UUSIMMAT

Kokeilussa: Venom Arcade Fight Stick tuo ripauksen pelihallia olohuoneeseen

12.10.2017 08:40 | Tuukka Hämäläinen

Kyllästyttääkö video- ja tietokonepelien pelaaminen aina samalla ohjaimella? Laitevalmistaja Venomin Arcade Fight Stick -ohjain toimii useilla alustoilla ja tarjoaa mukavaa vaihtelua pelikokemukseen.

Noin 90 euroa maksavan Arcade Fight Stickin uusin versio on pätevä ilotikku niille, jotka kaipaavat arcade-tyylistä käyttöliittymää kotioloihin. Erityisesti kamppailupeleihin sopiva Arcade Fight Stick toimii erinomaisesti myös käytännössä minkä tahansa 2D-pelin kanssa, jonka pelaamiseen ei käytetä perinteisen ohjaimen oikeaa tattia.

Ihan täydelliseksi ei tuotetta voi kuitenkaan kehua.

Arcade Fight Stickillä pelaaminen sujuu yhdellä ohjaintikulla ja kahdeksalla painikkeella, jotka edustavat tyypillisten peliohjaiten peukalo- ja olkapainikkeita sekä liipaisimia. Jostain käsittämättömästä syystä L- ja R-painikkeet (eli vasemman ja oikean puoleiset olat ja liipaisimet) ovat Arcade Fight Stickin alustassa päin vastoin, eli vasen oikealla ja oikea vasemmalla. Tämä ei juurikaan haittaa pelaamista, etenkin kun painikkeet voi usein säätää pelikohtaisesti, mutta ihmetyttää kuitenkin.

Venom Arcade Fight Stick toimii testimme perusteella helposti ja luotettavasti niin PlayStation 4:llä ja Xbox Onella kuin PC:lläkin. PC:llä ohjain määrittää itse itsensä ja ainakin Steamin kanssa sen saa käyttöön käden käänteessä. Konsoleilla vaaditaan ylimääräinen temppu, eli lisäohjain pitää yhdistää erillisellä USB-kaapelilla konsolin viralliseen ohjaimeen ennen laitteen käynnistämistä. PS4:llä on lisäksi erikoinen lisäehto, että konsoli pitää käynnistää virtapainikkeesta ja ohjain aktivoida Arcade Fight Stickin Home-painikkeesta.

Nämä ovat kuitenkin pieniä jippoja, joihin tottuu helposti. Kun selkeitä ohjeita noudattaa, konsolit tunnistavat ohjaimen ja valikotkin hoituvat ohjaintikulla. Xboxin varsinaisella ohjaimella valikoiden käyttäminen muuttuukin Arcade Fight Stickin kanssa jähmeäksi, eli sitä kannattaa välttää. On myös hieman ikävää, ettei laite toimi konsolilla itsenäisenä ohjaimenaan, eli varsinaista ”lisäohjainta” se ei useamman pelaajan talouteen tarjoa.

Venomin ohjain toimi testissämme moitteettomasti ja viiveettä, ja etenkin Marvel vs. Capcom Infiniten kaltaisissa mättöpeleissä se on omiaan tuomaan kamppailuun vanhaa kunnon pelihallifiilistä. Toisaalta myös tasohyppelyihin tulee uusi ulottuvuus, kun niitä ohjaa arcade-painikkeilla. Nappien sopivan layoutin löytäminen voi tosin olla alkuun hankalaa ja välillä tulee pakostakin tarkisettua mille painikkeelle sormi on karannut. Painikkeet ovat sopivan lähellä toisiaan, ettei kättä joudu juurikaan liikuttamaan, mutta tämän vuoksi tulee myös välillä möhläiltyä.

Arcade Fight Stick pysyy aloillaan liukkaallakin pöytäpinnalla nahkeiden kumipehmusteiden ansiosta. Se on tukevuudestaan huolimatta kuitenkin yllättävän kevyt ja sohvalla pelatessa laite istuu mukavasti myös sylissä. Kolmimetrinen USB-kaapeli antaa myös liikkumavaraa, jota tosin liitäntä viralliseen Xbox- tai PS4-ohjaimeen rajoittaa.

Lyhyen testin perusteella on mahdotonta sanoa, kuinka lujaa tekoa Arcade Fight Stick loppupeleissä on. Laite kuitenkin tuntuu jämäkältä, joten sen uskoisi olevan hyvä valinta ainakin niille, jotka eivät tavoittele pro-pelaajan uraa.

Ominaisuudet:

  • Alustat: PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One, PC & Mac
  • Ohjainsauva, kahdeksan pelipainiketta ja asetuskytkimet
  • 3-metrinen kiinteä USB-kaapeli
  • Erillinen 1-metrinen USB-kaapeli (Xbox ja PS4 -pelaamiseen)

Mitat:

  • 30cm x 22cm x 6cm (+ohjainsauva 6cm)
  • Paino: 1,6kg

Testatut pelit:

  • PC: Gloom
  • PS4: Dead or Alive 5 Last Round
  • Xbox One: Marvel vs. Capcom Infinite & Disney Afternoon Collection