UUSIMMAT

Suomalainen Amiga-legenda Timo ”XYZ-Soft” Rossi menehtynyt

04.02.2013 13:00 | Jukka O. Kauppinen

Suomalaiset C-64- ja Amiga-veteraanit kuulivat surullisia uutisia viikonvaihteessa. Pitkän linjan kotimainen ohjelmoijaveteraani Timo Rossi, aka XYZ-Soft, näet siunattiin pois keskuudestamme. Vuonna 1965 syntynyt Rossi menehtyi 11.1.2013.

Timo Rossi oli etenkin 80-luvun puolella yksi suomalaisen demoscenen ja ohjelmointipiirien varhaisista aktiiveista. Muun muassa Omega-, Finnish Gold-ja The Jezebels Union -demoryhmissä vaikuttanut XYZ-Soft oli aikansa parhaimpia demo-ohjelmoijia, jonka varhaiset luomukset vuosilta 1986-1987 olivat tärkeitä esikuvia kehittyvälle kotimaiselle peli- ja demo-ohjelmoijakansalle. Rossi oli myös yksi ensimmäisistä suomalaisista, joka otti Commodoren häikäisevän Amiga-tietokoneen haltuunsa ja loitsi sen maagiset piiristöt luomaan ruuduille upeita efektejä.

Muistan ensimmäisen kohtaamiseni Rossin kanssa Suomen ensimmäisillä demopartyillä joulukuussa 1987. Siinä missä suurin osa porukasta oli vielä tiukasti C-64-ajassa, Rossin ympärillä kihisi 16-bittinen ihmettely, kun herra takoi assembleria ja työsti ihka ensimmäistä suomalaista Amiga-demoa. Nimenomaan sitä ensimmäistä.

Siinä meillä nebasteilla riitti ihmeteltävää, kun Amiga-assembler lauloi Rossin käsissä.

Timo Rossi aka XYZ-Soft vasemmalla alhaalla, joulukuu 1987.

Ja mitä Rossi ylläolevassa kuvassa väänsikään? No tämän: Finnish Gold: First Amiga Demo.

Rossin vaikutus ei jäänyt kuitenkaan pelkästään hänen omien demoluomustensa varaan. Hän julkaisi freewarena myös erinomaisia ohjelmointityökaluja, joita käytettiin (ja osaa ilmeisesti edelleen) laajalti demojen, -hyötyohjelmien ja -pelien kehittämiseen. Rossin vaikutusta etenkin Amiga-ohjelmointimaailmassa muistetaan edelleen lämmöllä ja kunnioituksella. Tietotaitonsa ja ohjelmointityökalujensa kautta Rossi oli tärkeä taustahahmo myös kotimaisen it-teollisuuden kehityksessä ja pelitalojen syntymisessä.

Rossi jätti demoskenen taakseen jo 80-luvulla, mutta jatkoi tietotekniikan, mikropiirien ja ohjelmoinnin maailmassa sekä ammattinsa että harrastusten maailmassa. Rossi oli loppuun saakka vakiovieras niin Assembly- kuin Alternative Party -tapahtumissa.

Legenda on poissa.

Lisätietoja: XYZ-Softin C-64-luomuksia

Lisätietoja: XYZ-Softin Amiga-luomuksia

Keskustelu

Todella ikävä uutinen, osanottoni omaisille. Taisin lapsukaisena olla samoilla Neutron Dancen mökkipartyillä 80-luvun puolella ja mieleen on jäänyt millaista kunnioitusta jo silloin legendaarinen mies herätti korjatessaan ohimennen muiden koodit. /Leonid

Liian aikaisin lähti taas sälli, olisi ollut paljon annettavaa tietotekniikan saralla. Kepeitä multia ja jaksamista omaisille.

Kylläpä oli surullinen uutinen. Timo oli vaatimaton ja hieno mies sekä todellinen guru. Monilla kekkereillä Rossin salamakoodausta olan yli kurkisteltiin kuten myös ylläolevassa kuvassa Vaajakoskella. Timo otti välillä torkut samalla jakkaralla ja jatkoi taas synapsien selkiydyttyä.
//X-Mies Aki

Timon kanssa tuli koodailtua Amigalla yksillä varhaisilla partyillä demoa. t. mr.moonlight/ddg :) Kyllä Timo oli nero.

RIP timo, leää rauhassa!

R.I.P. Timo Rossi, muistan itsekin aloittaneeni Amiga-ohjelmoinnin Rossin Amiga Monitor ohjelmalla, suoraan nakuttamalla assembler käskyjä muistiin, ilman kääntämistä :) Kovin pitkiä ohjelmia ei sillä menetelmällä voinut tehdä, sillä käskyjä ei voinut työntää eteenpäin tai vetää taaksepäin listassa, kun kaikki oli suoraan muistissa. Piti sitten vain kirjoittaa kaikki uudestaan, jos halusi lisätä jotain väliin, tai yrittää copy/pasteta muistiblockeja sopivasti. Samoihin aikoihin ihailin uskomattomia Kaktus & Mahoney demoja Ruotsin maasta :)

Muropaketin uusimmat