UUSIMMAT

Ovatko videopelit seksistisiä? Feministi vastaa!

22.09.2014 16:15 | Jukka O. Kauppinen

Videopelien seksismistä, pelialan sovinistisuudesta ja muusta sellaisesta on jauhettu viime kuukausina enemmän kuin moneen vuoteen yhteensä. Eikä tämä trendi ole loivenemaan päin, ei ainakaan niin kauan kuin idiootit jaksavat häiriköidä henkilöitä, jotka nostavat kysymyksiä pöydälle. Valitettavan usein keskustelu kuitenkin ajautuu sivuraiteille ja ääripäiden jankkaamiseksi.

Siinä sivussa jotkut fiksut ihmiset kuitenkin analysoivat asiaa ja eri näkökulmia, ja argumentoivat järkeviä. Kuten Christina Hoff Sommers, joka pureutuu Factual Feminist –ohjelmassa pelien seksismiin ja kysyy: ovatko videopelit seksistisiä?

Kuusiminuuttisen näkökulman voi katsoa tästä:

 
Lisää aiheesta

Capcomin toimintarope herätti feminististä angstia – turhaan 

Crowdfunding-projekti rahoittaa naiskehittäjien unelmapeliprojekteja 

Kolumni: Pelimaailma ei ole enää mikään miesten pukuhuone 

Nettihäiriköt ahdistelivat naistoimittajan pihalle pelialalta 

Teinityttöjen kuukautispelissä ei ole aseita  

Keskustelu

Hyvä ja tyhjentävä video. Juuri maalaisjärkeä tässä kaivataan. Akateeminen keskustelu venyisi kissanhännänvedoksi, josta ei tulisi kuunaan loppua.

Lisäisin silti että miespelaajatkaan eivät ole mikään yhtenäinen massa. Paljasta pintaa yms. löytynee eniten teini-ikäisten suosimissa peleissä, kun taas me naavaparrat keskitymme mahdollisesti muihin asioihin.

Mutta ei se nuorisosta sen tyhmempää tee – tuskinpa kukaan oikeasti sekoittaa Dead or Aliven povipommeja tosielämän naisiin. Medialukutaidon oppiminen alkaa nykyään jo melkein kehdossa.

Sitä paitsi pelaavien miesten keski-ikä nousee tunnetusti huimaa vauhtia, joten uskon että samalla pelien ”keskiarvonaiskuva” muuttuu aiempaa hillitymmäksi ja monisyisemmäksi. Tästä on jo viitteitä, esim. Walking Dead ja Last of Us.

Turha tästä asiasta on puhua enään. Suurin osa pelaajista tulee aina olemaan miehiä ja suurin osa peleistä tullaan aina suuntaamaan miehille. Ihmiset ovat oman biologiansa uhreja, joten miehiä tulee aina kiinnostamaan peleissä väkivalta ja kauniit naiset.
Nämä valkoiset ritaritkin tekevät tätä pohjimmiltaan vain sen takia, että saisivat naisilta hyväksynnän ja huomiota.

@6
”video sisältää outoja ad hominem -hyökkäyksiä”
Kuten… ?
Ad hominem -hyökkäys on, kun käyttää hyökkäystä toista vastaan argumenttina jonkin väitteen puolesta. Mikä on se väite, jota tällä mielestäsi yritettiin puolustaa? Minusta kun näytti, että siinä vain kyseenalaistettiin muiden väitteitä.

”Sommers puhuu epämääräisesti datasta, joka kuulemma tukee hänen näkemyksiään”
Mitä näkemyksiä? Eiköhän tämän videon sanoma ennemminkin ollut, ettei koko aiheessa oikeastaan ole mitään väittelyn arvoista.

@6
”Tervettä järkeä keskusteluun ja yleisestikin fiksua keskustelua ehdottomasti tarvitaan, sillä nyt lipsahdamme liian helposti siihen, että eri osapuolten äänekkäimmät puupäät huutelevat älyttömyyksiä puolin ja toisin poteroistaan, mutta tämä video ei kyllä välttämättä edusta ihan sitä.”
Itse alan olemaan sitä mieltä, että keskustelut on käyty. Nyt pitää enää odottaa millainen maisema sieltä laskeuman alta löytyy. Aina kun näitä juttuja lukee niin alkaa vaan Viikate soimaan päässä. ”Oli tullut selväksi, ettei asioista selvittäisi puhumalla”.

@9
Tsot tsot, Domen yhteinen mielipide on, että ei ole mitään kasuaali- tai HC-pelaajia. On vain PELAAJIA, joihin kuuluuvat ihan kaikki ;) (ja muita hymiöitä).

Ei tuossa videossa mielestäni edes yritetty mitään syvällistä akateemista analyysiä vaan asioita tarkasteltiin lähinnä pintapuolisesti maalaisjärkeä käyttäen. Mielestäni videossa tuotiin hyviä pointteja esille, kuten esim. kasuaalipelaajien ja ”oikeiden” pelaajien erottelu. Ne peliharrastajat, jotka käyttävät peleihin tuntikausia aikaa ja rahaa, ovat pääsääntöisesti edelleen miehiä.

Jos valtava määrä pelaajista on naisia, niin ahneet pelifirmat tuskin jättäisivät puolta potentiaalista asiakaskuntaa nälkäiseksi. Ehkä heillä on omia salaisia tilastoja, jotka todistavat sen, että naiset eivät ole potentiaalisia kuluttajia. Jos tuotteelle ei löydy kysyntää, niin sitäkö pitää valmistaa tappiollisesti vain siksi, että tasa-arvo toteutuisi?

Mutta vaikka pelaajista 50% edustaisi naissukupuolta, niin en kertakaikkisesti ymmärrä sitä, miksi pelintekijöiden pitäisi kantaa jonkinlaista yhteiskunnallista vastuuta, niin, että peleissä olisi aina huomioitava molempien sukupuolten mieltymykset. Mistä lähtien viihdettä tai kulttuuria ollaan väkisin tuotettu jonkun ideologian ehdoilla?

Ovatko jotkut pelit seksistisiä? Aivan varmasti. Niin ovat Robert Howardin luomat Conan barbaari kirjatkin. Naiset ovat pitkälti seksiobjekteja Conanin maailmassa ja muskelit kiiltävät. Kyse on kuitenkin loistavasta viihteestä. Todellinen kysymys on se, että pitääkö meidän muka tehdä asialle jotain. Bannata Conanista kertovat kirjat? Muuttaa kirjan streotyyppisiä ja seksistisiä hahmoja, jotta joillekin tulisi parempi mieli? Eikö ole parempi suhtautua asiaan niin, että kyse on vain teini-ikäisille pojille suunnatusta viihteestä, jonka lapsellisuudelle voi naureskella, mutta sitä ei tule ottaa liian vakavasti.

Ja kuten videossa mainittiin, niin naistenlehdissä ynnä muissa naisille suunnatuissa viihdejulkaisuissa esitellään myös loukkaavia miesstreotypioita. Miehiä ei vain asia jaksa kiinnostaa. Ehkä heillä on parempaa tekemistä uhriutumisen sijaan, tai sitten vain yksinkertaisesti parempi itsetunto. Kuka tietää.

seksismi ja seksi kuuluu peleihin jos joku niistä mielensä pahottaa niin on sitten pelaamatta. Pelit muutenkin täynnä sterotypioita niin miehistä kuin naisista. Tuntuu siltä että välillä vaan se pipo on joillain liian kireellä.

Miikka, et tainnut oikein ymmärtää Haerskin pointtia ”syytetyn puolustautumisesta”. Oma vastauksesi vain alleviivaa hänen väitettään. Mies voi puuttua asiaan, mutta vain puolustaakseen näitä ”feministejä”, ei koskaan puolustaakseen itseään tai omaa sukupuoltaan. Jos kerran jo neutraalin kannan ottaminen on ”sormien korvaan työntämistä” niin vastaväitteet ovat sitten varmaankin varsinainen ongelma.

Itse asiassa videossa on aikamoisia ongelmia. Otsikko ja sisältö eivät sovi hyvin yhteen, fokus harhailee paikasta toiseen, Sommers sekoittaa hämmentävästi käsitteitä (väkivalta, väkivalta naisia kohtaan ja feminismi ovat kolme erillistä asiaa, mutta Sommers puhuu niistä ristiin ja sekaisin. Välillä hän olevinaan kumoaa väitteitä, joiden mukaan pelit tekevät pelaajistaan homofobisia rasisteja, ihan kuin se muka olisi ollut keskustelun pointti tai yleinen väite jne), video sisältää outoja ad hominem -hyökkäyksiä, Sommers puhuu epämääräisesti datasta, joka kuulemma tukee hänen näkemyksiään, mutta ei esittele tai erittele mitenkään sitä jne jne jne. Yleisesti ottaen hän ei tunnu ymmärtävän asiaa kovin hyvin tai jos ymmärtää, syyllistyy argumenttien vääristelyyn.

Tervettä järkeä keskusteluun ja yleisestikin fiksua keskustelua ehdottomasti tarvitaan, sillä nyt lipsahdamme liian helposti siihen, että eri osapuolten äänekkäimmät puupäät huutelevat älyttömyyksiä puolin ja toisin poteroistaan, mutta tämä video ei kyllä välttämättä edusta ihan sitä. Se tuntuu saavan kovasti kehuja lähinnä sen takia, että se on pintavilkaisulla akateemisen oloinen ja sen yleinen teema on jotain, mitä tietyllä tavalla ajattelevat pelaajat haluavat kuulla: mitään ongelmaa ei ole ja muuta väittävät ovat väärässä. Ja toki myös sen takia, niin sanoo nainen, ihan kuin tämä nyt tekisi tyhjäksi kaikkien muiden naisten mielipiteet tai kommentit. Sori, mutta ei tämä niin toimi.

5: Tietenkin miehet voivat puuttua asiaan. Miehet tekevät niin koko ajan. Se, mitä miehet eivät tosiaan voi tehdä on työntää sormiaan korviinsa ja huutaa niin kauan että muut mielipiteet vaikenevat.

Usko ihmiskuntaan palautettu… ja menetetty, kun taas erehdyin skrollaamaan YouTubessa alas kommenttiosioon. Sommersin jutut on oikeasti ylistyslaulu terveelle järjelle, mutta kommenttiosiossa ei edelleenkään osata muuta kuin tapella ja provosoida aidan molemmin puolin.

Kuitenkin: Tätä tässä juuri tarvittiin. Nainen takomaan järkeä keskusteluun, joka parhaillaan repii koko peliyhteisöä kahtia ja näkyvimmän keskusteluun osallistujat auttavat lähinnä heittämällä lisää bensaa liekkeihin. Mies ei voi asiaan puuttua. Syytetyllä ei ole lupa puolustautua tässä oikeudenkäynnissä, mutta toivottavasti nainen saa pointin paremmin läpi.

Feministien itku peleistä on naurettavaa sillä suurin osa pelien ”uhreista” on miehiä. Ja se mistä tämä koko hässäkkä on lähtöisin on vielä naurettavampaa sillä feministit ampuivat itseään jalkaan puolustaessaan valehtelevaa huijaria. Toivonmukaan tämä aivoton miesviha hellittäö jossain vaiheessa.

Ja nyt odotellaan Anitan ja tumblr-feministen syytöksiä kuinka miehet ovat aivopesseet tämän naisen ja kuinka hän ei ole oikea feministi. Ei olisi ensimmäinen kerta ja pikaisella vilkaisulla youtuben syöpäiseen kommenttiosioon näin onkin jo käynyt.

Mukava kuitenkin kuunnella kerrankin vähän enemmän faktoihin perustuvaa asiaa eikä pelkästään ”fuck men” -tyylistä soopaa mitä viime aikoina on puskenut joka tuutista.

Enpä olettanut tommosta asiasisältöä!

Kiva yllättyä positiivisesti. :)

Muropaketin uusimmat