Uusimmat

Pelinrakentajat kertoo suomalaisen pelialan synnystä

16.01.2012 14:15 Jukka O. Kauppinen

Suomalainen peliala sai ensimmäisen merkittävän alkusysäyksensä Jukka Tapanimäen vuonna 1987 julkaisemasta Octapolis-pelistä, joka oli ensimmäinen suomalaisen pelintekijän kaupallisesti ja kansainvälisesti julkaistu videopeli. Siitä eteenpäin on nähty niin nousuja kuin laskuja, etenkin kun yksittäisistä pelintekijöistä alkoi kehittyä 90-luvulla hiljalleen suomalainen peliteollisuus.

Ja jos joskus mietityttää, että miksi sitä TV-lupamaksua tai YLE-veroa pitäisi maksaa, niin vaikkapa tällaisten kiinnostavien dokumenttien johdosta.

YLE:n tiedot dokkarista:

Suomalainen peliteollisuus nousi 90-luvulla miltei tyhjästä maailman huipulle ja joutui keksimään itsensä uudestaan 2000-luvun alun mobiilihuuman jälkeen. Pelien tekeminen vaatii taitoa, intohimoa ja rahaa. Se on kuluttavaa työtä, jossa palkinnot ovat kovia, mutta niin ovat myös riskit.

Pelinrakentajat dokumentti YLE Teemalla lauantaina 4.2.2012 klo 21.

Toimitus Kaj Laaksonen, ohjaus Tommi Mattila, leikkaus Jyrki Murtomäki, tuotanto Markku Mastomäki / Yle Kulttuuri ja viihde 2012.

TV auki siis 4.2: YLE Teema klo 21.00.

Myös allekirjoittanut on toimittanut dokumenttiin materiaaleja ja seurannut wanhojen pelisetien haastatteluja, joten luvassa on hieno ohjelma. Materiaaleja olisi kuulemma kokonaiseen dokumenttisarjaan, joten pistäkääs korvan taakse ja antakaa YLE:lle palautetta, että lisää tätä!

Ohjelman traileri

Lue myös

Ion iCade muuttaa iPad-tabletin kolikkopeliksi

Mass Effect 3 vaatii Originin, ei ilmesty Steamissä

THQ kiistää peruutukset: kaikki hyvin

Wiikon wanha: Syndicate – korporaatiodystopiaa ja huumehemmoja