UUSIMMAT

Todellisen elämän Falloutia – elämää jenkkilässä sienipilven pelon alla

30.11.2015 15:00 | Jukka O. Kauppinen

Wasteland– ja Fallout-roolipelit ovat melkeinpä pelottavia seikkailuja. Niiden tuhon jälkeinen maailma vaihtoehtohistorioineen/tulevaisuuksineen on yhtaikaa huikean lumoavaa että aika pelottavaa koettavaa. Paikat ovat niin tuttuja, mutta myös niin pelottavia – sillä jotain tämänkaltaista olisi saattanut todella tapahtua.

1950-luvulta lähtien maailma eli kasvavassa ydinsodan pelossa. Amerikassa kommunismi oli hirvittävä peikko, ja meillä Euroopassa elettiin jatkuvassa huolessa – ampuuko joku ensimmäisen laukauksen ja jos, kuinka meidän käy kun monikärkiohjukset laskeutuvat stratosfääreistä kohti maalejaan?

Wasteland/Fallout-pelien väestönsuojelujulisteet ja värväytymismainokset tuovatkin pelimaailmaan tiettyä karua historiallista fiilistä. Ne on tehty peliä varten, mutta lähdeaineisto on todellista.

Ars Technica -sivuston tuore artikkeli käsittelee juuri näitä aikoja. Ydinsodan pelkoa ja kuinka amerikkalainen yhteiskunta varustautui pahimpaan mahdolliseen. Sireenien soidessa sinulla on alle puolituntia, ehkä vain viisi minuuttia aikaa rientää lähimpään väestönsuojaan. Olethan tarkistanut lähimpien väestönsuojien sijainnit puhelinluettelon ”ydinsodan tapahtuessa lue tämä” -osiosta?

Etenkin nuorempien kannattaa lukea oheinen juttu ja katsella kuvat. Sillä vaikka maailma ei ole tänäänkään mikään pysyvän rauhan tyyssija, on maailmanloppu paljon kauempana kuin vielä 80-luvulla.

Lue juttu: Ars Technica, “Enough shovels to go around”: Ars looks back at the lies of the Cold War

fallout_wasteland_tosielamaa_ydinsota_uut20151130_1

fallout_wasteland_tosielamaa_ydinsota_uut20151130_3

fallout_wasteland_tosielamaa_ydinsota_uut20151130_2

Lisää aiheesta

Fallout 4 (PC, PS4, Xbox One)

Mulkaisu: Fallout 4

Virvoitusjuomamarkkinoilla säteilee -Nuka-Colaa saa pian oikeasti

Fallout sai oman olutmerkin