Uusimmat

Huolestuttava käänne: Early Access -pelejä myydään jo pelikaupoissa

30.06.2014 11:00 Miikka Lehtonen

Sattuipa tulemaan eilen vastaan jotain, mikä hieman arvelutti. Nimittäin kuvakaappaus Steamin Early Access -pelistä, jota myydään ihan DVD-kotelossa normaalin pelikaupan hyllyllä. Mielestäni trendi on vähintään arveluttava.

Oheinen kuva esittää odotetun Planetary Annihilation -pelin versiota, jota myydään ihan aidoissa pelikaupoissa. Katselkaa kuvaa hetki ja fiilistelkää.

Meikäläiselle kuvasta ja ilmiöstä tuli arveluttava ja hieman likainenkin olo ja on hieman vaikea artikuloida, miten tai miksi. Ehkä sen takia, että pelikaupassa myytävät pelit ovat perinteisesti olleet niitä lopullisia versioita? Tai ehkä sen takia, että vaikka Planetary Annihilation ei olekaan itse mikään varsinainen ongelmatapaus, koko Early Access -operaatio on riistäytymässä käsistä. Steam alkaa tukehtua loputtomien alfa- tai beta-asteella olevien pelien tulvan alle. Pelien, joiden valmistumisesta ei ole mitään takuita. Tätä ei välttämättä ymmärrä moni edes Steamissa, saati sitten pelikaupassa.

Olemme nähneet jo muutamia korkean profiilin Early Access -epäonnistumisia ja tulemme näkemään vielä varmasti useampia, ennen kuin pelimaailman realiteetit iskeytyvät kuluttajien tietoisuuteen. Ja tätä taustaa vasten on mielestäni aika arveluttavaa pyytää pelaajia maksamaan 49 euroa tekemättä täysin kristallinselväksi, että kyseessä on keskeneräinen kehitysversio, jota ei välttämättä ikinä saada valmiiksi.

Tämä ei välttämättä päde sellaisenaan Planetary Annihilationiin, joka tiettävästi on jo ihan kivalla vaiheella (joskin Uberin historia Monday Night Combatin ja Super Monday Night Combatin osalta huolestuttaa. Molemmat pelit hylättiin vähin äänin oman onnensa nojaan), mutta taidamme taas olla sellaisen ennakkotapauksen äärellä. Ovatko kauppojen hyllyt kohta täynnä keskeneräisten zombiselviytymispaskeiden laatikkoversioita? Ja olenko ainoa, ketä tämä häiritsee?

Muropaketin uusimmat