UUSIMMAT

Arvostelu: Hillitön Untitled Goose Game -peli on laatuviihdettä – josta suomalaiset PS4-pelaajat eivät pääse nauttimaan vieläkään

07.01.2020 09:00 | Tuukka Hämäläinen

Viime vuoden erikoisimpiin peleihin lukeutuva Untitled Goose Game on yhdistelmä huumoria ja omaperäistä pulmanratkontaa. Pikkuiset ongelmat eivät vie iloa vihamielisen hanhen seikkailuista.


Julkaisupäivä: 17.12.2019
Studio: House House
Julkaisija: Panic
Saatavilla: Xbox One (testattu), PlayStation 4, PC, Nintendo Switch
Pelaajia: 1
Ikäraja: 3
Peliä pelattu arvostelua varten: 3 tuntia


Untitled Goose Game on erittäin outo, mutta todella hauska pelijulkaisu. Komediallisia pelejä tehdään lopulta melko vähän, ja vielä vähemmän onnistuneesti, mutta House Housen indiekummajainen onnistuu jotenkin olemaan sekä hervoton että oikeasti toimiva peli.

Hanhipelissä ohjastetaan nimensä mukaisesti hanhea. Mikä tätä ärtyisää vesilintua vaivaa, se jää mysteeriksi, mutta tavoitteena hanhella on pistää viattomien kyläläisten elämä täysin sekaisin yhden aamupäivän aikana.

Käytännössä Untitled Goose Game on pulmapeli, jossa ratkotaan erilaisia puzzle-tehtäviä. Vaikka hanhen tavoitteena on ihmisten kiusaaminen ja yleinen anarkia, on pelin kullakin alueella omat tehtävänsä, joita suorittamalla saa avattua aina seuraavan osan pikkukaupunkia.

Hanhen tavoitteet voivat olla simppeleitä, kuten kastella puutarhuri ja varastaa tämän avaimet, tai paljon monimutkaisempia. Vihainen lintu saa tosissaan käyttää aivojaan, jotta saa esimerkiksi kyläläisen huijattua ostamaan omaa omaisuuttaan takaisin kaupasta.

Lisäksi pelissä on salattuja tehtäviä, joiden lista aukeaa ilmeisesti vain suorittamalla niistä jonkin vahingossa. Kaikenlaisen hävityksen aiheuttaminen siis kannattaa!

Untitled Goose Game perustuu yksinkertaisiin mekaniikkoihin. Hanhi voi esimerkiksi poimia esineitä, juosta, pitää ääntä ja huitoa uhkaavasti siipiään, ja tälle simppelille perustalle kaikki pelin tavoitteet lopulta rakentuvat. Vaikka osa tehtävistä on selvästi tarkoitettu haastaviksi, on pelisuunnittelu myös hieman epätasaista, ja osaan pulmista kaipaisi kipeästi edes pientä vihjettä.

Välillä pelin ohjaus on myös epätarkkaa, tekoäly jumittuu ja esineiden fysiikka käyttäytyy ennustamattomasti. Tämän kaiken antaa kuitenkin omaperäiselle indiepelille helposti anteeksi.

Untitled Goose Gamen ehdoton vahvuus on se, että peli on erittäin hauska – jopa silloin, kun asiat menevät pieleen, eikä pulmaan meinaa löytyä ratkaisua millään. On varmaa, ettei hanhihuumori uppoa kaikkiin pelaajiin, mutta jos esimerkiksi traileri saa sinut hymyilemään, kannattaa tarttua itse peliinkin.

Untitled Goose Gamen perustehtävät läpäisee reilussa kolmessa tunnissa, mutta tämän jälkeen avautuu joukko lisähaasteita, joista osa näyttää hyvinkin kimuranteilta. Lisättäköön, että peli ei jostain kumman syystä ole vieläkään tarjolla PlayStation 4:lle Suomessa, mutta Xbox Onelle ja muille alustoille se on kyllä saatavilla. Peli sisältyy myös Xbox Game Passin valikoimaan.

UNTITLED GOOSE GAME

”Press X to honk! – Untitled Goose Game on veikeää sekoilua, jonka puzzlet laittavat aivosolut töihin.”

Muropaketin uusimmat