Uusimmat

Arvostelu: Distrust on selviytymispelien The Thing – This War of Mine -mausteilla

22.09.2017 22:53 Matti Leinonen

Distrust

Selviytymisseikkailut eivät ole mikään uusi genre. Kerätään tarvikkeita, pystytetään leiri ja yritetään selvitä hengissä seuraavaan päivään ja löytää pääsy kotiin ihmisten ilmoille. Mutta kun soppaan laitetaan nälän ja kylmän lisäksi väsymys ja pään sisällä pyörivät ajatukset, selviämisestä tulee tukalampaa kun kahvia pannukaupalla ryystävä heppu alkaa nähdä omiaan. Distrust ei anna lämpöä, eikä anna sinun nukkua rauhassa.


Julkaisupäivä: julkaistu / Tekijä: Cheerdealers  / Julkaisija: Alawar Premium  / Saatavilla: PC / Testattu:  PC Windows 10 64-bit, AMD Phenom x4 960t, Radeon R9 280 / Laitevaatimukset: Windows 7 tai uudempi, Core i3 560 -tasoinen prosessori, 4 gigaa muistia, GeForce 9600-tasoinen näytönohjain / Pelaajia: 1 / Muuta: Ladattava peli / Ikäraja: 12


Distrust alkaa kun Pohjoisnavalla sijaitsevalta tutkimusasemalta saapuu hätäkutsu. Napajäätiköltä löytynyttä ufoa tutkinut väki vähenee yksi kerrallaan ja evakuointiryhmä lähtee pelastusmatkalle. Pelastustoimet valahtavat reisille, kun outo valopallo pudottaa pelastuskopterin ja vain pari kaveria selviää elossa. Kaksikon tehtäväksi jää etsiä eloonjääneet ja pysytellä itse hengissä, lämpimänä, ja ennen kaikkea, järjissään.

Alun jälkeen pelattavaksi aukeaa kolme hahmoa, mutta pelin edetessä avautuu uusia hahmoja, jotka poikkeavat toinen toisistaan jollain tapaa. Yksi kestää kylmyyttä parhaiten, toinen lämmittää kamiinaa käyttäen vähemmän puutarvikkeita ja yksi kantaa mukanaan työkalulaatikkoa korjauksia varten.

Peli jakautuu kuuteen alueeseen ja tavoite on selkeä. Tutki alueella olevat rakennukset, etsi ruokatarvikkeita, työkaluja, sidontatarpeita ja löydä keino siirtyä toiselle alueelle, joka myös vaihtelee satunnaisesti. Alueet eristävä ovi avautuu joko eri vipuja kääntelemällä, etsimällä lukon korjaukseen tarvittavat osat tai räjäyttämällä ovi auki.

Distrust

Tehtävä ei kuitenkaan ole helpoimmasta päästä. Kylmä vaanii ulkona ollessa, ja rakennusten suojaan ei aina ole luottamista, jos kamiinaan ei ole polttopuita laittaa, tai avoimet ikkunat tai rikki murrettu ovi päästää lämmön karkuun. Pimeää rakennusta on hankala tutkia pelkän taskulampun valon avulla, ja sähköä tuottavat generaattorit tarvitsevat bensaa, jota ei joka nurkalla ole saatavilla.

Nälkää voi pitää loitolla sieltä täältä löytyvillä ruokatarvikkeilla, joista tosin saa suurimman hyödyn jos niitä pääsee lämmittämään hellalla. Ruoka pitää vatsan täynnä ja kuuma kahvi virkeänä, sillä unten maille siirtyessään oudot valoilmiöt saartavat pelaajat. Olin itse hieman epätoivoinen, kun repussa on kahvipapuja ja pari perunaa ja väsyneet miehet koittavat etsiä suojaisaa paikkaa, jossa valmistella ruuat ja kahvit. Tilannetta ei pelastanut sekään, kun oveen sopivaa avainta saa etsiä hetken aikaa.

Distrust

Mikäli ruokaa tai piristäviä ei ole mukana, alkaa väsymyksen ja nälän haittavaikutukset ilmestyä hiljalleen. Väsyneen henkilön näkökenttä sumentua ja vääristyä, päässä alkaa kuulua maanista naurua ja lopputuloksena on tajuttomuus ja kuolema Adrenaliinikynän avulla elvytys onnistuu. Myös haavat ja pilaantunut ruoka ovat riskejä, sitomaton haava vuodattaa henkilön kuiviin ja pilaantunutta einestä syönyt sairastuu eikö voi syödä enää mitään. Oikeanlaiset lääkkeet ja sidetarpeet ovatkin kullanarvoista tavaraa.

Pohjoisella navalla ei kuitenkaan olla yksin. Lepäävää ja voimia keräävää seuruetta vaanii ufon mukana saapuneet valoa hohkavat pallot, joita juuri nukkuvat ihmiset houkuttelevat. Sänkyyn tai sohvalle ei kannata loikata lepäämään ilman hyvää varustautumista, esimerkiksi jättämällä ansoja, pitämällä kamiinat mansikkana ja generaattorit päällä ja yhden seurueen jäsenen vahdissa. Osa ”anomaliteeteista” kammoaa kylmää ja osa ei tykkää valosta.

Distrust

Distrust hyppää rohkeasti survival-genreen ja heittää mukaan mausteita, jotka tekevät siitä erilaisen ja nautittavan pelin. Pienenä miinuksena peli alkaa toistamaan itseään, useammasta hahmosta ja muuttuvista alueista huolimatta, kun päätavoitteet ovat jatkuvasti ruuan etsintä, hereillä pysyminen, kahvin tai levon avulla sekä seuraavalle alueelle siirtyminen.

Pelin tekijät sanovat saaneensa inspiraatiota The Thing -elokuvasta. Rohkenen suositella sitä niille, jotka etsivät hieman erilaista selviytymisseikkailua. Vahvoja yhtäläisyyksiä voi vetää esimeriksi This War of Minen suuntaan. Jos siitä pitää, pitää varmasti tästäkin.

DISTRUST

”Alieneilla höystettyä survival-seikkailua Pohjoisnavalla.”

Jukka O. Kauppinen

Muropaketin uusimmat