UUSIMMAT

Karjalan peliala tähtää korkealle – Illusionissa alleviivattiin musiikin merkitystä

15.07.2013 20:30 | Jukka O. Kauppinen

Juho Anttila vieraili Illusion-tapahtumassa seuraamassa mitä Pohjois-Karjalan pelipiireissä tällä kertaa kuhiseekaan. No, ainakin musiikki. Tapahtumareportaasia tarjolla:

Joensuulaiset musiikkipiirit tiedetään ympäri Suomea. Paitsi että alueella on syntynyt kokoonsa ja sijaintiinsa nähden hämmästyttävän paljon tunnettuja, jopa legendaarisia bändejä, voidaan myös Ilosaarirock laskea yhdeksi maamme tunnetuimmista festivaaleista.

Vaikka kyse onkin hieman eri alasta, liittyvät musiikki ja pelit kiinteästi yhteen. Illusion-seminaari painottuukin selvästi musiikkiin ja pelien äänimaailmoihin. Tämä näkyy paitsi seminaariohjelmassa, myös tapahtumapaikan ja -ajan valinnassa.

Illusion järjestetään Joensuun tiedepuistolla, vain muutaman sadan metrin päässä Ilosaarirockin festivaalialueelta. Ajankohtakin on valikoitu tarkkaan. Kun kaksipäiväinen seminaari saadaan perjantaina päätökseen, vieraat voivat jatkaa suoraan Ilosaarirockin pariin. Festivaali on lyömätön markkinointivaltti myös pelialaseminaarille, siitä huolimatta, että Motörhead joutuikin perumaan.

Huimasti kiitosta keränneen helsinkiläisen Frogmindin äänisuunnittelija Joonas Turner tarjoaa yleisölle hieman perinteisempää, mutta ei suinkaan vähemmän kiinnostavaa nähtävää. Turner näyttää ja kertoo konkreettisin esimerkein, miten Badlandin äänimaailma on rakennettu. Kurkistus kulissien taakse saa kuulemaan pelien äänitarjonnan aivan uusin korvin.

Niin ikään helsinkiläisen Secret Exitin Eyelord ei puolestaan ole perinteinen musiikkipeli, vaikka pelissä onkin mitä mainioin hevipainotteinen ääniraita. Yrityksen perustajan, Jani Kahraman esitys Eyelordin kehityksestä ja siitä, kuinka sitten kävikään muistuttaa kaikkia siitä, ettei aina voi onnistua.

Kovakaan panostus ei riitä, jos peli ei tavoita pelaajia. Eyelord floppasi pahasti, mutta kaikeksi onneksi Secret Exitin aiemmat pelit riittävät pitämään yrityksen hengissä. Oppitunti on kuitenkin ollut rankka. Verkostoituminen ja riskinhallinta on äärimmäisen kilpaillulla mobiilimarkkinalla elintärkeää.

Lue koko artikkeli: Illusion – pelimusiikin profiilinkohotusta

Lisää aiheesta

Ari Pulkkinen perustaa pelimusiikkia julkaisevan levy-yhtiön

Illusion-peliseminaari käynnistyy Joensuussa

Illuusio: Peliteollisuus matkustaa itään