Uusimmat

Steam-ale on melkein ohi. Mitä läksyjä siitä voikaan oppia?

30.06.2014 12:00 Muropaketin toimitus

Steamin kesäale vetelee viimeisiään ja kaikilla oli kivaa, vai mitä? Pelejä ostettiin, kukkaroita tyhjennettiin ja sitten odotetaan seuraavaa alennusmyyntiä innolla. Pelikehittäjän perspektiivistä tilanne on vähän ristiriitaisempi.

Gamasutra-saitti on lähestynyt Steamin kesäalennusmyyntejä kehittäjän perspektiivistä. Saitti kyseli indiekehittäjiltä, mitä nämä ovat oppineet kesäalesta. Vastaukset ovat hieman huolestuttavia. Niiden perusteella mobiilmaailmasta tuttu pelien arvon romahtaminen on tekemässä tuloaan myös tietokonepuolelle.

Mobiilimaailmassahan ihmiset ovat tottuneet siihen, että pelit maksavat 79 senttiä. Mitä kauemmas tästä mennään — perustellusti tai ei — sitä vaikeampi kuluttajia on saada ostamaan peliä. Niiden arvo siis mielletään alhaiseksi. Jatkuvat Steam-alet ovat saaneet saman aikaan myös sen valikoimissa, sillä kehittäjät ovat huomanneet, että mitä kauempana peli on 1,99 euron alehinnasta, sitä vaikeampi kuluttajia on saada ostamaan sitä. ”Odotan sitten seuraavaa alea, silloin se on sikahalpa”, ajatellaan.

Steamin paisuvat pelivalikoimat ovat saaneet aikaan myös mobiilimaailmasta tutun toisen ilmiön: jos peli ei pääse etusivulle esittelyyn, se hukkuu massaan. Ei sinänsä ihme, sillä kun muutaman euron hintaisia mobiili- ja flash-käännöksiä alkaa olla satoja, on vaikea löytää joukosta niitä oikeasti pelaamisen arvoisia pelejä.

Tässä Steamin uusi tagisysteemi voi auttaa, sillä sen avulla voi yrittää bongailla itseään kiinnostavia pelejä. Itse en myöskään ollut ihan pähkinöinä siitä, miten usein featured-listalla oli epämääräisiä Early Access -pelejä olemattoman pienillä alennusmyynneillä. Antakaa minulle -60% tai antakaa kuolema!

Joka tapauksessa Steamin paisuva ja muuttuva luonne tarkoittavat sitä, että ehkä alennusmyyntienkin täytyy muuttua. Miten ja mihin, sitä voi pohtia vaikka lukiessaan loput kehittäjien valitukset Gamasutrasta.

Lähde: Gamasutra