Uusimmat

Suositun retropelikonsolin kehittäjiä syytetään koodivarkauksista

30.09.2014 10:00 Miikka Lehtonen

Emuloinnista on tullut viime aikoina suuri juttu. Kyse ei ole enää mistään pöytälaatikkokoodarien puuhailusta, vaan useammat firmat myyvät omia ratkaisujaan ihan kylmää käteistä vastaan. Siinä puuhassa joskus vähän roiskuu, kuten nytkin.

Hyperkin on firma, joka valmistaa muun muassa suosittua Retron 5 -retrokonsolia. Android-pohjainen härpäke pystyy ottamaan sisäänsä useiden retrokonsolien pelikasetteja ja sitten pyörittämään niitä emulaattorien avulla. Tiettävästi homma toimii ihan OK ja emulaatio on laadukasta, mikä ei toki ole sinänsä ihme, koska nyt näyttää siltä, että kyseessä eivät ole Hyperkinin omat koodaukset.

Netissä on viime päivinä puhuttu paljon siitä, että Hyperkinin Retron 5 näyttää sisältävän lähdekoodia useista suosituista emulaattoreista. Emulaattorit sinänsä on julkaistu open source -pohjalta, mutta GPLv2-lisenssiä käyttäen. Nyt homma menee vähän tekniseksi, sillä vaikka lisenssit antavatkin miltei kenelle tahansa luvan käyttää lähdekoodia, se evää käyttäjältä muutamia oikeuksia. Eräs keskeisimmistä on lupa käyttää lähdekoodia kaupallisessa projektissa ja sitähän Retron 5 on.

Päivitys 12:35

Kuten lukijat kommenteissa totesivat, GPLv2-lisenssi ei suinkaan kiellä kaupallista käyttöä, vaikka alkuperäinen lähdeuutinen muuta väittikin. Sen sijaan lisenssi edellyttää, että jos avoimeksi tarkoitettua lähdekoodia käytetään kaupallisessa projektissa, myös sen lähdekoodia täytyy jaella avoimesti ja vapaasti muiden käyttöön.

Täten Hyperkinin edustajan kommentit siitä, että firma aikoo jatkossa antaa oman lähdekoodinsakin avoimeen käyttöön on huomattavasti oleellisempi kuin miltä se aiemmin vaikutti, joskin olen yhä sangen skeptinen sen suhteen, mistä lisenssirike on oikeasti johtunut. Firman mukaan heillä on ollut niin kiire muun muassa käyttöliittymäparannusten kanssa, että se nyt vain pääsi unohtumaan, mitä kyllä epäilen aika vahvasti. Noinkohan sitä vain toivottiin, ettei kukaan huomaisi tapahtunutta. Nyt niin kuitenkin kävi, joten hyvä, että tilanne on korjaantumassa.

Kiitokset GPL-korjauksista nimimerkeille Wintermute ja Upp3. Jätän alkuperäisen uutisen lopun vielä alle muistutuksena inhimillisestä erehtyväisyydestä ja lähdekritiikin tärkeydestä.

Alkuperäinen uutinen

Hyperkinin edustaja on vastannut väitteisiin hieman kierrellen. Hän totesi, että Hyperkinin suunnitelmana on aina ollut itsekin antaa oma lähdekoodinsa avoimesti käyttöön, mutta se nyt vain pääsi unohtumaan kun on ollut vähän kiirettä ja niin edelleen. Lawrence Lee lupaa, että jatkossa firma toimii läpinäkyvämmin, mikä on toki ihan kiva juttu, mutta ei muuta sitä, että mitä ilmeisimmin firma toimii vähintään moraalittomasti ja potentiaalisesti myös laittomasti. Jää nähtäväksi, meneekö juttu rosiksen eteen vaikka Yhdysvalloissa, oikeusjuttujen luvatussa maassa.

Lähde: MCV