Uusimmat

Arvostelu: Splatoon 2 on keskivertoa parempi nettiräiskintä, joka jättää väkivaltamässäilyn muille

08.08.2017 20:52 Mikael Miilumäki

Splatoon 2

Wii U:lla debytoinut Splatoon nousi yllättäväksi hitiksi, vaikka itse konsoli ei koskaan saavuttanut suurta suosiota. Splatoonilla Nintendo hyppäsi nettiräiskintöjen maailmaan, eivätkä Kioton pojat ja tytöt jääneet lepäämään laakereilleen, sillä jatko-osa julkaistiin vain muutama kuukausi Switchin jälkeen.


Julkaisupäivä: julkaistu / Tekijä: Nintendo / Julkaisija: Nintendo  / Saatavilla: Switch  / Testattu: Switch  /  Pelaajia: 1, 2-8 (lähiverkossa ja internetissä) / Ikäraja: 7


Splatoon 2:n pääosassa ovat edelleen inklingit. Siis kalmarin ja ihmisen hybridit, jotka rakastavat vaatteita, kenkiä ja musteen roiskimista pitkin pihoja. Pelin ytimessä on kolmannen persoonan räiskintä, jonka tarkoituksena on luotien sijaan kylvää mustetta kaksin käsin lattioille, seinille ja vastustajan niskaan. Kalmarina pääsee uiskentelemaan musteessa ja samalla saa kätevästi täytettyä oman aseen mustevarastot.

Yksinpelin avulla oppii käyttämään erilaisia aseita ja vaihtelemaan tarvittaessa hahmon olomuotojen välillä. Moninpeli on ehtaa kolmannen persoonan räiskintää, mutta yksinpeli on lähempänä tasoloikkaa, mikä tuo pakettiin mukavaa vaihtelua. Ensimmäisestä osasta tutut octolingit ovat jälleen pahoilla teillä ja pelaajan tehtäväksi jää torjua mustekalojen invaasio.

Splatoon 2

Kentät ovat jatko-osassa hitusen pidempiä, mutta Splatoon 2:n yksinpelin läpäisee alle kymmenessä tunnissa. Jokaiseen kenttään on kuitenkin piilotettu myös keräiltävää krääsää, joiden etsiminen pidentää peliaikaa varmasti. Samoin tasot voi pelata läpi eri varusteilla, mikä tuo entisestään lisää minuutteja pelikelloon.

Säännöllisin väliajoin vastaan marssii pomovastuksia, jotka ovat yksinpelin ehdottomia huippukohtia. Kiinnostaisi nähdä millaisissa palavereissa kehittäjät ovat ideoineet esimerkiksi ilkeän leipäuunin tai yksipyöräisellä heiluvan samurain. Väittäisin, että tarjolla oli muutakin kuin kahvia ja teetä. Vauhdikkaan kenttäsuunnittelun ja mielikuvituksellisten pomovastusten ansiosta yksinpeli viihdyttää varsin mainiosti ja samalla erilaiset aseet tulevat tutuksi, eli nettipeleihin hypätessä uudet tulokakat eivät jää poteroihin tärisemään.

Splatoon 2:n ulkoasu on ottanut askelia eteenpäin, sillä jatko-osa on piirun verran edeltäjäänsä tarkempi ja ruudunpäivitys pysyy silti sulavana. Esitys on komea, pelasi sitten television ruudulta tai Switchin omalla näytöllä. Varsinkin muste näyttää hyvältä ja ulkoasu tukee hyvin pelimaailman persoonallista tunnelmaa.

Splatoon 2

Kalmarit vaatekaupoilla

Aivan kuten ensimmäisessä osassa, Splatoonin pääpaino on taas nettimoninpelissä. Turf Warissa neljän pelaajan joukkueet kilpailevat siitä, kumpi tiimi saa peliajan puitteissa maalattua suuremman osan kentästä omalla musteellaan. Samalla pitää toki heittää kaikin mahdollisin keinoin kapuloita toisen tiimin rattaisiin, ettei voitto karkaa käsistä.

Astetta intensiivisempää menoa kaipaavat suuntaavat varmasti muiden pelitilojen pariin. Tower controllissa joukkueet taistelevat liikkuvan tornin hallinnasta ja rainmakerissa vastustajien kotipesään pitää saada kuljetettua erityisen tehokas musteruisku, rainmaker. Splat zonessa puolestaan kisaillaan tietyn alueen maalaamisesta. Turf war on mainiota ajanvietettä, mutta kilpailullisemmat pelitilat veivät ainakin allekirjoittaneen paremmin mukanaan.

Pelaaja valitsee aseensa paketeissa, joihin kuuluu pääase, tukiase ja erikoisase. Pääaseista löytyvät vesipyssyjä muistuttavat rynnäkkökiväärit ja maalitelat. Tukiaseita puolestaan edustavat esimerkiksi erilaiset kranaatit. Erikoisaseita puolestaan löytyy vihollisia kohti hakeutuvia ohjuksia ja esimerkiksi mustettava ruikkiva sadepilvi. Aseiden lisäksi omalle hahmolle ostellaan kenkiä ja vaatteita, joilla tehostetaan esimerkiksi aseita. Vähintään yhtä tärkeää on kuitenkin näyttää naapureille, kenellä onkaan korttelin tyylikkäin kalmari.

Splatoon 2

Likaisia hommia

Yksinpelin ja perinteisen nettimoninpelin kaveriksi jatko-osasta löytyy myös yhteistyötila, salmon run. Salmon runissa neljä pelaajaa hyppää hämärissä työoloissa toimivan siivousfirman leipiin, kuinkas muutenkaan. Aalto toisensa jälkeen vastaan marssii legioona mutatoituneita salmonideja, jotka pitää päästää tuskistaan. Mukana on myös erilaisia pomovastuksia, jotka pudottavat kultaisia munia, joiden perässä myös pelaajat ovat. Munat pitäisi sitten saada kuljetettua kotipesään, muutoin keikkatyöstä ei tipu palkkaa.

Ettei homma vain käy liian helpoksi, niin pomovastuksien lisäksi vuorovesi, sumu ja pimeys saattavat aika ajoin heittää kapuloita kalmarien lonkeroihin. Salmon run on pitkälti perinteinen horde-pelitila, mutta kuten nettimoninpeli, sen parissa viihtyy todella hyvin. Pomovastukset ovat hauskoja ilmestyksiä ja jokaisen kohdalla pitää tietää, miten sen saa helpoiten hengiltä.

Splatoon 2

Splat!

Nyt kun sain kovasti kehua kehittäjien saavutuksia, niin on pakko antaa myös vähän noottia. Jostain kumman syystä, Salmon runia ei voi pelata milloin mieli tekee, vaan serverit ovat auki vain tiettyinä aikoina. Väitän, että tämä on kehittäjien keino varmistaa, etteivät pelaajat jakaudu liiaksi pelitilojen välille, mutta tönköltä ratkaisu silti tuntuu.

Nintendolla tuntuu myös olevan edelleen vaikeuksia käsittää, mitä pelaajat odottavat nettimoninpeleiltä. Julkaisun tiimoilla julkaistiin myös älykännyköille oma applikaatio, millä pystyy esimerkiksi tarkkailemaan omia pelitilastoja ja tilaamaan pelihahmolle vaatteita. Appi hoitaa myös äänichatin, mikä on todella kaukana ideaalista ratkaisusta. Suosittelen erittäin lämpimästi pitäytymään Discordin ja Skypen kaltaisten ratkaisujen parissa, sillä Nintendon oma versio ei oikein tunnu luontevalta.

Splatoon 2 on klassinen jatko-osa. Suuria mullistuksia sarjaan ei tuoda, mutta peruspelaaminen on edelleen niin toimivaa ja hauskaa, että ainakin omalla kohdallani ohjainta ei malttaisi vieläkään laittaa pöydälle. Jos ensimmäinen Splatoon jätti kylmäksi, niin jatko-osa tuskin herättää suuria tunteita toiseen suuntaan. Kalmarien parissa aikaisemmin viihtyneet ovat puolestaan kuin kotonaan ja edessä on varmasti useamman tunnin edestä värikkäitä otteluita.

 

SPLATOON 2

”Toimivaa ja hauskaa mustekalaräiskintää, joka toimii hyvin myös nettipelinä.”