Uusimmat

Asus G74SX

15.09.2011 23:21 Muropaketin toimitus

Ensimmäisenä käsiteltävä Asuksen G74SX (tarkemmalta mallilta G74SX-TZ052V) toimitetaan musta-punaisessa pahvilaatikossa, jonka värimaailma ja tyyli mukailee hyvin yrityksen muiden Republic of Gamers -tuoteperheen tuotteita. Pakkauksessa toimitetaan kannettavan ohella erinäisiä ohjelappusia ja -kirjoja, ajuri- ja ohjelmisto-DVD-levy, näytön pyyhkimiseen tarkoitettu antistaattinen liina, kaapeleiden niputusnyörejä sekä muuntaja.

Asuksen tuotetarjonta Suomessa on vähintään hyvällä mallilla ja sama koskee myös G74SX:ää, jota löytyy suoraan hyllystä useilta eri jälleenmyyjiltä. Muropaketin testipenkkiin tuote toimitettiin Jimm’siltä, jossa 1399 euron hinta edustaa Suomen edullisinta päätä.

Asus G74SX:n hintaan on luvassa leikkaus ja 100 euroa alhaisempi hinta tulee voimaan viimeistään lokakuussa. Lisäksi markkinoille julkaistaan marraskuussa suorituskykyisempi malli, jossa on käytössä tehokkaampi Core i7 -prosessori, Blu-ray-asema ja suositushinta on 1399 euroa.

Asus on tehnyt jo usean vuoden ajan yhteistyötä Lamborghinin kanssa ja sen tuotevalikoiman yläpäästä löytyy Lamborghinin nimellä markkinoitavia kannettavia tietokoneita. G74SX ei kuulu tähän ryhmään, mutta sen kulmikas muotoilu on erehdyttävän paljon yhdennäköinen Lamborghini-mallien kanssa. Yläpuolella olevasta kuvasta kulmikas muotoilu ei näy kunnolla, mutta siinä näkyy mattapinta ja pelkistetty ulkoasu. Asuksen omien sanojen mukaan G74SX:n muotoilua ovat inspiroineet Yhdysvaltojen laivaston häiveteknologiaa hyödyntävä Sea Shadow -laiva (IX-529) sekä nykypäivän modernit ilmatukialukset.

G74SX on suunnattu pelaajille ja suorituskykyä tavoittelevilla komponenteilla ja niiden myötä suurikokoisilla jäähdytysjärjestelmillä kannettavan koko ja paino ovat kaikkea muuta kuin mobiilikäyttäjän mieleen. Kannettavan mitat ovat 325 x 420 x 21-62 millimetriä (syvyys x leveys x korkeus) ja painoa on 4,28 kilogrammaa, joten on selvää, ettei kannettavaa kanna mielellään kovin pitkiä matkoja mukana.

LED-taustavalaistu näyttö on 17,3-tuumainen ja mallista riippuen sen resoluutio on 1600×900 tai 1920×1080 ja 60 hertsin virkistystaajuudellisten perusmallien ohella 1920×1080-resoluutiollisen paneelin saa myös 120 Hz:n virkistystaajuudellisena. Näyttö on laadukas ja toistaa värit luonnollisesti, eikä reunoilla ollut havaittavissa valon vuotamista. Allekirjoittanut joutuu antamaan pienen miinuksen kiiltäväpintaisesta näytöstä, joka vaikeuttaa käyttöä varsinkin kirkkaassa ulkoilmassa. On kuitenkin täysin käyttäjästä kiinni, onko mieltymys enemmän kiiltävä- vai mattapintaiseen näyttöön. Näytön yläpuolelle on sijoitettu HD-resoluutioinen webbikamera ja mikrofoni esimerkiksi VoIP-puheluita varten.

Kaiuttimet on sijoitettu rungon takaosaan lähelle näytön saranaa ja niistä on vastuussa Altec Lansingin ratkaisu. Kaiuttimien äänenvoimakkuuden saa nostettua huomattavan korkealle ja niiden tuottama äänenlaatu oli kannettavien keskitasoa.

Rungon sisällä on tilaa kahdelle 2,5 tuuman kiintolevylle ja/tai SSD-asemalle, ja Asuksen sivuilta löytyy pitkä listaus erilaisista vaihtoehdoista, joita on saatavilla G74SX:ään. Muropaketin testiin saapuneessa mallissa oli käytössä 500 gigatavun kiintolevy.

Sivusta katsottuna kannettavan kulmikas muotoilu näkyy paremmin ja samalla siitä näkyy, miten näppäimistö on pienessä kulmassa, mikä tekee Asuksen omien sanojen mukaan kirjoittamisen mukavammaksi. Rungon yläosa, joka käsittää näppäimistön ja touchpadin, on viiden asteen kulmassa.

Rungon oikeasta laidasta löytyvät virta-, verkko-, HDMI-, VGA-, USB 2.0- ja USB 3.0 -liittimet. Lisäksi kuvassa vasemmalla on muistikortinlukija, joka tukee SDXC-, MS- ja MMC-muistikorttityyppejä. Langatonta tiedonsiirtoa varten tuettuna on 802.11b-, g- ja n-standardeja tukeva WLAN-ohjain sekä Bluetooth 3.0 -ohjain.

Vasemmalta puolelta löytyy Kensington-luokkopaikka, kaksi USB 2.0 -liitintä, optinen asema sekä 3,5 millimetrin analogiset ääniliittimet ulostulolle ja sisäänmenolle. Ulostuloliittimeen voi asentaa myös optisen äänikaapelin. Asus tarjoaa joihinkin G74SX-malleihin myös Blu-ray-asemaa, mutta Muropaketin testiin saapuneessa G74SX-TZ052V-mallissa oli plus- ja miinusstandardien mukaisia DVD-levyjä tukeva asema.

Touchpad on asetettu rungon etuosan keskikohtaan nähden hieman vasemmalle puolelle ja sillä on kokoa 150 x 63 millimetriä. Touchpadin tuntuma on kaikin puolin hyvä ja sen alapuolelta löytyy kaksi näppäintä, jotka ovat miellyttävän pehmeäliikkeiset ja antavat hyvän, reilunpuoleisen vasteen painallukselle. Kumimaisen tuntuiset näppäimet eivät myöskään tuota rasittavaa klikkausääntä.

Rungon etuosan vasempaan etulaitaan on sijoitettu neljä lediä, jotka ilmaisevat vasemmalta oikealle päin lueteltuna virran olevan päällä / pois päältä, virtakaapelin tilan, kiintolevyn aktiivisuutta ja WLAN:n olevan päällä / pois päältä.

Taustavalaistu näppäimistö on reilunkokoinen ja se sisältää myös numpad-numeronäppäimistön. Chiclet-tyyppiset, alumiinipintaiset näppäimet tuntuvat hyvältä käyttää, antavat mukavasti vastetta ja ovat reilunpuoleisesti erillään toisistaan. Näppäinsijoittelu on ainakin allekirjoittaneen mieltymysten mukainen ja esimerkiksi Ctrl-näppäin on sijoitettu vasempaan kulmaan ja sen viereen Fn-funktionäppäin.

Asus ei ole päätynyt käyttämään erillisiä näppäimiä muun muassa ohjelmien käynnistämiseen, vaan toiminnot löytyvät funktionäppäimen ja muiden näppäimien yhteistoiminnalla. F1-F12-näppäimistä, välilyönnistä ja nuolinäppäimistä löytyy erilaisia toimintoja, kuten näppäimistön taustavalaistuksen viisiportaisen kirkkauden, näytön kirkkauden ja äänenvoimakkuuden säätö, WLAN:n ohjaus, touchpadin kytkeminen päälle ja pois päältä sekä multimediaohjelmien ohjausta (toista, pysäytä, kelaa eteenpäin ja kelaa taaksepäin).

Näppäimistön yläpuolella, oikeassa laidassa on kaksi näppäintä, joista oikeanpuoleinen toimii virtanäppäimenä ja vasemmanpuoleinen ROG-näppäimenä. ROG-näppäimen painaminen vaihtaa tietokoneen tilaa eri käyttötarkoituksiin, kuten paljon virtaa säästävään tai paljon suorituskykyä tarjoavaan tilaan.

Koska G74SX on varustettu suorituskykyisillä komponenteilla, se myös tuottaa rasituksessa paljon lämpöä. Asus on hoitanut kannettavan jäähdyttämisen järkevällä ratkaisulla, jossa viileää ilmaa imetään kannettavan sisään pohjasta ja lämminnyt ilma työnnetään ulos takaosan massiivisten kokoisten ritilöiden kautta. Mielenkiintoiseksi tilanteen tekee se seikka, ettei pohjassa ole ensimmäistäkään ritilää ilmanottoa varten, mutta ilmeisesti ilmaa saadaan imettyä tarpeeksi luukkujen reunojen välistä.

G74SX:ssä on kahdeksankennoinen Li-Ion-akku (edessä vasemmalla), jonka kapasiteetiksi on speksattu 5200 milliampeerituntia (14,4 volttia, 74 wattituntia). Asus ei ole maininnut sanallakaan akunkestosta, mikä antaa osviittaa siitä, että ainakin pelikäytössä kannettavalta sopii odottaa lyhyitä pelisessioita, jos pistorasiaa ei ole lähistöllä.

G74SX on saatavilla kahdella eri prosessorivaihtoehdolla, Core i7-2639QM:llä ja Core i5-2410M:llä, ja Muropaketin testipenkkiin saapuneessa mallissa oli käytössä ensimmäisenä mainittu prosessori. 45 watin TDP-arvollinen Core i7-2630QM on 32 nanometrin prosessilla valmistettava Intelin Sandy Bridge -koodinimellinen prosessori, jossa on neljä fyysistä ydintä ja Hyper-Threading-teknologian ansiosta se kykenee käsittelemään maksimissaan kahdeksaa säiettä yhtä aikaa. Kullakin ytimellä on käytössä 256 kilotavua omaa L2-välimuistia ja lisäksi ytimien kesken on jaettu kuusi megatavua L3-välimuistia.

Core i7-2630QM:n peruskellotaajuus on 2,0 GHz, mutta rasitettavien ytimien mukaan sen kellotaajuus nousee Turbo Mode -teknologian myötä maksimissaan 2,9 GHz:iin. Levossa kellotaajuus laskee 800 MHz:iin. Core i7-2630QM:ään on integroitu HD Graphics 3000 -grafiikkaohjain, mutta Asus ei ole päätynyt hyödyntämään sitä, vaan käyttää NVIDIAn suorituskykyisempää ratkaisua.

Asus on asentanut kannettavaan avokätisesti muistia, sillä käytössä on kaksi neljän gigatavun DDR3-muistikampaa eli yhteensä muistia on kahdeksan gigatavua. Muistit toimivat DDR3-1333-kellotaajuudella ja 9-9-9-24 1T -asetuksilla.

Erillisnäytönohjaimena toimii NVIDIAn GeForce GTX 560M, jossa on käytössä 40 nanometrin prosessilla valmistettava GF116-grafiikkapiiri ja GPU-Z:n tietojen mukaan 192-bittisen muistiohjaimen jatkona kolme gigatavua GDDR5-muistia. Grafiikkapiiri toimii 775 MHz:n, Shaderit 1550 MHz:n ja muistit 625 MHz:n (2500 MHz QDR) kellotaajuudella. GF116-grafiikkapiirissä on käytössä 192 CUDA-ydintä, 32 tekstuuriyksikköä ja rasterioperaatioita kyetään suorittamaan 24 yhdessä kellojaksossa. GPU-Z osoittaa testiin saapuneeesta kannettavasta löytyneen 268.37-versiolliset GeForce-ajurit.

Asus toimittaa kannettavan mukana reilunpuoleisesti ohjelmia, mutta onneksi niistä ainoastaan muutama käynnistyy automaattisesti tietokoneen käynnistymisen yhteydessä. Ohjelmat löytyvät pikakuvakkeina työpöydältä löytyvän AsusTools-kansion alta ja tarjolla on monenlaista ohjelmaa tiedonvarmistus-, viihde-, multimedia-, verkko- ja tietoturvakäyttöön, kannettavan yleisiä asetuksia varten ja toimitetaan mukana myös tekstinkäsittelyohjelma.

Suurin osa ohjelmista on kolmannen osapuolen käsialaa, mutta Asuksen omasta toimesta tarjolla on Game Fast -ohjelma, jolla näkee auki olevat ohjelmat ja prosessit.

Sisältö

  1. Sandy Bridge -pelikannettavat (Asus, MSI & Samsung)
  2. Asus G74SX
  3. MSI GT780R
  4. Samsung RF712
  5. Kokovertailu, testikokoonpanot & testit
  6. Loppuyhteenveto