Arvostelu: The Walking Dead – Season 3: A New Frontier voi olla hyvä hetki sanoa zombeille hyvästit

17.06.2017 09:12 | Miikka Lehtonen

The Walking DeadTekijä: Telltale
Julkaisija: Telltale
Testattu: PC Windows 10, Intel Core i5-4670k, 16 Gt muistia &  GeForce GTX 1080
Saatavilla: Mac, mobiili, PC, PlayStation 4 & Xbox One
Laitevaatimukset: PC Windows 7 tai uudempi, Intel Core 2 Duo 2,4 GHz prosessori, 3 Gt muistia & DirectX 11 -yhteensopiva näytönohjain
Pelaajia: 1
Muuta: Ladattava ja viisiosainen episodipeli, hinta 22,99 euroa (Steam)
Arvostelija: Miikka Lehtonen

Telltalen The Walking Dead -sarja on ehtinyt jo kolmanteen kauteensa. Sen ensimmäiset episodit tuntuivat alustavan kiinnostavia kuvioita ja uusia hahmoja. Nyt on aika nähdä, miten koko paketti pysyi kasassa.

Eipä käy Telltalen väkeä kateeksi.

Vaikka The Walking Dead nostikin firman parrasvaloihin, kaikki ei ole ollut ruusuista. Pieni seikkailutalo muuttui hetkessä halutuksi tehtaaksi, jolta tilailtiin samalla kaavalla tehtyjä pelejä suurista lisensseistä. Osa toimi paremmin, osa huonommin.

Kun pelejä paukutetaan ulos kuin liukuhihnalta, on varmasti vaikea panostaa kaikkiin yhtä paljon huomiota ja rakkautta, jo ennen kuin lähdetään pohtimaan sitä, että The Walking Deadin kolmoskausi on kolmas paluu hyvin samantyyppiselle altaalle.

Telltale teki onneksi fiksun ratkaisun.

Ykköskaudella peli käsitteli vankilasta paennutta Leetä ja tämän ottotytär Clementineä. Clementine sai Leeltä ohjeet ja avaimet elämistä varten, ja kakkoskaudella nuori neiti nousi sivuroolista pääosaan pelaajien nähdessä, miten opit olivat menneet perille. Kolmoskaudella Clementine ei ole enää pääosassa, vaikka kylläkin pelissä mukana. Ratkaisu tuntuu fiksulta, sillä vaikka Clementine oli kiinnostava ja hyvä hahmo, The Walking Deadin maailmassa täytyy olla tilaa myös toisten hahmojen ja henkilöiden tarinoille.

Kolmoskautta varten valokeilaan heitetään Javi, tulisieluinen meksikolaisen suurperheen musta lammas. Javi käänsi selkänsä perheelleen ja lähti jahtamaan menestystään baseball-kentillä, mutta zombiturma heitti kaiken katolleen. Väkivaltainen veli katosi jättäen Javin jatkamaan eteenpäin veljensä nuoren perheen kanssa. Alusta saakka on selvää, että Javin ja hänen kälynsä välillä on tunteita.

Löytyykö niille tilaa zombien täyttämässä maailmassa?

Kuten jokainen yhtään zombiviihdettä nähnyt pystyy varmasti ennakkoon arvaamaan, menneisyys ei ehkä myöskään ole ihan niin mennyttä kuin voisi toivoa. Ja entäs oudon fasistinen New Frontier -järjestö, joka vannoo puolustavansa jokamiehen oikeuksia ja rakentavansa parempaa huomista samalla kun ryöstelee ja murhaa viattomia minkä ehtii?

The Walking Dead

Lähtökohdat ovat siis hyvinkin kiinnostavat, ja pääosin The Walking Deadin kolmoskausi tarjoilee viihdyttävää zombiviihdettä. Valitettavasti se ei kuitenkaan nouse lähellekään ykköskauden tasoa, eikä välttämättä edes kakkoskauden.

Ongelmana taitaa olla juuri se, että kyseessä on jo kolmas kerta. Telltalen pelejä pelanneet tuntevat firman tyylin ja osaavat todennäköisesti aavistaa jo hyvissä ajoin ennakkoon, miten tarinassa käy, ketkä tulevat kuolemaan ja miten homma muutenkin etenee. Yllätyksiä ei ole tarjolla.

Ongelmat eivät jää siihen.

Perinteisesti The Walking Deadit ovat olleet kehnoja seikkailupelejä, koska niissä ei ole ollut käytännössä lainkaan puzzleja, mutta tätä on paikattu hyvällä tarinankerronnalla ja laadukkaalla toteutuksella. Nyt tämäkään osa-alue ei toimi yhtä hyvin, vaan koko viiden osan kausi tuntuu hoputetulta ja keskeneräiseltä. Loppua kohti monen tärkeän henkilön kuolema sivuutetaan joko silmänräpäyksessä tai kerrotaan pelaajalle vain dialogin välityksellä.

Ei näin, ei todellakaan näin.

The Walking Dead

Itse pelasin kauden käytännössä kolmessa osassa. Pelasin kolme ensimmäistä episodia niiden ilmestyessä, minkä jälkeen kaksi viimeistä sitten tulivatkin ulos niin lähellä toisiaan että kiskaisin ne läpi samalta istumalta. Miltei kaikki episodit tuntuivat lyhyiltä ja koko kauden jälkeen fiilis oli, että tarinan olisi pitänyt olla kuuden episodin mittainen.

Ehkä se paperilla olikin, mutta osia leikeltiin tuotantosyistä pois?

Oli miten oli, The Walking Deadin kolmoskausi ei ole kovin huikea suoritus. Pääosin se on ihan viihdyttävä ja hauska interaktiivinen tarina, jonka varrelle mahtuu paljon hyviä ja hienojakin hetkiä. Loppu vain lässähtää pannukakuksi, eikä kausi missään vaiheessa lunasta niitä hienoja asetelmia, joita se ensimmäisten episodiensa myötä rakentaa.

Olisikohan siis hiljalleen jo aika sanoa The Walking Deadille hyvästit, vaikka sitten muutaman vuoden ajaksi? Ehkä tauko tai kokonaan uusi suunta tekisi kaikille hyvää, sillä juuri nyt en oikein jaksa olla innoissani ajatuksesta neloskaudesta – ainakaan jos pelisarjan yleinen suunta jatkuu alaspäin, kuten tähän saakka.