Uusimmat

Tänään: Raid Over Moscow. Huomenna: Enigma.

21.10.2011 14:30 Jukka O. Kauppinen

Viimeinen puffi Alternative Partyn ohjelmistosta:

Tänään kello 21.00 paneelikeskustelu jännittävästä historiallisesta tapahtumasta. Eli siitä kun viaton videopeli nimeltään Raid Over Moscow hämmensi ja mekastutti eduskuntaakin. Siitä erikseen heti seuraavassa uutisessa.

Lisätietoja: Raid over Moscow panel

Huomenna puolestaan liikutaan kello 19.00 toisen maailmansodan ja salakirjoituksen syvissä vesissä:

Enigma Show: Rajoittamisen kulttuuriin ja totalitarismiin liittyvät elimellisesti salaisuudet.  Tohtori James Grime saapuu Iso-Britanniasta esittelemään alkuperäistä toisen maailmansodan Enigma-salakirjoituslaitetta. Lisäksi hän kertoo vakoilijoihin ja kryptografiaan kytkeytyvästä salakirjoituksen historiasta ja siitä, miten Enigma murrettiin.

Lisätietoja: JAMES GRIME – ”Doctor Enigma” – Saturday at 19 (October 22)

Lisätietoja: Jamesin Youtube-kanava matematiikkatemppuineen

Alteilla julkaistaan myös Tšernobylin ydinvoimalasimulaattori, jolla voi aiheuttaa sekä itselleen että koko pääkaupunkiseudulle virtuaalisia ydinlaskeumia koko viikonlopun ajan. Sopii sekä aikuisille että lapsille!

Vähän juttua vekottimesta…

3. Miten Tšernobyl syntyi?

Tutustuimme Tšernobyl-projektin alussa erilaisiin dokumentteihin ja raporteihin Tšernobylin ydinonnettomuudesta ja RBMK-reaktorityypistä. Yhdessä dokumentielokuvassa kerrottiin kuinka reaktoriteknikko vähän ennen räjähdystä näki kuinka polttoainesauvat pomppivat kanavissaan reaktorin ylikuumenemisen johdosta, dokumentissa oli kyseinen kohta ihan filmatisoitu. Siitä tuli heti mieleen jonkinlainen whack-a-mole-elementti peliin, jossa reaktoriteknikko hyppii reaktorikannen päällä ylikuumentuneita polttoainesauvoja takaisin alas, tanssipeli-tyylisesti. Luotettavan mekanismin rakentaminen polttoainesauvojen liikuttelemiseen osoittautui kuitenkin haastavaksi, protoilimme pari erilaista monimutkaista nivelpohjaista ratkaisua ennenkuin päädyimme tällä hetkellä rakenteilla olevaan yksinkertaisempaan kumiköysiratkaisuun.

4. Mitä vaaroja Tšernobyl-teokseen liittyy?

Paitsi tietysti virtuaalinen ydintuho virtuaalisen ydinräjähdyksen seurauksena, ehkä lähinnä kompastumisen vaara reaktorikannen päällä liikkuessa. Sitä voisimme varmaan minimoida kyltittämällä selvästi venäjäksi piktogrammien kanssa, että ydinreaktorin päällä ei saa tanssia.

Lue juttu: Tšernobylin ydintuho saapuu Helsinkiin

Lisätietoja: www.altparty.org

Ja jos jostain oikein veikeästä haluat lukea, niin idän tietokonemaailman ihmeistä voi lukea oheisesta artikkelista:

Vuonna 2002 Lawson vieraili CAFe’2002-tietokonepartyillä Kazanin kaupungissa Venäjällä. Kun Lawson seurueineen saapui tapahtumapaikalle, he ihmettelivät mihin suurella vaivalla Suomesta kuljetetut (pöytä)tietokoneet oikein tulisi sijoittaa. ”Missä ovat pöydät? Tulimmeko väärään paikkaan?”

Tapahtuman järjestäjät pyörittelivät silmiään ja vastasivat, että ”EI EI EI, sä oot nyt ymmärtänyt tän jutun ihan täysin väärin.” Venäjällä homma toimii siten, että ihmisillä on disketeillä mukana demot, joita aiotaan näyttää screenillä. Muu aika juodaan vodkaa. Miksi turhaan raahata koneita paikalle ja kuluttaa arvokasta pöytätilaa sellaiseen?

Lue juttu: Rahaa ja neukkutietokoneita – saunan lauteilla Kristoffer Lawson

Lue myös

Autoja kuuluu rakastella… Katseella…

Norjan EA pelaa arveluttavaa peliä Battlefield-arvostelujen kanssa

Star Wars: The Old Republic – ensikosketus BioWaren megamorppiin

Uncharted 3 on nykypelien suurinta seikkailua

Muropaketin uusimmat