka-aitaa teräsruusupuskana. Ei siellä ole kaunista Ubisoftin runokkaan seikkailupelin läpikään tulkittuna, mutta sitäkin runollisempaa ja erikoisempaa. Miikka Lehtonenraportoi:

Valiant Hearts kertoo tarinan kolmesta miehestä, yhdestä naisesta ja näiden koirasta. Emile, Karl ja Freddy ovat sotilaita, jotka kohtalo heittää suuren sodan eri osapuolille. Emile värvätään vanhasta iästään huolimatta rintamalle puolustamaan kotimaataan hunnien hyökkäykseltä. Tiivistyvät tunnelmat saavat ranskalaiset karkoittamaan kaikki saksalaiset mailtaan, mikä tarkoittaa Karlille lähtöpasseja Ranskasta – ja nuoren perheensä luota. Freddy taas on amerikkalainen, joka löysi Ranskasta ensin elämänsä rakkauden ja sitten pohjattoman tragedian, kun sota riisti hänen tuoreen vaimonsa häneltä vain hetkeä häiden jälkeen.

Nelikon viimeistelee Anna, joka on itseoppinut sairaanhoitaja. Hänen motivaationaan toimii siepattu isä. Kuinka ollakaan, käy ilmi, että isän kaapannut saksalaiskenraali on sama miekkonen, joka pommituksellaan murhasi Freddyn vaimon.

Yhdistelmä kuulostaa oudolta ja sitä se välillä onkin. Valiant Hearts kun ei osaa aina päättää, haluaako se olla maanläheinen ja realistinen sotakertomus, jossa pienet draaman hetket saavat tilaa hengittää ja tehdä vaikutuksen pelaajaan, vai sarjakuvamainen toimintarällästys, jossa paetaan hunnien supertankkeja ja taistellaan zeppeliniä vastaan katedraalissa.

Lue koko arvostelu: Valiant Hearts (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

Lisää aiheesta

Valiant Hearts –ensikosketus – seikkailu ensimmäisen maailmansodan juoksuhaudoissa

Valiant Hearts on jotain hyvin erilaista. Se on pienen 14-henkisen tiimin luoma tarina viiden henkilön kohtaloista ensimmäisen maailmansodan syövereissä. Se on myös rakkaustarina. Ja tarina koirasta.

Valiant Hearts ihastuttaa heti ensinäkemältä. Tämä on jotain muuta. Se on monitasoinen, visuaalisesti piirroselokuvamainen tarina, lähes satu. Se sukeltaa julmuuksien keskelle ja peilaa niitä tavalla, joka ei tunnu ahdistavalta.