Uusimmat

Warhammer Online: Age of Reckoning (PC)

04.10.2008 14:00 Miikka Lehtonen

Warhammer Online on peli, jota on odotettu vuosikausia. Useaan kertaan siirretty ja jopa kertaalleen peruutettu massiivimoninpeli on vihdoin ehtinyt kauppojen hyllyille ja kerännyt itselleen melkoisen fanijoukon.

Tätä on tosin nähty aiemminkin. Age of Conanin superstartti ja nopea romahdus ovat vielä tuoreessa muistissa, joten kannattaako Warhammeriin panostaa toiveitaan, vai onko tiedossa vain uusi pettymys?

Warhammer Online sai jo syntyessään hieman ristiriitaisen startin elämään. Positiivisella puolella voidaan mainita pelin vertauskuvalliset vanhemmat, sillä Mythic loi aikanaan Dark Age of Camelotin, jota pidetään monilla tahoilla edelleen PVP-pelien mittatikkuna. Positiiviseksi voidaan laskea myös pelin lisenssi, sillä jos jokin maailma sopii sotaisaan massiivimoninpeliin, se on Warhammerin ikuinen sotanäyttämö.

Kolikon kääntöpuolella peli yrittää tunkea markkinoille, joita hallitaan jo vertauskuvallisen Chaos Lordin rautaisella nyrkillä Blizzardin taholta. Aiemmat yrittäjät ovat kaatuneet tien poskeen tekemättä naarmuakaan Blizzardin panssareihin, joten lähtökohta ei ole helppo. Vielä tylymmin viivästymiset ja Warhammerin kehno näkyvyys ovat ajaneet pelin tilanteeseen, jossa monet pelaajat kuvittelevat Warhammer Onlinen apinoineen suuren osan maailmastaan Warcraftista, vaikka tosiasiassa juttu on juuri toisin päin.

Mythic onkin tehnyt omat vastalainauksensa pelattavuuden puolella, sillä Warcraft-veteraani kokee Warhammerin puolella jatkuvia deja-vu-ilmiöitä. Toisaalta mestarilta kelpaakin lainata, eikä höyryjyrän lailla rullaavaa pyörää kannata välttämättä keksiä uudelleen, varsinkaan kun muut ovat saaneet ratkaisukseen neliöitä ja kolmioita.

Pienet vihreät miehet

Vaikka pelien käyttöliittymät ovat kuin samasta puusta veistetyt, Warhammer lähtee omille poluilleen jo heti alkumetreiltä saakka. Siinä missä Warcraft on pääasiassa PVE-henkinen peli ja PVP tuntuu vain viime hetken puukotukselta, Warhammer syöksee pelaajan alusta saakka keskelle pelimaailmassa riehuvaa sotaa.

Vaikka Warhammerin maailmasta löytyisi rotuja ja ammatteja joka lähtöön, peliin on aluksi valittu kuusi rotua, jotka muodostavat kolme perinteistä taisteluparia. Ihmiset ja kaaos, örkit ja kääpiöt sekä hyvät ja pahat haltiat selvittelevät välejään eri puolilla maailmaa. Kullekin taisteluparille on varattu kokonaan omat pelialueensa, joita läpi kulkemalla pääsee seuraamaan kunkin sotarintaman tarinan etenemistä.

Itse hahmoluokat on jaettu perinteisiin kategorioihin. Löytyy tankki, parantaja ja kaksi DPS-luokkaa, joskaan ei kaikilta. Ongelmat ja tylsyys poistivat pelistä muutaman avainluokan ennen julkaisua ja näin ihmisten imperiumilta ja dark elfeiltä puuttuu kokonaan tankkiluokka, eikä kääpiöillä ja örkeillä ole melee-DPS-luokkaa.

Ongelma ei ole fataali, sillä aluetta voi vaihtaa halutessaan ja Warcraftin tyyliin hyvikset ja pahikset voivat tahollaan liittoutua taistelemaan vihollisiaan vastaan. Mikään ei siis estä vaikkapa örkkitankkia raahaamasta ruhoaan dark elfien maille ja tuntemaan itseään kuninkaaksi. Lisävaihtelu kelpaisi silti, sillä nyt vaikkapa suuri örkkifani voi pelata vain ja ainoastaan tankkia. Vihreiden miesten muut hahmoluokat kun ovat pieniä goblineita.

Sota korjaa satoaan

Valitsi minkä hahmoluokan tahansa, pelaaja pääsee osallistumaan rotunsa sotaponnistukseen jo ensimmäiseltä kokemustasoltaan saakka. PVP-skenaarioihin pääsee sisään helposti vaikka heti hahmon luotuaan ja kiitos hyvän buffisysteemin, siellä voi jopa olla melkein hyödyllinen.

Noin 10 kokemustason sarakkeisiin jaetut PVP-vyöhykkeet nimittäin tarkistavat sisään tulevan pelaajan kokemustason. Jos se on liian matala ollakseen hyödyksi, peli heittää matsin ajaksi pelaajan kestopisteisiin ja ranteeseen lisää ruutia. Uusia kykyjä ei toki saa, joten oikeasti vaikkapa 8. kokemustasolle noussut pelaaja on etulyöntiasemassa tilapäisesti 8. tasolle nostettua nyyppää vastaan.

Pelaajat voivat muutenkin hyödyttää omia joukkojaan, sillä suoritetut tehtävät, tapetut viholliset ja muut saavutukset kartuttavat oman tiimin pistetiliä. Jokainen pelin vyöhykkeistä on ikuisessa köydenvedossa ja aluetta hallitseva tiimi saa bonuksia tienaamaansa kokemukseen, sekä muita hyödykkeitä.

Todellinen taistelu alueiden hallinnasta käydään tietenkin PVP:ssä. Jokainen vyöhyke on jaettu kolmeen osaan. Kummallakin riitapukarilla on oma PVE-vyöhykkeensä, jossa tehdään tehtäviä ja tapetaan rottia. Keskellä on PVP-vyöhyke, johon voi mennä joko halutessaan tai tehtävien ajamana. Alueilla kisataan kiintopisteiden hallinnasta, sekä myöhemmillä tasoilla yritetään valloittaa vastustajan linnakkeita.

Toisin kuin esimerkiksi World of Warcraftissa, taistelu ei ole vain keinotekoista puuhastelua vaan oleellinen osa pelattavuutta. Esimerkiksi linnakkeiden valloittaminen on elintärkeää puuhaa, sillä pelin kovimpia varusteita myyvät kauppiaat majailevat niissä ja näin kamoja saadakseen pitää ensin potkaista linnakkeessa asuva partaveikko ulos ikkunasta. Tämä taas vaatii kymmenien miesten yhteistoimintaa ja johtaa yleensä avoimeen sotaan, koska vastustajat näkevät heti kartaltaan linnakkeen olevan hyökkäyksen kohteena.

PVP-pelistä kun on kyse, pelaajat voivat ostaa ja rakentaa omia sotakoneitaan joko puolustaakseen tai romuttaakseen linnakkeita, sekä tietenkin mättää vastustajiaan pataan. Mikäli oman tiimin etu ei ole riittävä kannustin, PVP:stä – tapahtui se sitten satunnaisesti pusikon takana, vastustajan pääkaupungin piirityksessä tai skenaarioissa – saa nimittäin kokemuspisteitä, rahaa ja varusteita. On täysin mahdollista ja realistista pelata hahmonsa alusta loppuun pelkän PVP-kokemuksen voimin.

Jokaiselle on toivottavasti jo selvää, että Warhammer on aito PVP-peli. PVP on keskeinen osa peliä ja esimerkiksi kaikki hahmoluokat on jo valmiiksi tasapainotettu ja suunniteltu tätä tarkoitusta varten. Täten esimerkiksi tankkien tehtävänä on PVP:ssä suojata heikompia kavereitaan ja oikeasti tankata vastustajiaan. Kun tähän yhdistetään vielä selvästi Warcraftia rauhallisempi tempo, pelin PVP tuntuu aivan uudenlaiselta ja erilaiselta, hyvällä tavalla.

En itse perustanut lainkaan World of Warcraftin hyperaktiivisesta rinkihyppelystä, mutta Warhammerin PVP vei mukanaan alusta saakka. Hyvin suunnitellut skenaariot, oikeasti palkitseva tiimipeli ja huolella tasapainotetut kyvyt ovat yhdistelmä, joilla avattiin oikotie ainakin meikäläisen sydämeen.

Ollaaks questisiskoja?

Warhammerin uudistukset ja innovaatiot eivät lopu pelkkään PVP:hen, sillä pelistä näkee muutenkin, että Mythicillä on opittu Blizzardin virheistä. Oma suosikkiuudistukseni ovat niin kutsutut julkiset tehtävät. Kävelet rauhassa pitkin pusikkoa, jahdaten hirviöitä ja etsien aarteita, kun yllättäen ruudun yläkulmaan paukahtaa ilmoitus siitä, että olet saapunut julkiseen tehtävään. Samalla ruudulle paukahtavat myös nykyiset tavoitteet, vaikkapa 120 kääpiön tappaminen tai oluttynnyrien kerääminen janoiselle jättiläiselle.

Eeppistä tehtävää ei toki tarvitse tehdä yksin, sillä kaikki paikalle osuvat kantavat kortensa yhteiseen pottiin, jotta tarina etenee. Samalla pelaajat keräävät kokemuspisteitä ja mainetta paikallisten liittolaistensa kanssa, mistä palkitaan myöhemmin ilmaisilla varusteilla. Kun tehtävä on suoritettu, paikalle tömähtää suuri aarrearkku ja peli heittää osallistujien kesken noppaa looteista. Mitä enemmän auttoi sotaponnistusta, sitä enemmän saa bonusta heittoonsa.

Yksin ei tarvitse pelata, kiitos pelin toisen mainion oivalluksen: avointen ryhmien. Lähtökohtaisesti jokainen pelin ryhmistä on avoin – joskin ryhmänsä voi toki sulkea jos haluaa pelata vain kaveriensa kanssa – ja peli listaa lähistöllä olevat porukat napin painalluksella. Näin kaikki paikalle osuvat voivat helposti muodostaa suuren tiimin ilman kutsujen ruinausta tai muuta oheistoimintaa. Kun tehtävä on suoritettu ja lootit jaettu, porukka jatkaa usein suoraan matkaansa tiiminä skenaarioon, mutta lähteäkin toki voi.

Systeemi on paperilla ilmiömäisen loistava ja käytännössäkin mainio. Monet julkisista tehtävistä on sijoitettu sen verran sivumaille, että harva osuu niihin. Samaten mikäli sattuu pelaamaan tyhjällä serverillä tai pelaamaan alueilla, joissa ei ole enää paljon pelaajia, tehtäviin ei välttämättä löydy tarpeeksi tekijöitä. Pääasiassa homma kuitenkin toimii hienosti.

Mainio, mutta…

Warhammer Onlinestä voisi kirjoittaa vielä toiset kolme sivua ilman ongelmia, sillä pelistä riittäisi puhuttavaa, hehkutettavaa ja kehuttavaa. Mythicillä on selvästi tehty laatutyötä ja onnistuttu tuottamaan vihdoin se PVP-peli, jota genren ystävät ovat odottaneet jo vuosia. Warcraftin vesitettyyn PVP:hen kyllästyneiden kannattaakin napata peli plakkariinsa tältä istumalta, sillä näin tyydyttävää PVP-kokemusta ei Blizzardin tarjonnasta tule löytymään tämän sukupolven aikana.

Taivas ei kuitenkaan ole täysin pilvetön, sillä Warhammer taitaa tehdä Warcraftit, tosin käänteisesti. Warcraftissa PVP kärsii PVE:n vuoksi, Warhammerissa taas on päinvastoin. WoW-tyylisiä raideja ja eeppisiä pomomatseja odottavat tulevat ainakin toistaiseksi pettymään, sillä peli ei juuri sisällä instansseja, luolastoja tai raidausta. Ne vähät löytyvät ovat todella simppeliä kamaa, eivätkä varmastikaan tyydytä Arthaksen kaatoa odottavia.

Myös pelin tekniikka on toistaiseksi pienoinen kysymysmerkki. Kirjoitushetkellä lanseerattu ensimmäinen päivitys korjasi monia ongelmia, mutta ei kaikkia. Peli tuntuu olevan erittäin herkkä verkkoviiveelle ja monet peli-illoistani ovat olleet täyttä tuskaa, kun muka naamani edessä seisova vihollinen warppaa yllättäen toiselle puolelle kenttää tai vihollinen on pelin mielestä selkäni takana.  Peli ei muutenkaan ole yhtä sujuvaa ja hiotun oloista kuin Warcraftissa, mutta toisaalta kyse on tuoreeltaan julkaistusta pelistä. Parannusta on siis syytä odottaa – mutta myös syytä tapahtua.

Tekniset valitukset eivät kuitenkaan pilaa peliä, sillä vaikka välillä verenpaine kohoaa pelin tökkiessä, sen pariin haluaa aina palata uudestaan. On vielä näkemättä, pystyykö Mythic tukemaan ja uudistamaan peliään sellaisella tahdilla, että pelaajat jaksavat viihtyä sen parissa pitkään. Jää myös nähtäväksi, onko koko vaiva turhaa. Vaikka peli on nyt myynyt kuin häkä, moni pelaaja on jo ennakkoon julistanut karkaavansa takaisin WoWin pariin sillä sekunnilla, kun Lich King julkaistaan.

Warhammer Online on joka tapauksessa erinomainen peli, johon kannattaa tutustua. Se on riittävän erilainen tarjotakseen tervetullutta vaihtelua paatuneimmallekin WoW-veteraanille. Pahimmassa tapauksessa peli tarjoaa hauskaa ajanvietettä Lich Kingiä odotellessa ja kuka tietää: kenties Warhammer vie mukanaan niin tehokkaasti, että Lich Kingin voi jättää kaupan hyllylle odottamaan myöhempiä aikoja. Ytimekkäästi sanottuna se on ensimmäinen morppi, jolla on oikeasti rahkeita kilpailla edes osasta WoWin yleisöä.

 

Tekijä: Mythic
Julkaisija: EA
Testattu: Windows Vista, Intel Core 2 Duo E6600+, Radeon HD4870, 4 Gt muistia
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset: 2,5 GHz Pentium 4, 1 Gt muistia, 128 Mt Pixel Shader 2.0 -yhteensopiva näytönohjain, nettiliittymä
Muuta: Kuukausimaksullinen, 12,99€ kuussa. Maksu luottokortilla tai peliaikakorteilla.
Pelin kotisivu: http://www.war-europe.com

 

Lue myös

Age of Conan (PC)

Alone In The Dark (PC, PS2, PS3, Wii, 360)

Diablo III – eeppinen ennakko, osa 1 (PC)

Infinite Undiscovery (360)

Pure (PC, PS3, 360)

Syphon Filter: Dark Mirror (PSP, PS2)

The Last Guy (PS3)

The Witcher Enhanced Edition (PC)

Wario Land: The Shake Dimension -ennakko (Wii)

World of Warcraft: Wrath of the Lich King -ennakko: osa 1 (PC)