Uusimmat

Oliko Aliens: Colonial Marines rikollisen huono – oikeuslaitos selvittää

01.05.2013 12:00 Juho Anttila

Ainakin nimellisesti Gearboxin kehittämä Aliens Colonial Marines oli eittämättä vuoden tähän mennessä suurimpia pelipettymyksiä. Kalkkunaksi osoittautuneen Aliens-sovituksen kehitysprosessiin liittyi monenlaisia vaikeuksia, outouksia ja joidenkin huhujen mukaan petoksiakin. Nyt Gearbox on haastettu oikeuteen yhdessä pelin julkaisijana toimineen Segan kanssa.

Kaliforniassa nostettu joukkokanne koskee pelin markkinointia. Aliens: Colonial Marineshan näytti sekä pelikuvissa että varhaisissa lehdistödemoissa aivan eri peliltä kuin visuaalisesti toivottoman vanhanaikainen lopputuotos. Damion Perrine -nimisen herrasmiehen mukaan kyse on rikollisen harhaanjohtavasta mainoksesta ja asianajotoimisto Edelson LLC on asiasta Perrinen kanssa tarpeeksi samaa mieltä tarttuakseen juttuun.

Mainonnan harhaanjohtavuus ei ole tuulesta temmattu väite, sillä jopa Sega on myöntänyt, ettei Aliens: Colonial Marinesin markkinointi vastannut lopputuotetta. Gearbox-pomo Randy Pitchford puolestaan lupasi heti pelin julkaisun jälkeen selvittää, mistä erot väitetyn pelikuvan ja lopullisen pelin välillä johtuivat. Luvatusta selvityksestä ei sen jälkeen olekaan kuulunut yhtään mitään.

Lienee selvää, että mainonta maalaa tuotteesta aina mahdollisimman ruusuisen kuvan. Aliens: Colonial Marinesin kohdalla ongelmallista on kuitenkin se, että materiaalin väitettiin edustavan aitoa pelikuvaa, vaikka kyse oli selvästi vahvasti meikatusta materiaalista. Nyt nostetun joukkokanteen mukaan pelin julkaisupäivänä laukeavat embargot estivät myös levittämästä tietoa tuotteen todellisesta laadusta ajoissa. Näin ennakkotilaajat ja julkaisupäivänä pelinsä ostaneet joutuivat tekemään ostopäätöksensä virheellisen markkinoinnin perusteella.

Kyynisempi voisi sanoa, että vaikka syyttävä osapuoli voittaisikin joukkokanteen, jäisi vääryyttä kärsiville todennäköisesti lunastettavaksi korkeintaan kourallinen dollareita kullekin samalla, kun asianajajat keräävät voitot. Kyse on kuitenkin samalla tärkeästä ennakkotapauksesta, joka omalta osaltaan vetää rajoja sille, kuinka paljon pelimarkkinoinnissa on luvallista vedättää herkkäuskoisia.

Lähde: Polygon

Lisää aiheesta

Aliens: Colonial Marinesin Wii U -versio peruttiin

Sega tunnustaa: Aliens Colonial Marinesin trailerit antavat pelistä väärän kuvan

Nettiväite: Gearbox rahoitti Borderlandsit Segan Aliens-rahoilla