Uusimmat

Sony ja Microsoft ovat oppineet virheistään: PlayStation 5 ja Xbox Project Scarlett tukevat molemmat vanhoja pelejä

10.07.2019 09:00 Tuukka Hämäläinen

Seuraavan sukupolven konsolit tukevat molemmat lähtökohtaisesti myös nykyisen sukupolven pelejä. PlayStationin ja Xboxin linjamuutos on plussaa pelaajille, pelikehittäjille sekä koko pelikulttuurille.

Sony paljasti keväällä ensimmäiset tiedot seuraavasta konsolistaan, joka oletettavasti kantaa nimeä PlayStation 5. Microsoft taas seurasi kilpailijansa vanavedessä ja esitteli E3-messuilla tulevaa konsoliaan, työnimeltään Xbox Project Scarlett.

Yksi asia yhdistää molempia seuraavan, eli yhdeksännen sukupolven konsoleita: PlayStation 5 ja Project Scarlett tukevat molemmat vanhempia pelejä.

Suunnanmuutos on huomattava, sillä PlayStation 4 ei pyöritä PlayStation 3:n pelejä, ja Xbox Onellekin lisättiin takaperin yhteensopivuus (backward compatibility) vasta sitten, kun pelaajat tarpeeksi kauan olivat asiasta valittaneet. Vielä kuutisen vuotta sitten vanhojen pelien tukeminen ei siis kuulunut sen paremmin Sonyn kuin Microsoftinkaan suunnitelmiin, eikä se ennenkään ole mikään peruslinja ollut.

Pelikonsolien historiasta löytyy verrattaen vähän alustoja, joilla toimivat myös edellisen sukupolven pelit. PS2 pyöritti aikanaan kaikkia PS1-pelejä, mutta PS3:n kohdalla takaperin yhteensopivuus oli mallikohtaista. Xbox 360 ei sekään tukenut alkuperäisen Xboxin pelejä, ja myös Nintendon puolella lähinnä käsikonsolit ja Wii U ovat tukeneet edellisten mallien julkaisuja.

Vielä äskettäin takaperin yhteensopivuus nähtiin siis helposti ylimääräisenä bonuksena, mutta nyt siitä on tullut uuden konsolin toivottu ominaisuus, joka nostetaan pelimediassa otsikoihin asti. Muutos on huomattava, mutta täysin puskista se ei ole tullut.

Kiinnostus vanhempia pelejä kohtaan on nimittäin alati kasvanut, minkä osoittavat jatkuvasti ilmestyvät remasteroidut uudelleenjulkaisut ja remake-versiot klassikkopeleistä. Samalla suuret konsolit ovat nykyisen sukupolven aikana lisänneet tukea vanhoillekin peleille. Xbox Onella toimii nykyisin jo yli 600 Xboxin ja Xbox 360:n peliä, ja PS4:lle taas vanhoja pelejä on tuotu PlayStation Now -palvelun kautta.

Ei siis tavallaan olekaan mikään yllätys, että PS5 ja Project Scarlett tukevat myös vanhoja pelejä. Kyse on kuitenkin uudesta käänteestä konsoleiden suunnittelussa, sillä nyt valmistajat ottavat huomioon pelaajien toiveet sekä pelikulttuurin jatkuvuuden.

Uutta suuntaa kuvaa hyvin Xbox-pomo Phil Spencerin kommentti parin vuoden takaa, kun hän perusteli Xbox Onen takaperin yhteensopivuutta.

”Näen pelit taidemuotona”, Spencer kommentoi Game Rantin mukaan. ”Konsolipelit voivat kadota, kun hardware-sukupolvet menevät menojaan. Voi muuttua vaikeaksi pelata menneisyyden pelejä.”

Kyse on toki myös liiketoiminnasta, sillä Spencerkin totesi vanhojen pelin olevan ”hyvää bisnestä sisällön omistajille”.

Tämä korostuu PlayStation 4:n kohdalla, sillä yli 96 miljoonaa kappaletta myyneelle hittikonsolille on ilmestynyt valtava määrä menestyneitä yksinoikeuspelejä Uncharted-sarjasta aina God of Wariin ja Horizon Zero Dawniin. Nämä pelit voivat käydä kaupaksi hyvin vielä seuraavallakin sukupolvella, etenkin sitten kun niiden jatko-osat vääjäämättä näkevät päivänvalon.

Tietysti vanhojen pelien tukeminen hyödyttää myös niitä pelejä, jotka ilmestyvät sukupolvien siirtymäaikana. Pelaajat saattavat helpommin investoida vaikkapa myöhemmin tänä syksynä ilmestyvään Death Strandingiin, kun he tietävät sen toimivan myös vuoden kuluttua myös uudella alustalla.

Vanhojen pelien tukemisessa on siis kyse (ainakin) kahdesta asiasta: pelihistorian säilyttämisestä sekä uudesta, verrattaen edullisesta liiketoiminnan muodosta. Eri pelisarjojen aiemmat pelit nimittäin käyvät tietenkin kaupaksi ennen seuraavan osan ilmestymistä ja tukevat toisaalta uusien julkaisujen myyntiä.

(Julkaisijat myös ymmärtävät tämän hyvin: ei ole mikään sattuma, että esimerkiksi vanhemmat Shenmue ja Devil May Cry -pelit remasteroitiin uusille alustoille juuri vajaa vuosi ennen uuden pelin ilmestymistä.)

Vaikka kyse on siis liiketoiminnasta, hyödyttää vanhojen pelien tukeminen olennaisesti myös pelaajia. On mahtava ja helpottavakin ajatus, että vaikkapa seuraavan God of War -pelin ilmestyessä viime vuoden hittipeli on yhä pelattavissa samalla alustalla. Esimerkiksi Metal Gear Solid -sarja on pitkään ollut limbossa, jossa millään alustalla ei voi pelata kaikkia sarjan pääpelejä. Tämä tilanne ei palvele ketään, ei sen paremmin pelaajia, konsolivalmistajaa kuin julkaisija Konamiakaan.

Jos kuitenkin konsolit alkavat jatkossa tukea lähtökohtaisesti vanhempiakin pelejä, kuten nyt näyttää, lähentyvät pelit kulttuurimuotona elokuvia ja musiikkia. Olisi hieno ajatus, että vanhemmat pelit olisivat valtaosin pelattavissa aina sillä alustalla, joka pelaajalla sattuu olemaan. Pelien suoratoisto tekee tästä myös teknisesti yksinkertaisempaa.

Yksi uhka muodostuu kuitenkin PlayStation Now ja Xbox Game Pass -tyylisistä pelipalveluista. Tällaisten palveluiden valikoima voi nimittäin olla laaja, mutta se muuttuu alati, aivan samaan tapaan kuin Netflixin leffatarjonta. Jos pelit ovat saatavilla vain palveluiden kautta, kuten vaikkapa PS3-pelit ovat PS4:llä, voi pelien saatavuus muuttua hetkessä. Jää kuitenkin nähtäväksi, kuinka suosittuja palveluista tulee jatkossa.

Xbox Project Scarlett ilmestyy jouluksi 2020. Myös PlayStation 5:n on ennustettu ilmestyvän ensi vuonna.

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat