Uusimmat

Julkaisematon Duke Nukem –peli löytyi kirjaston kätköistä

08.08.2014 11:00 Jukka O. Kauppinen

Yhdysvaltain kongressin kirjasto, Yhdysvaltain kansalliskirjasto, hoitaa Washingtonissa vastaavaa tehtävää kuin Suomen Kansalliskirjasto. Molemmat tallentavat julkaistuja painotuotteita ja kulttuurillisia teoksia jälkipolville. Yhdysvaltain kirjastossa tallennetaan myös käsikirjoituksia, sarjakuvia, äänitteitä, elokuvia ja vuodesta 2006 lähtien myös tietokoneohjelmia ja –pelejä.

Kirjaston työntekijä teki juuri melkoisen huiman pelihistoriallisen löydön, jota etenkin Duke Nukem –pelisarjan fanit osaavat arvostaa. Kirjaston arkistoista näet löytyi ilmeisesti täysin valmis mutta koskaan julkaisematon Duke Nukem –peli!

Kirjaston pelikokoelmista vastaava teknikko David Gibson törmäsi taannoin epämääräiseen käsin poltettuun DVD-levyyn, jonka hän arveli olevan gameplay-videotallenne Duke Nukem: Crital Mass –pelistä. Levyn copyright-tiedot, inforivi ja sisältö olivat kuitenkin jotain aivan muuta. Levyltä näet löytyivät kokonaisen videopelin lähdekoodit, grafiikat, äänitiedostot ja kaikki. Tarkemmalla tutkimisella Gibson huomasi, että tätä kyseistä peliä ei edes oltu koskaan julkaistu. Kyse kun oli Critical Massin PSP-versiosta.

PSP-versiosta kyllä aikoinaan uutisoitiin ja trailerikin julkaistiin, mutta vain DS-versio saapui kauppoihin 2011 alussa. PSP-versio katosi sille tielleen – ja päätyi lopulta kongressin kirjaston kokoelmiin.

Gibsonin mukaan DVD-levy onkin täysin valmis master-levy, josta olisi tehty kaupoissa myytävän PSP-pelin UMD. Syystä tai toisesta Apogee ja Deep Silver –pelitalot kuitenkin hylkäsivät pelinsä.

Pelin master-materiaalien tutkinnasta lisää oheisen linkin takaa.

Lisätietoja: Duke’s Legacy: Video Game Source Disc Preservation at the Library of Congress

 
Lisää aiheesta

Perjantaikevennys: Duke Nukemin teema matriisiprintterillä 

3D Realms vs Gearbox: Duke Nukem –kiista kuumenee 

Duke Nukem räiskii taas oikeudessa 

Huhupartio: uusi Duke Nukem –peli? 

Muropaketin uusimmat