Uusimmat

PhysX-fysiikkalaskenta: totta vai tarua?

30.08.2008 23:30 Jukka O. Kauppinen

Sekä eDome että Muropaketti tutustuivat aikoinaan PhysX-fysiikkalaskennan ensimmäiseen sukupolveen. Erillisen lisäkortin vaativa PhysX ei kuitenkaan saanut kuin marginaalista, jos sitäkään, suosiota pelaajakansan keskuudessa. eDomenkin testissä todettiin, että menestyäkseen PhysX pitäisi integroida vakiona tietokoneen emolevylle tai näytönohjaimeen. Ja juuri näin on tapahtunutkin. Miten Nvidian nykyään omistama PhysX selvisi Muropaketin tehotestistä?

AGEIA Technologies julkaisi ensimmäiset suunnitelmat fysiikkaprosessorista vuonna 2005, mutta valmiita tuotetta jouduttiin odottamaan vuoden 2006 puoliväliin. Muropaketti testasi tuolloin Asuksen PhysX P1 -mallisen kortin ja totesi potentiaalia löytyvän raudan puolesta paljon, mutta ongelmaksi muodostui ohjelmistotuen puuttuminen. Samoihin aikoihin myös ATI esitteli omaa näkemystään fysiikkalaskennasta, joka perustui kolmeen Radeon X1600- ja X1900-sarjan näytönohjaimeen. Myös NVIDIA kehitteli vastaavanlaista SLI PhysX -ratkaisua.

Muropaketti palasi vuoden 2007 kesäkuussa tutkimaan ohjelmistomarkkinoiden tilannetta, mutta joutui toteamaan lopputuloksen olevan sama, kuin vuotta aiemmin. Tuolloin Artificial Studios ja Immersion Games olivat julkaisseet CellFactor Revolution -pelin ilmaiseksi kaikkien saataville, tarjolla oli video Ghost Recon: Advanced Warfighter 2 -pelin AGEIA Island -nimisestä kentästä ja Unreal Tournament 3 -peliä odotettiin saapuvaksi. Joulukuun lopulla Muropaketti tutki jälleen tilannetta ja totesi tarjonnan rajoittuvan lähinnä Unreal Tournament 3:een.

Tämän vuoden helmikuussa NVIDIA julkaisi lehdistötiedotteen, jossa se ilmoitti ostaneensa AGEIAn Tehnologiesin. ”Nyt voimme tuoda GeForce-kiihdytetyn PhysX-ohjelman sadoille miljoonille pelaajille ympäri maailman”, kertoi NVIDIAn toimitusjohtaja Jen-Hsun Huang lehdistötiedotteessa. Hän paljasti alkuvuodesta myös, että yritys aikoo portata PhysX:n osaksi CUDAa (Compute Unified Device Architecture), joka on C-kielen kaltainen ohjelmointirajapinta. ”Jokainen CUDAa tukeva grafiikkapiiri tulee olemaan kykenevä ajamaan fysiikkaengineä sen saapuessa.”, lisäsi Huang.

PhysX:ää tukevien ajureiden virallinen julkaisu tapahtui 12. elokuuta, jolloin NVIDIA julkaisi GeForce Power Packin myötä GeForce 177.83 -versiolliset ajurit, kasan pelejä ja demoja. Tuettuna ovat GeForce 8-, 9- ja GTX-sarjan näytönohjaimet, mutta ainakin toistaiseksi tuki rajoittuu Windows Vistan ja XP:n 32- ja 64-bittisille versioille.

Tässä artikkelissa Muropaketti paneutuu PhysX:ään ja käsittelee mistä tarkemmin ottaen on kyse, arkkitehtuuria, fysiikkalaskentaa grafiikkapiirin ja prosessorin välillä, nykyisiä ja tulevia PhysX:ää tukevia pelejä sekä ominaisuuden käyttöönottoa. Loppupuolella testataan lisäksi vielä suorituskykyä PhysX-ominaisuuksilla.

Lue Muropaketin laaja PhysX-testi täältä:

Fysiikkaa grafiikkapiirillä – mistä on kyse?, PhysX-arkkitehtuuri & grafiikkapiiri vs prosessori

Lisää aiheesta

Asus PhysX P1 – fysiikkalaskennan maihinnousu

Nvidia puskee fysiikkalaskentaa, lataa testiohjelmia, ilmainen peli ja uudet ajurit

Pelien fysiikkalaskenta takkuaa

Pettymys siellä, toinen täällä: pelien fysiikkalaskenta ja Vista eivät lämmittäneet

Lue myös

eDomen arvosteluviikossa Age of Conan, Braid, Siren: Blood Curse ja muuta mukavaa

Far Cry 2:lle puuhataan jo jatkoa

Pelaajien perustuslaki määrittelee pelaajien oikeudet

Videopeli sai minut tekemään sen!

 

Muropaketin uusimmat