Uusimmat

THL vaatii tiukempaa säätelyä pelien loottilaatikoihin – kyseenalaisimpia ne ovat lasten peleissä

01.06.2022 12:00 Muropaketin toimitus

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on julkaissut selvityksen pelien yllätyslaatikoiden ongelmista. Viranomaisten mukaan niitä tulisi säädellä entistä tiukemmin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos vaatii tiukempaa sääntelyä loottilaatikoille peleissä. Tämä selviää THL:n tiedotteesta, jonka taustalla on laitoksen toteuttama tutkimus.

”Useissa tutkimuksissa yllätyslaatikoiden oston on todettu olevan yhteydessä rahapeliongelmiin liittyvään käyttäytymiseen, siksi niiden käyttöä osana digipelejä tulee selkeyttää. Yllätyslaatikoista kyseenalaisimpia ovat ne, jotka ovat alaikäisille markkinoiduissa peleissä ja joiden toimintamekanismi muistuttaa rahapelaamista ja altistaa alaikäiset mahdollisesti kokeilemaan rahapelaamista herkemmin”, kommentoi tutkimuspäällikkö Sari Castrén.

THL:n tiedote korostaa, että loottilaatikot eivät suoraan ole lainvastaisia. Ongelmalliseksi ne muuttuvat silloin, kun niiden toiminta alkaa muistuttaa rahapelejä. Lisäksi THL:n mukaan vastuu pelien digitaalisista ostoksista jakautuu nykyään usean viranomaisen kesken, mikä vaikeuttaa niiden valvontaa.

”Rahapelaamiseen liittyy huomattavia taloudellisia, sosiaalisia ja terveydellisiä haittoja, jotka eivät kuulu lasten ja nuorten digipelaamiseen”, kommentoi Poliisihallituksen ylitarkastaja Mikko Cantell.

THL:n sivuilta löydät tiedotteen kokonaisuudessaan sekä linkin sen pohjana olevaan tutkimukseen. Loottilaatikot ovat herättäneet paljon keskustelua maailmanlaajuisesti ja niitä on myös alettu säädellä tarkemmin esimerkiksi Belgiassa ja Hollannissa. Lainsäädännöstä johtuen esimerkiksi tulevan Diablo Immortal -pelin julkaisu jouduttiin perumaan viime hetkellä mainituissa valtioissa.