Uusimmat

Age of Conan: Hyborian Adventures -ennakko (PC)

09.05.2008 16:57 Miikka Lehtonen

Massiivimoninpelejä on moneen lähtöön aina korealaisista grindikauhistuksista erikoisempiin yrittäjiin saakka. Harva on ennakkoon nauttinut yhtä suurta kiinnostusta kuin Funcomin tuleva Age of Conan.

Suuri kiinnostus on helppo ymmärtää, sillä tarjoaahan peli kaikkea suomalaiseen mieheen vetoavaa: lihaksikkaita miehiä, suuria aseita, vähäpukeisia barbaaripimuja ja railakasta meininkiä. Tutustuimme pelin beta-versioon ja otimme selvää, löytyykö pullistelevien rintalihasten takaa sydäntä.

Robert E. Howardin klassisiin Conan-tarinoihin perustuva massiivimoninpeli on herättänyt mielenkiintoa monestakin syystä. Legendaarinen barbaarikuningas on monien rakastama ja arvostama hahmo, jonka seikkailuista on luettu vuosikymmenten ajan. Mikä siis olisikaan hienompaa kuin kävellä Conanin jalanjäljissä lannevaate vyötäröllään? Nähdä kaikki ne kuuluisat paikat, tavata kirjojen henkilöitä ja heittää keikkaa Conanille – lisenssin arvoa ei sovi aliarvioida.

Hahmonluonti

Peli on viehättänyt myös teknologisten ominaisuuksiensa ansiosta. Siinä missä esimerkiksi World of Warcraft on suunniteltu pyörimään tarvittaessa vaikka taskulaskimessa, Age of Conan ottaa kaiken irti koneesta ja palkitsee muskelimasiinan omistajat huikeilla DirectX 10 -grafiikoilla ja -efekteillä. Grafiikalla on myyty huonompiakin pelejä.

Se suurin syy Conanin hypeen löytyy kuitenkin konepellin alta, sillä pelin taistelusysteemi on noussut ennakkopuheissa sen suurimmaksi myyntiargumentiksi. Alkuperäisissä visioissa pelaajat pääsivät itse ohjaamaan barbaarinsa iskuja ja osallistumaan taisteluun tavalla, jollaista ei peleissä ole nähty mainion Die by the Swordin päivien jälkeen. Totuus on kuitenkin toisenlainen, sillä Funcomin pojat ovat kaikessa hiljaisuudessa ruuvailleet systeemiään lähemmäs klassista pelattavuutta.

Heilutellaan miekkaa

Beta-servereillä pyörivän Age of Conanilla ja hypepuheiden visioilla ei ole lopulta paljonkaan yhteistä, joten fantasiat hiiren avulla heiluteltavasta lekasta ja uskomattoman syvällisestä taistelusysteemistä voi unohtaa jo heti kättelyssä. Kun asiaa pysähtyy ajattelemaan loogisesti, ratkaisu tuntuu hyvältä, sillä hirvittävän refleksivetoinen ja monimutkainen taistelusysteemi ei yksinkertaisesti toimisi genressä, joka on jo nyt verkkoviiveiden orja.

Ei kannata silti pelätä, että paketista paljastuva kokemus olisi vain World of Warcraft kiiltävämmillä rintalihaksilla varustettuna, sillä Age of Conan tarjoilee kyllä omanlaisensa kokemuksen. Pelaajalla on yhä jonkin verran hallintaa barbaarisoturinsa perustaistelussa, sillä sitä kahdeksan kilon lekaa pääsee edelleen heiluttelemaan, vaikkakaan ei yhtä hienostuneesti kuin monet olisivat toivoneet.

Age of Conan korvaa massiivimoninpelien perinteiset automaattihyökkäykset – joissa pelaaja siis napsauttaa taistelun käyntiin ja katsoo, miten leka heiluu – kolmella hyökkäysnapilla, myöhemmillä tasoilla useammalla. Näiden avulla vihollistaan voi hutkia kummaltakin sivulta ja yläkautta. Eri hyökkäyssuuntia joutuu myös hyödyntämään, sillä jokaisella soturilla on käytössään kolme kilpikerrosta, joita voi halunsa mukaan jakaa kolmen lyöntisuunnan välille.

Näin pelaajien pitäisi teoriassa hyökkäillä vihollisen heikoimpiin kohtiin ja samalla yrittää itse ennakoida tulevia iskuja. Hyökkääjän kohdalla tämä toimii, mutta puolustuksessa en jaksanut ainakaan itse nysvätä kilpien kanssa. Ehkä ominaisuudelle tulee enemmän käyttöä pomoja vastaan taistellessa.

Myös erikoishyökkäyksiä on järkeistetty. Alun perin Funcom mainosti, että pelaajat joutuvat itse keksimään erikoishyökkäyksensä yhdistelemällä eri puolilta tulevia lyöntejä komboiksi. Näin ei kuitenkaan ole, sillä erikoisliikkeet ovat kuin mistä tahansa muustakin massiivimoninpelistä, mutta yhdellä ylimääräisellä askeleella varustettuna – kykypalkin napsautuksen jälkeen joutuu nimittäin tekemään lyönnin tai pari pelin määrittämään suuntaan, jonka jälkeen erikoisliike aktivoituu.

Tässä vaiheessa monet luultavasti repivät hiuksiaan pettymyksestä, mutta älkää suotta. Systeemi toimii ja tarjoaa juuri sopivan määrän vapautta sekoittamatta tai hidastamatta pelaajan toimia. Koska Conanin taistelut ovat äärimmäisen nopeatempoisia mättöjä, joissa veri lentää ja miehet huutavat, paljon syvällisempään säätöön ei olisi ollut realistisesti varaa.

Nykymuodossaan peli tuntuu virkistävän erilaiselta muihin verrattuna kuitenkaan turhauttamatta. Taistelusysteemi saa siis parin viikon testin jälkeen peukkua.

Eroa kuin yöllä ja päivällä

Lähitaistelusysteeminsä ohella Conan on kerännyt myös huomiota oheistoiminnallaan. Pelaajien mielissä pyörivät visiot klaanien välisistä sodista, joissa rakennellaan kaupunkeja ja käydään tuhoamassa vihollisen tukikohtia. Tämä ominaisuus löytyy toki pelistä edelleen, mutta betassa moista ei ole päästy harjoittamaan. Sen PVP on koostunut lähinnä siitä, että isot pojat odottavat porukalla hautausmaan kulmalla päästäkseen tappamaan tuoreelta henkiin heränneitä pelaajia. Peruskamaa, siis.

Muutenkin Conan tuntuu tutulta ja turvalliselta, sillä sen tehtävät ja pelisuunnittelu ovat sitä klassista massiivimoninpelien osastoa, joskin toki omaperäisiä ideoitakin löytyy. Tällaisena voisi mainita myös pelin vuorokausirytmin, jollaista peleissä ei olekaan ennen nähty.

Päivän vaihtuminen yöksi on jokaisen pelaajan oma valinta, sillä vuorokauden ajat vastaavat pelin yksin- ja moninpelitiloja. Päivällä juoksennellaan muiden barbaarien kanssa lahtaamassa piktejä ja tekemässä tehtäviä, öisin taas perehdytään henkilökohtaisempiin tehtäviin. Nämä ovat juonellisia tarinoita, joissa pelaaja oppii lisää menneisyydestään ja pääsee kehittämään hahmoaan kohti tämän täyttä potentiaalia.

Ratkaisu on mainio, sillä se pitää huolen siitä, että sopivan dramaattiset juonikuviot koetaan kehitystiimin tarkoittamilla tavoilla, eikä niin, että Conanin valtaistuimen vieressä kämppii 75 muutakin ainutlaatuista valittua odottamassa omaa audienssiaan.

 

Kyllä. Nakuilukin onnistuu.

Lupaava ja huolestuttava

Kaikin puolin voi todeta, että pari viimeistä viikkoa Age of Conanin maailmassa ovat maistuneet sangen makeilta. Kun tutustuimme peliin suljettujen ovien takana alkukeväällä, se oli vielä teknisesti sen verran raakile, että koko pelin tulevaisuus huolestutti. Nyt kehitystä on tapahtunut siinä määrin, että peliä kehtaa jo sanoa betaksi. Parannettavaa ja työtä riittää edelleen, mikä on huolestuttavaa, sillä pelin olisi määrä ilmestyä jo muutaman viikon päästä.

On toki täysin mahdollista ja jopa todennäköistä, että beta-servereillä ei pyöritetä pelin uusinta versiota, joka lienee vasta sisäisessä testauksessa. Historia on kuitenkin osoittanut, että näin myöhään vaiheessa oleva peli kokee yleensä tuskaisen syntymän. Vanguard ja Hellgate: London muistetaan yhä negatiivisesti pieleen menneistä starteistaan ja vaikka Conan ei olekaan yhtä huonossa jamassa, kiillotusta kaivattaisiin monia kerroksia.

Jos kyse olisi vain rosoisesta ruudunpäivitysnopeudesta tai satunnaisesta kaatuilusta, koko juttua ei viitsisi mainita, koska nämä ovat niitä perinteisiä ongelmia, jotka korjataan viimeisten viikkojen aikana. Conanista löytyy kuitenkin syvempiäkin huolia, kuten epätasapainossa olevat hahmoluokat ja suorastaan rikki olevia, perustason pelimekaniikkoja. Miten hienoa onkaan esimerkiksi yrittää käyttää necromancerin lemmikkiä omana tankkinaan, kun elukan tekemä aggro siirtyy suoraan pelaajan niskaan. Huolestuttavaa jutussa on se, että monista bugeista on valitettu jo kuukausia, mutta ne löytyvät silti yhä pelistä.

Omat fiilikseni Conanin julkaisun lähestyessä ovat siis sangen kaksijakoiset. Pelin sisältö itsessään osoitti, että sillä on paljon annettavaa ja tarjottavaa pelaajilleen, varsinkin jos näitä kiinnostavat irtopäät ja karvaiset barbaarit. Toisaalta tekninen taso ja Funcomin kyky korjata bugeja herättävät syvää huolta. Paljastuuko paketista käytännössä peli, jota kehtaa pelata vasta joulun kieppeillä? Kävi miten kävi, odottavan aika ei ole enää pitkä, sillä Age of Conan ilmestyy kuluvan kuun 23. päivänä, jolloin tulemme myös palaamaan asiaan lopullisen arvostelun myötä.

Lisää kuvia artikkelin kuvagalleriassa.

 

Tekijä: Funcom
Julkaisija: Funcom / Eidos
Testattu: PC
Tulossa: PC, Xbox 360, 20.5.2008
Pelin kotisivu: http://www.ageofconan.com/

 

Lisää aiheesta

Age of Conan – Ison Arskan jalanjäljillä Hyboriassa

Age of Conan julkaisukunnossa, portit aukeavat ennakkotilaajille ennakkoon

Age of Conan kiinnostaa – puoli miljoonaa verkkobarbaaria ryskyttää portilla

Funcom paljasti Age of Conanin kuukausimaksut

Lue lisää eDomesta

Battlefield: Bad Company osa 4: peliäänet haastavat leffaäänet

Conan (PS3, 360)

Grand Theft Auto IV (PS3, 360)

Miljardin taalan kysymys – mistä World of Warcraftin haastaja?

Pienoismallien juhlaa Model Expo -kuvakoosteessa

Space Quest Collection (PC)

THQ: WoW on saavuttanut lakipisteensä

Viking: Battle for Asgard (PS3, 360)