Kansalainen, älä huolestu: Paranoia tulee taas!

24.10.2014 14:30 | Miikka Lehtonen

Paranoia! Legendaarinen kynä ja paperi -roolipeli, joka on viihdyttänyt lukemattomia ihmisiä ja myös meikäläistä vuosikausien ajan. Nyt Paranoia tulee uudelleen, tietenkin Kickstarterin avustuksella.

Paranoia on riemukas kynä ja paperi -roolipeli, joka sijoittuu loistavan ihanaan tulevaisuuteen. Ydinsota on tuhonnut miltei koko planeetan ja vähäiset eloonjääneet elelevät maanalaisissa bunkkereissaan parhaan ystävänsä, Tietokoneen suojeluksessa. Tietokone uskoo tiukkaan luokitteluun ja järjestykseen, joten kaikilla — ja kaikella — on oma värikoodattu turvaluokituksensa.

Niinpä kaikki tietävät paikkansa yhteiskunnassa tai ainakin oppivat sen hyvin pian. Perseilystä nimittäin sakotetaan välittömästi höyrystymisellä. Ja syystä! Vaanivathan kamalat mutantit, salaseurat ja kommunistit hyveellistä yhteiskuntaamme. Pelaajien tehtävänä olisi ratkoa näitä ongelmia, mutta matkassa on yksi mutta: he ovat kaikki myös itse salaa mutantteja, kommunisteja ja / tai salaseurojen jäseniä.

Tästä asetelmasta on revitty irti huumoria jo muutaman vuosikymmenen ajan ja tullaan repimään jatkossakin, sillä Paranoia on kerännyt jo ihan kivasti rahaa: keräys aukesi kirjoitushetkestä nähtynä alle tunti sitten ja potista on kasassa jo yli 10%.

Tietokone sanoisi tähän väliin, että tukeminen on pakollista. Ja haluatko sinä väittää, että tietokone on väärässä?

 

Lisätietoja: Kickstarter