Arvostelu: Civilization VI toimii konsolillakin loistavasti – ”Tätä peliä en poista PS4:n kiintolevyltä koskaan”

01.12.2019 12:00 Tuukka Hämäläinen

Sid Meier’s Civilization VI -strategiapelisarjan toistaiseksi uusin osa on viimein kääntynyt myös PlayStatuon 4:lle ja Xbox Onelle, tietysti lisäosien kera. Klassinen PC-kliksuttelu on saatu toimimaan erinomaisesti myös uudella ohjausjärjestelmällä, ja lopputulos onkin ehtaa Civilizationia ohjain kädessä.


Studio: Firaxis Games
Julkaisija: 2K Games
Saatavilla: PlayStation 4 (testattu), Xbox One, Nintendo Switch, PC
Pelaajia: 1 (2-4 verkossa)
Ikäraja: 12
Peliä pelattu arvostelua varten: 3 tuntia


Civilization VI ilmestyi PC:lle alunperin jo vuonna 2016, jolloin alkuperäinen versio sai Muropaketin arviossa lähes täydet pisteet. Sittemmin peli on laajentunut kahdella suurella lisäosalla, joista Rise and Fall saapui viime vuonna ja Gathering Storm kuluvan vuoden alussa.

Kehuttu strategiapeli on sittemmin käännetty myös Nintendo Switchille, mutta marraskuun lopussa se saapui viimein myös PlayStation 4:lle ja Xbox Onelle. Oli jo aikakin, sillä sarjan edellisestä konsoleille julkaistusta pelistä, Civilization Revolutionista (2008) on vierähtänyt jo 11 vuotta. Otimmekin Firaxis Gamesin strategiaklassikon uuteen käsittelyyn nähdäksemme, kuinka konsolikäännöksessä onnistuttiin.

Heti alkuun on todettava itsestäänselvyys: Civilization VI on aivan erinomainen peli. Tietysti sarjan pelejä on vaikea vertailla, mutta ainakin omaan makuuni Civilization VI on etenkin laajennusten jälkeen sarjan parhaita pelejä. Se on helpommin lähestyttävä kuin Civilization V (2010) ja ehdottomasti monipuolisempi sekä tasapainoisempi kuin Civilization IV (2005) ja Civilization III (2001).

Civ VI:een on siis helppo tarttua, mutta siitä on mahdotonta päästää irti. Ja tämä pätee myös uuteen konsolikäännökseen.

Konsoliversiota varten Civilization VI:n käyttöliittymä on laitettu jokseenkin uusiksi. Mitään kömpelösti liikuteltavaa kursoria ei ole konsolille turhaan tuotu, vaan kontrollit on suunniteltu uudelleen erityisesti ohjainta varten. PC-versioon tottuneelle uusi ohjausjärjestelmä vaatii hieman totuttelua, mutta täytyy myöntää, että lopulta kehittäjien valinnat ovat perusteltuja. Ohjaimen käyttöliittymään siis tottuun kyllä, ja pelin edetessä se muuttuu nopeasti intuitiiviseksi.

Alla olevasta galleriasta näet muutamia esimerkkejä siitä, miltä pelitilanteet ja erilaiset ominaisuudet näyttävät PlayStation 4 -versiossa.

Civilizationin PC-juuret näkyvät monissa asetuksissa ja muokattavassa pelinäkymässä. Pelaaja pääsee siis vaikuttamaan paljon siihen, mitä kaikkea pelikuvassa näkyy, eikä oletusasetuksiin tarvitse tyytyä. Oletuksena esimerkiksi kunkin peliruudun infot ilmestyvät automaattisesti näkyviin, mikä oikeasti häiritsee esimerkiksi taisteluiden seuraamista. Tällaisten ominaisuuksien muokkaaminen voi kuulostaa pieneltä, mutta sillä on suuri vaikutus pelikokemuksen nautinnollisuuteen.

Mainiota on sekin, että myös Civilization VI:n laajennukset käännettiin samaan syssyyn uusille alustoille. Ikävämpi juttu on se, että laajennukset julkaistiin erillisenä pakettina, joka kustantaa 39,95 euroa. Peli ja laajennukset maksavat siis kaikkiaan vajaat 90 euroa, mikä on tuhti hinta laajastakin pelistä.

Etenkin Gathering Storm -laajennus on kuitenkin suositeltava, jos ei muuten niin realistisen ilmastonmallinnuksen myötä. Loistava lisäosa nimittäin tuo Civilizationiin ensimmäistä kertaa myös ilmaston lämpenemisen ja sen aiheuttamat ympäristökatastrofit. Ilman näitä mikä tahansa visio ihmiskunnan nykypäivästä ja tulevaisuudesta tuntuu vuonna 2019 auttamattomasti vanhentuneelta.

Kokonaishintaa lukuunottamatta Civilization VI:n konsolikäännöksestä on vaikea löytää moitittavaa. Muutaman tunnin testailu riittää osoittamaan, kuinka toimiva uusi ohjausjärjestelmä on, ja kun pelin imuun pääsee, ei millään malttaisi lopettaa.

Lisäplussana konsoliversiossa pääsee nauttimaan Civilization VI:sta parhailla mahdollisilla grafiikoilla, vaikka oma PC ei peliä vastaavalla ulkoasulla pyörittäisikään. Ja ainakin PS4 Prolla myös pelivuorot etenevät reippaasti, eikä peli paljon pysähdy latailemaan.

Itselleni Civilization VI:sta tulee varmasti se peli, jota en koskaan poista konsolin kiintolevyltä. Civilizationin pariin haluaa kuitenkin palata säännöllisin väliajoin.

CIVILIZATION VI

”Vielä yksi vuoro – Civilization VI:n taika toimii konsolillakin erinomaisesti.”