Uusimmat

Itsenäisyyspäivän pelipoimintoja: vapaussotaa suursodan kainalossa

06.12.2012 13:00 Jukka O. Kauppinen

On 6.12. Suomen itsenäisyyspäivä. Ja kun vähän mietimme, niin Suomesta ja suomalaisuudesta löytää myös peliaiheita. Kuten: Revolution Under Siege.

Vuosi 1917 oli suomalaisille tärkeää aikaa, mutta silti meidänkin omat sisällissotamme olivat vain pieni ja mitätön kutina suurvaltojen melskeessä, ensimmäisen maailmansodan roiskeessa ja Venäjän vallankumouksen kaaoksessa. Tätä valtavaa kaaosta kuvaa Matrix Gamesin julkaisema strategiapeli Revolution Under Siege.

Vaikka Revolution Under Siege kuvaakin ensisijaisesti Venäjän vallankumousta ja valkoisten/punaisten keskinäistä sotaa ympärysvaltojen ahdistamana, niin mukana on myös piskuinen Suomi siellä kartan luoteisnurkassa. Ja mikä mainiointa, Suomen sisällissotaa ja osuutta kapinassa kuvataan myös omilla skenaarioillaan. Siksi Revolution Under Siege kuvaakin kenties kaikkein lähiten Suomen itsenäistymiseen liittyviä tapahtumia.

Siksi putosin tuolilta kuullessani pelistä, jossa aiheena on Venäjän sisällissota 1917-1922. Ja sokerina pohjalta löytyy Suomen sisällissota! Häkellyttävän valinnan takana on ranskalainen SEP REDS –tiimi. Onko lopputulos vallankumouksellinen vai sama kuin Napoleonin Moskovan-reissulla?

Venäjän sisällissota oli kaoottinen hullunmylly, jota ei ihmisjärjellä tai selvinpäin voi käsittää. Kun Leninin bolshevikit nousivat valtaan Pietarissa ja Moskovassa, alkoi erinäisiä vähemmistökansallisuuksia irrota äiti-Venäjän helmoista. Lännessä saksalaiset miehittivät Ukrainan, etelässä, idässä ja pohjoisessa englantilaisten ja ranskalaisten tukemat valkoiset kenraalit käynnistivät vastahyökkäyksiään punikkeja vastaan ja kaiken kukkuraksi sotavangeista koottu Tshekkilegioona nousi kapinaan Siperian rautatiellä, käytännössä halliten puolta valtakuntaa. Lev Trotskin muodostaman Puna-armeijan kukistettua kapinakenraalit sota eteni vielä Varsovan porteille, missä tuli taas kerran takkiin. Käsittämättömän joka ilmansuuntaan käydyn kohelluksen seurauksena syntyi silti suuri ja mahtava Neuvostoliitto.

Kehutun AGE-moottorin pyörittämä Revolution Under Siege mallintaa kaiken tämän, joko erillisinä skenaarioina tai valtavana koko sodan kattavana megakampanjana. Tarjolla on myös hypoteettinen Drang Nach Osten 1921-24 skenaario, mikäli rahat eivät riittäneet Grigsbyn War in the Eastiin. Samalla myös saadaan vastaus vanhaan kysymykseen, eli mitä olisi tapahtunut, jos kenraali Mannerheim olisikin saanut hyökätä Pietariin.

Lue arvostelu: Revolution Under Siege (PC)

Lisätietoja: http://www.matrixgames.com/products/396/details/Revolution.Under.Siege.