Uusimmat

Puzzle Agent 2 (Mac, PC, iPad, iPhone)

21.07.2011 17:00 Juho Anttila

Tekijä: Telltale Games
Julkaisija: Telltale Games
Testattu: PC Windows 7, Phenom 9850+, 4 Gt muistia, Radeon HD 5830
Saatavilla: Mac, PC, iPad, iPhone
Laitevaatimukset: Windows XP/Vista/Win 7, 2 Ghz Pentium IV tai parempi prosessori, 512 Mt näytönohjain, 3 Gt muistia
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://www.telltalegames.com/puzzleagent2
Arvostelija: Juho Anttila

Tonttuja, salaliittoja ja astronautteja. Scogginsin pikkukaupunki Minnesotassa ei jätä pulma-agentti Nelson Tethersiä rauhaan. Lain valvoja ei voi levätä ennen kuin mysteeri kadonneiden ihmisten takana on selvitetty.

Puzzle Agent oli mitä mainioin pulmanratkaisupeli, jossa sympaattinen graafinen tyyli yhdistyi mitä erilaisimpiin puzzleihin. Pelin kiero tarina jätti monen monta langanpäätä auki, mutta nyt kysymyksiin saadaan vihdoin myös vastauksia.

Kaiken takana on Graham Annable, pitkän linjan peliveteraani, joka muistetaan erityisesti LucasArtsille tekemästään työstä. Miehen mainiot Grickle-sarjakuvat ja -animaatiot tarjoavat tyylin ja taustan seikkailulle, josta ei puutu outoja käänteitä ja pulmia.

Fargo vai Twin Peaks

Liiduilla piirretyn oloisella grafiikalla esitetty Scogginsin kaupunki on kuin Twin Peaksista tai Fargosta repäisty. Näin outoa ja sisäänpäin kääntynyttä porukkaa ei ollakaan nähty hetkeen. Kaupunkia vaivaa mysteeri, mutta ulkopuoliseen apuun suhtaudutaan äärimmäisen epäluuloisesti.

Ensimmäisen pelin aikana ratkaistiin osa suljetun pyyhekumitehtaan arvoituksesta. Valtaosa mysteereistä jäi kuitenkin selvittämättä, eikä FBI:tä kiinnosta avata kertaalleen suljettua juttua. Niinpä pulma-agentti Nelson Tethers päättää palata tapahtumapaikalle omalla ajallaan selvittämään, mitä oikein tapahtui.

Puzzle Agenttiin ennestään ihastuneille jatko-osa on odotettua herkkua. Jo aiemmin tavatut henkilöt ja tapahtumapaikat saavat kokemuksen tuntumaan heti tutulta. Turvallisesta ei kuitenkaan voi puhua, sillä Scogginsin tapahtumat ovat paitsi outoja, myös hieman pelottavia.

Jos Nelson Tethersin seikkailut eivät ole ennestään tuttuja, kannattaa kokeilu aloittaa mieluummin sarjan ensimmäisestä osasta. Paitsi että kyse on varsin mukavasta pelistä, ei jatko-osa myöskään juuri selittele aiempia tapahtumia. Ilman asianmukaisia taustatietoja puolet kokemuksesta valuu hukkaan.

Pulmia ja ongelmia

Puzzle Agentteja on verrattu lähinnä professori Laytonin seikkailuihin. Peli koostuu siirtymisestä paikasta toiseen, juonta eteenpäin kuljettavista keskusteluista ja puzzleista. Pulmia riittää ratkaistavaksi käytännössä joka käänteessä. Kaikki eivät ole pakollisia, mutta kaikki kannattaa ratkoa, sitähän varten tänne ollaan tultu.

Ongelmat vaihtelevat sanallisista tehtävistä numeroarvoitusten kautta erilaisiin hahmottamista ja muistamista vaativiin kuva-arvoituksiin. Erilaisia tehtäviä löytyy rutkasti, mutta muutamaa tehtävätyyppiä sorrutaan myös kierrättämään. Ikävä kyllä peli toistaa usein nimenomaan niitä tehtäviä, jotka ovat jo muutenkin liian helppoja. Palikoita pyörittelemällä ratkeavat sokkelotehtävät tuntuvat täytteeltä liiallisen helppoutensa vuoksi.

Vaikeustaso heittelee muutenkin paljon. Osa tehtävistä selviää kertavilkaisulla, toisia joutuu pohtimaan pidempäänkin. Tätä on kuitenkin vaikea laskea pelin ongelmaksi, älytehtävien kokeminen kun on kovin henkilökohtaista. Toinen hahmottaa monimutkaiset kokonaisuudet heti, toinen taas kompastelee niissä mutta hoksaa verbaaliset pähkinät vaivatta. Tärkeintä on se, että tehtäviä tarjotaan laajalla rintamalla.

Jokainen suoritus pisteytetään hassusti veronmaksajille koituvien kustannusten ja tähtien muodossa. Täydet pisteet saa vain virheettömästä suorituksesta. Uusintayrityksistä ja vihjeiden käyttämisestä rokotetaan, mutta pelillistä vaikutusta pisteillä ei ole. Lopuksi on vain mukava katsella, kuinka hyvin tehtävistä suoriutui.

Vihjeitä on käytettävissä jokaista tehtävää kohden kolme kappaletta. Useimmissa tapauksissa yksi tai kaksi vihjettä riittää, kolmannella ja paljastavimmalla pitäisi vaikeimmankin tehtävän aueta. Ongelmat ohjeistetaan myös kohtuullisen perinpohjaisesti, vaikka välillä pelaaja joutuukin miettimään ja kokeilemaan, mistä pulmassa on kyse.

Tunnelmallinen mysteeri

Puzzle Agent 2 on kiinnostava, viehättävä ja omalla oudolla tavallaan hauska kokonaisuus. Pelin graafinen tyyli ja animaation tarkoituksellinen kömpelyys luovat aivan omanlaisensa tunnelman, johon on helppo uppoutua. Samaan hengenvetoon on toki todettava, ettei tämän kaltainen hieman häiriintynyt hidastempoinen ongelmanratkonta varmasti miellytä kaikkia.

Hyvin kirjoitettu tarina kiehtoo ja naurattaakin. Keskustelut eivät ole pelkkää turhaa täytettä, vaan ne vievät juonta eteenpäin ja avaavat kaupunkia vaivaavaa mysteeriä. Ääninäyttelykin on hoidettu asiallisesti, vaikkakaan ei järin mieleenpainuvalla tavalla.

Kaiken kaikkiaan Puzzle Agent 2 on mitä mainioin pieni pulmapeli. Sanon pieni, sillä kestoa kokemuksella ei ole kauhean montaa tuntia. Peli pyörähti läpi yhdessä illassa, tosin on myönnettävä, että ilta jatkui pitkälle puoleen yöhön. Vielä yksi puzzle -ilmiö on merkki siitä, että jotain on tehty oikein. Eipä pelillä toisaalta ole hintaakaan kymmentä euroa enempää, joten rahoilleen saa tarpeeksi vastinetta.

Puzzle Agent on hyvä esimerkki hieman erilaisesta Telltalesta. Peli ei edusta aivan perinteisintä osoita ja klikkaa -seikkailuhenkeä, mutta laatu on silti taattua Telltalea. Kaikkein aivopähkinöiden ystävien kannattaakin katsastaa Nelson Tethersin seikkailut. Aloittaa voi vaikka pelisarjan ensimmäisestä osasta, joka ei maksa tällä hetkellä kuin viitisen euroa.

 

Lue myös

Alpha Polaris (PC)

Avadon: The Black Fortress (PC, Mac, iPad)

Fable 3 (PC)

Frozen Synapse (PC, Mac)

Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D (3DS)

Shadows of the Damned (PS3, Xbox 360)

White Knight Chronicles II (PS3)

Virtua Tennis 4 (PS3, Xbox 360, Wii)