Uusimmat

Matkailua samuraiden Japanissa – arvostelussa Sengoku Jidai

09.09.2016 10:00 Jukka O. Kauppinen

Japanin historiaa ajatellessa mieleen tulevat ensimmäisenä, toisena ja kolmantena samurait. Mikäs ihme se, onhan nousevan auringon maan historia yhtä pitkää samuriariittiä.

Sitä on käsitelty myös monen monessa pelissä, joista tunnetuin lienee Creative Assemblyn Total War: Shogun ja Shogun 2. Suuren mittakaavan strategiapelit kuvaavat niin taktisia taisteluja kuin taloudellis-poliittista valtapeliäkin.

Samaan suuntaan kumartaa myös Sengoku Jidai: Shadow of the Shogun, jonka taustat ovat suositussa miniatyyristrategiasarjassa.

Miikka Lehtonen puki päälleen samuraihaarniskan ja asteli taistelutantereelle, josta hän raportoi näin:

Sengoku Jidai: Shadow of the Shogun sijoittuu Japanin muinaisaikoihin. Samurait, shogunit ja muut vastaavat nimet hyppivät pitkin maaseutua valloittamassa alueita ja levittämässä omia aatteitaan. Kun samaan aikaan teknologiset mullistukset tuovat perinteisten keinojen ja aseiden rinnalle länsimaisia vaikutteita, aika on mitä otollisin sotapelaamiselle.

Tarjolla on niin yksittäisiä skenaarioita, pino erilaisia kampanjoita kuin kovin figupelimäisesti mahdollisuus kasata pisteillä oma armeijansa ja sitten sotia sillä joko kaveria tai tekoälyä vastaan. Rehellisesti sanoen kampanjatila tuntuu aika päälleliimatulta, sillä se on lähinnä vain kulissi, jolla voi rakentaa vuorosta toiseen erilaisia armeijoita ja sitten mätkiä niitä toisiaan vastaan.

Tämä ei taatusti ole vahinko, sillä Sengoku Jidai on figupelin tietokoneversio. Kirjaimellisesti! Pelin mukana tulee nimittäin PDF-tiedostona Field of Glory –figupelin sääntökirja, sekä siihen vino pino erilaisia lähdeteoksia. Syykin tähän on aika selkeä: Sengoku Jidai on Field of Glory –sääntöjen tietokoneversio! Alkuperäisen figupelin taustalla on viime aikoina kovasti profiiliaan miniatyyrimarkkinoilla nostanut Osprey (kyllä, se sama Osprey, jonka kalustoesittelykirjoja lapsena lainailtiin kirjastosta) ja pelillä riittää ystäviä.

Lue koko arvostelu: Sengoku Jidai: Shadow of the Shogun – tinkimätön ja haastava miniatyyristrategia Japanin historiasta (PC)

Sengoku Jidai Shadow of the Shogun

Total War: Shogun 2 on laatupeli, ei siitä pääse mihinkään. Ja miten se ei olisi? Onhan sen perustana kenties PC:n paras strategiapelisarja, joka on jo vuosikausia hämmästyttänyt niin oivallisella vuoropohjaisella osiollaan kuin niillä sarjan tavaramerkiksi nousseilla tosiaika-taisteluillakin.

Shogun on myös selvästi osa tätä jatkumoa, sillä sarjan aiempia pelejä pelanneet ovat varmasti kuin kotonaan pelin parissa. Pelaaja johtaa yhä omaa valtakuntaansa, joka tosin on tällä kertaa japanilainen samurai-klaani. Mutta touhu on ennallaan: valloitetaan alueita, rakennetaan niihin uusia rakennuksia ja tutkitaan sodan taitoja, eli parempaa teknologiaa.

Lue koko arvostelu: Total War: Shogun 2 (PC)

Total War

 

Vaikka Shogun olikin suurimittakaavaisena strategiapelinä upea, pelin visuaalinen kuvaelma reaaliaikaisista tuhansien ja tuhansien sotilaiden kokoisten armeijoiden yhteenotoista oli jotain uskomattoman hienoa. Vähän mielikuvitusta peliin ja voi miten uskomattoman hyvältä se tuntuikaan, kun oma keihäsyksikkö ottaa vihollisen vastaan – ja sitten vihujoukkion kylkeen ratsastaa oma ratsuväki. Viholliset kauhistuvat, kaatuvat – ja pakenevat. Mutta monikaan ei pelastu!

Ah, sitä voiman ja vallan tunnetta.

Lue koko arvostelu: Wiikon wanha: Shogun: Total War