UUSIMMAT

PlayStation 4 Pro: 399 euroa, marraskuussa

08.09.2016 11:00 | Miikka Lehtonen

Pelimaailman huonointen varjeltu salaisuus, PlayStation 4 Pro, on nyt virallista faktaa. Eilisiltana esitelty konsoli julkaistaan marraskuussa ja se irtoaa alle 400 eurolla. Vastaanotto ei kuitenkaan ollut aivan niin lämmin kuin olisi voinut olettaa.

Suunnilleen kaikki ovat tienneet jo useamman kuukauden ajan, että Sony on kehittämässä tehokkaampaa versiota PlayStation 4 -konsolistaan. Laite on suunniteltu 4K-televisioiden omistajille, mutta myös pienempitarkkuuksisten telkkareiden omistajat tulevat hyötymään, sillä konsolin lisätehot voidaan 1080P-näytöilla valjastaa pelien ripeämpään ruudunpäivitysnopeuteen tai lisäefekteihin. Tapahtumassa esiteltiin esimerkkejä, joissa pelit saattaisivat tarjota vaikka 4K-resoluution ohella mahdollisuuden pelata peliä 1080P-resoluutiolla 60 FPS:n nopeudella ja normaalin PlayStation 4:n tasoisella grafiikalla, tai 1080P-resoluutiolla ja 30 FPS:n nopeudella mutta kaikki herkut päällä.

Nettikansan reaktiot olivat hieman jakautuneet. Osa otti laitteen vastaan hyvillä mielin, sillä ”hieman paremmin pyörivät / paremmalta näyttävät PlayStation 4 -pelit” olivat heille kiva juttu. Toiset taas olivat huolissaan markkinoiden jakautumisesta ja laitteen verrattain vaisuista tehoista. Kun 4K-pelaaminen vaatii PC-puolella aivan uusinta uutta (ja kallista) rautaa, eikä silti onnistu kovin jouhevasti, moni oli skeptinen sen suhteen, miten 399 euron konsoli tulee samasta operaatiosta selviytymään. Toki konsoleiden yhtenäinen rautakanta ja tätä kautta teoriassa tehokkaammat työkalut helpottavat operaatiota, mutta kysymysmerkkejä kummittelee silti maisemissa.

Negatiivista huomiota laite keräsi sillä, että vaikka se tukee 4K-videota ja juuri tämä oli eräs laitteen päämyyntiargumenteista tapahtumassa, PlayStation 4 Prosta ei löydy BluRay 4K -soitinta. Sen sijaan fokus oli muun muassa Netflixissä ja YouTubessa, joista molemmista löytyy 4K-videota. Ongelmana on vain se, että useimmat 4K-televisiot ovat niin sanottuja SmartTV:itä, eli niistä löytyy jo valmiiksi soittimet Netflixille ja YouTubelle. Lisäksi netin kautta streamattu 4K-video ei pääse laadultaan lähellekään BluRay-tasoa ja on todella suurikokoista, mikä saa varsinkin Amerikan siirtorajoitusten kanssa elävät pelaajat kihisemään.

Oma näkemykseni? Varovaisen positiivinen. Koska en itse 4K-televisiota omista (ja tuskin tulen sellaista hetkeen hankkimaan), 1080P on minun resoluutioni. 60 FPS:n ruudunpäivitysnopeus kuulostaa oikein kivalta, joten jos PlayStation 4 Pro ottaa tuulta purjeisiinsa ja saa kehittäjiltä sitä tukevia pelejä, laite menee ehdottomasti ostoslistalle.

399 euron hintainen laite tulee myyntiin marraskuun 10. päivänä. Jos PlayStation 4 on vielä ostamatta, kannattaa siis ehdottomasti odotella vielä pari kuukautta ja katsella, miten Pro käytännössä eroaa normaalimallista. Tai hankkia tapahtumassa myös esitelty PlayStation 4 Slim, joka kustantaa 299 euroa.

Tässä vielä tarkempia speksejä:

Product name PlayStation®4 Pro
Color Jet Black
Product code CUH-7000 series
Manufacturer’s suggested retail price JP44,980yen, US$399, EU€399, and £349*2
Main processor Single-chip custom processorCPU: x86-64 AMD “Jaguar”, 8 coresGPU: 4.20 TFLOPS, AMD Radeon™ based graphics engine
Memory GDDR5 8GB
Storage size*4 1TB
External dimensions Approx. 295×55×327 mm (width × height × length)
(excludes largest projection)
Mass Approx. 3.3 kg
BD/ DVD drive
(read only)
BD × 6 CAV
DVD × 8 CAV
Input/ Output Super-Speed USB (USB 3.1 Gen.1) port × 3
AUX port × 1
Networking Ethernet (10BASE-T, 100BASE-TX, 1000BASE-T)×1IEEE 802.11 a/b/g/n/acBluetooth® 4.0 (LE)
Power AC 100V, 50/60Hz
Power consumption Max. 310W
Operating temperature 5ºC – 35ºC
AV output HDMI™ out port (supports 4K/HDR)
DIGITAL OUT (OPTICAL) port

Lisätietoja: Sony

Keskustelu

Olen vakaasti sitä mieltä että vanha ”tehoton” PS4:nen olisi pitänyt tappaa kokonaan tässä vaiheessa ja siirtyä myymään vain pro:ta.

Se että noita myydään rinnakkain ei mitenkään kasvata pelifirmojen halua päivitellä tai edes tehdä Pro -versioita peleistä…

Syön hattuni jos tuo tulee pyörittämään mitään edes etäisesti PS4 tasoa muistuttavaa grafiikkaa 4K resoluutiolla. Todella rankasti pitäisi kuvanlaatuominaisuukista ja malleista karsia, että päästään edes kaksinumeroiseen keskiruudunpäivitysnopeuteen.

Eihän se pyöritäkään. Tai no riippuu mitä pyörittämisellä tarkoitetaan. Ei renderöi UHD-resoluutiolla vaan FHD pelikuvan skaalaus on mahdollista suorittaa konsolille television sijaan.
Lainaus uhd4k.fi:stä:
”Oli varsin hupaisaa seurata Cernyn kiertelyä ja kaartelua 4K-tarkkuudesta puhuessaan. Hän käytti kosolti aikaa ja sanoja myöntäessään hyvin epäsuorasti, että PS4 Pro ei renderöi pelejä 4K-tarkkuudella, vaan lisätehoa käytetään karkeammassa resoluutiossa renderöidyn grafiikan skaalaamiseen 4K-tarkkuuteen. Kyse on siis samantyyppisestä skaalaamisesta mitä 4K-televisiot tekevät toistaessaan esimerkiksi Blu-ray-levyltä tulevaa 1080-tarkkuuden kuvaa. Lopputulos tosin näyttänee paremmalta, kun skaalausprosessi tehdään PS4 Pron toimesta television sijaan.”

Muropaketin uusimmat