Uusimmat

Kokeilussa Star Wars: Jedi Challenges – Kallis AR-lelu tolkuttomalla 300 euron hintalapulla

07.01.2018 09:30 Tuukka Hämäläinen & Tatu Junni

Oheistuotteet ovat olleet olennainen osa Star Wars -elokuvasarjaa alusta asti. A New Hopen aikaan fanit leikkivät muoviukoilla elokuvasarjan logolla varustetut paidat päällään. 2010-luvun lopulla leikit jatkuvat yhä, mutta välineet ovat vaihtuneet. Hyvä osoitus tästä on Lucasfilmin ja Lenovon yhteistyönä syntynyt Star Wars: Jedi Challenges, joka saapui Suomessa kauppoihin joulumarkkinoille.

Jedi Challenges on niin sanottu augmented reality- eli lisätyn todellisuuden laite. Sen ideana on tuoda Star Wars -elokuvista tutut hahmot seikkailemaan käyttäjän omaan olohuoneeseen samalla tavalla kuin Pokémonit turuille ja toreille pari vuotta sitten. Jedi Challengesin pelaaminen on kuitenkin paljon haastavampaa kuin Pokémon GO:n.

Jediritariksi ryhtyäkseen tarvitaan Jedi Challenges -sovelluksen lisäksi tietty matkapuhelinmalli, joka sujautetaan sisälle Lenovon omiin Mirage AR -laseihin. Tämän lisäksi käynnistetään lattialle sijoitettava ”liikemajakka”, tartutaan paketin mukana saapuvaan valomiekka-ohjaimeen ja pistetään kaukainen galaksi järjestykseen. Pelaamaan pääsee sekä iOS:lla että Androidilla.

Pelimuotoja on valittavana kolme: Lightsaber Battles, Strategic Combat ja Holochess. Star Wars: The Last Jedi -elokuvan myötä Jedi Challengesiin saatiin laajennus, joka toi peliin uuden planeetan ja hahmoja Star Wars: The Last Jedi -elokuvasta. Muista lisäyksistä ei toistaiseksi ole tiedotettu.

Star Wars: Jedi Challengesin käyttämiseen vaaditaan uusimpia puhelinmalleja.

Vaihtoehtoja ovat iPhone 8 Plus, iPhone 8, iPhone 7 Plus, iPhone 7, iPhone 6s Plus, iPhone 6s, iPhone 6 Plus, iPhone 6, Samsung Galaxy S8, Samsung Galaxy S7 edge, Samsung Galaxy S7, Google Pixel XL, Google Pixel, Moto Z 2 ja LG G6. Muilla puhelimilla yhteensopivuutta ei voida maahantuojan edustajan mukaan taata millään lailla. Peli voi siis joko tökkiä pahasti tai vaihtoehtoisesti se ei toimi lainkaan.

On täysin ymmärrettävää, etteivät muutaman vuoden vanhat luurit taivu Jedi Challengesin vaatimuksiin, mutta tuoreusvaatimus tuo tietenkin omat rajoituksensa laitteen käyttöönotolle.

Eivätkä haasteet pääty siihen.

Muropaketin toimituksessa Lucasfilmin ja Lenovon uutuus sai aluksi aikaan innostuneen vastaanoton, mutta iloa ei pitkään riittänyt. Käsittämättömät 300 euroa maksava laite osoittautui jo alkumetreillä rahastukseksi, jossa hinta ja laatu kiertävät toisensa kaukaa. Vastaavia AR- ja VR-headsetejä saa 20 eurolla, mikä pakottaa pohtimaan, miten paljon Jedi Challengessa maksaa pelkkä Star Warsin logo.

Tuukka Hämäläinen kertoo omista Jedi Challenges -kokemuksistaan seuraavaa:

”Jedi Challenges on nimensä mukaisesti haaste – sitä ei nimittäin helposti saada edes käyntiin. Tämä on yllättävää jo siksi, että käyttöönotto ei ohjeiden mukaisesti ole edes niin monimutkaista kuin vaikkapa PlayStation VR:n kohdalla. Homma kaatuikin siihen, että testissämme eri puhelimilla eri asiat eivät ottaneet toimiakseen. Jedi Challenges toimii virallisesti vain muutamilla luureilla. Kokeilin peliä virallisista luureista iPhone 8:lla ja Sony Xperialla Z5 Compactilla, joka ei ole virallisesti yhteensopivien puhelimien listassa.

Jedi Challenges myös ohjastaa kiitettävästi käyttöönotossa ja asiat tehdään yksi kerrallaan, mutta mitäs iloa siitä on, jos jokin vaihe jää aina toimimatta. Ensimmäinen rasite on, että kaikessa pitää olla virtaa. Headset, valosapeli ja tietysti puhelin pitävät olla ladattuna, ja Tracking Beacon -palikassa täytyy olla toimivaa kaksi AA-patteria. Eri osista on myös vaikeaa tai mahdotonta arvioida, onko latausta jäljellä kylliksi pelaamiseen. Tähän voi toki varautua lataamalla aina eri osia ennen käyttöä, mutta yhteysongelmat ovatkin sitten oma lukunsa.

Yhdellä puhelimella valosapelin Bluetooth-yhteys ei ota löytyäkseen. Toisella taas headsetin ja puhelimen yhteys ei löydy koskaan, vaikka yhdistymisruutua tuijottelisi kuinka kauan tahansa. Yhdellä headsetin merkkivalo ei syty, toisella taas syttyy, mutta yhteyttä ei silti muodostu. Lasien käyttäminen on periaatteessa kätevää, mutta käytäntö on jotain ihan muuta. Puhelin periaatteessa asetetaan kelkkaan, yhdistetään kaapeli headsettiin ja työnnetään kelkka headsetin sisään. Käytännössä tämä on kömpelöä, etenkin koska yhdistyskaapeli on niin lyhyt, että käyttöönottoa on vaikea jatkaa enää puhelimen yhdistettyään.

Lisäksi myös kuulokkeiden on oltava Bluetooth-yhteydessä, koska kuulokepiuhaa ei headsetin sisältä saa kulkemaan. Ääniä voi toki kuunnella myös suoraan puhelimesta, mutta ei se pelimaailmaan uppoutumista ainakaan paranna.”

Tatu Junni kohtasi Jedi Challengesin äärellä samanlaisia haasteita kuin Tuukkakin:

”Jedi Challengesissa haastavinta oli saada laite toimimaan. Kuultuani kollegani kokemuksista en ollut järin innoissani uutuustuotetta testaamaan, mutta otin silti haasteen vastaan.

Itse tuotepaketti on tyylikkään tummanpuhuva, ja kannen alta ensimmäiseksi paljastuva valomiekkareplika saa vanhan Star Wars -fanin suun virneeseen. Penskana valomiekan virkaa ajoi rikkaharjan varsi, nyt on selvästi päästy seuraavalle portaalle. Fiilis tosin laskee heti kun valomiekan nostaa paketista; laite on paljon kevyempi kuin mitä aluksi voisi olettaa, ja yleistuntuma hutera. Pisteitä ropisee kuitenkin tärinäefektistä.

Jedi Challengesin käynnistämisen parissa taistelin kaikkiaan 20-30 minuuttia. Kun peli sitten vihdoin käynnistyi, oli hetken aikaa ihan hienoa nähdä tuttujen Star Wars -hahmojen tallustavan omassa olohuoneessani. Pelin grafiikka on kuitenkin sen verran vaatimatonta, että AR-elämys jäi aika vaatimattomaksi. Asiaa ei auttanut sekään, että valomiekkani terä taipui toistuvasti outoon kulmaan, mikä hankaloitti kummasti droidien hakkaamista. Pisteeksi i:n päälle headset tuntui esimerkiksi PlayStationin VR:ään ja Oculus Riftiin verrattuna hyvin epämukavalta. Pitkiä pelisessioita sen kanssa jaksaa varmasti aika harva.

Aikani Lightsabres Battlesia ihmeteltyäni päätin pistää Jedi Challengesin hetkeksi tauolle. Kun koetin saada laitetta myöhemmin päälle Strategic Combatiin ja odottamaani Holochessiin tutustuakseni, ei puhelimeni suostunut taaskaan luomaan yhteyttä headsetiin. Aikani jaksoin tutkia onko vika käyttäjässä vai tuotteessa, mutta lopulta sapetuksen määrä oli niin suuri, että päätin ettei asialla ole mitään väliä ja luovutin suosiolla.

Ole hyvä, ilkeä imperiumi. Galaksi olkoon sinun! Tämä jedisankari pistää nyt pillit pussiin ja valomiekan takaisin pakettiin.”

Jo kahdet kädet ilmassa – ennen kuin pelin pariin on päästy kunnolla edes sukeltamaan.

Star Wars: Jedi Challenges ei siis vakuuttanut Muropaketin toimitusta siitä, että testilaitteen palauttamisen jälkeen pitäisi lähteä setelitukko kädessä kohti kauppaa omaa AR-ihmettä ostamaan.

Star Warsin historia on täynnä hienoja oheistuotteita aina Sideshow Collectiblesin figuureista tähän legendaariseen C-3PO-teippirullatelineeseen. Jedi Challengesilla ei kuitenkaan ole jakoa samaan pöytään niiden kanssa.

Jos laite maksaisi esimerkiksi 50 euroa, voisi sitä suositella intohimoisimmille Star Wars -faneille. 300 euroa on kuitenkin näin raakileen tuotteen hinnaksi naurettava. Toki on mahdollista että testikappaleemme oli viallinen tai testaajamme täysin Voiman hylkäämiä. Kokeilujemme perusteella Jedi Challenges ei kuitenkaan ole tuote, jonka hankkimista kannattaa sen nykymuodossa tosissaan harkita.

Lenovo ja Lucasfilm kauppaavat Jedi Challengesia seuraavalla, sangen värikkäällä kuvailulla:

”Lenovo Mirage AR -headset on porttisi Star Wars: Jedi Challenges -pelin fantastiseen maailmaan. Kypärä tuo lisätyn todellisuuden sisältöä oikeaan maailmaan kahden liikettä seuraavan kameran avulla ja täyttää näkökenttäsi todentuntuisilla kuvilla Star Warsin universumista. Lataa Jedi Challenges -sovellus yhteensopivaan iPhone- tai Android-älypuhelimeen, aseta puhelin headset-kypärään, yhdistä ohjain ja anturi Bluetoothin välityksellä ja vapauta sisäinen Voima. Nappaa valomiekka-peliohjain ja taistele Darth Vaderia tai Kylo Reniä vastaan. Nouse Kapinallisten komentajaksi ja johdata joukkosi Imperiumin Stormtrooper-sotilaita, Walker-koneita ja muita vihollisia vastaan. Tai keskity harjoittelemaan Holochess-pelin vaatimia strategisia taitoja useiden vastapelaajien kanssa. Lenovo Mirage -headset on edistyneemmän ajan AR-laite. Käytä sitä viisaasti.”

Tuukka Hämäläinen tiivistää Jedi Challengesin annin raadollisemmin:

”Kaikkiaan Jedi Challengesin käyttöönottoon voi tuhrata parikin tuntia saamatta mitään tulosta ja tietämättä mitä tekee väärin. Käyttöohjeiden troubleshooting ei myöskään auta ollenkaan. Käyttöönotto ja kaikki ongelmat ovat kohtuuttomia laitteelta, joka edellyttää yhteensopivaa älypuhelinta ja maksaa silti 299 euroa. Star Wars: Jedi Challenges on tällä näytöllä ylikallis ja huonosti suunniteltu lelu, joka ärsyttää enemmän kuin viihdyttää.”

 

Star Wars: Jedi Challengesin myyntipakkaukseen sisältyy:

– Lenovo Mirage AR -headset (470 g)
– Valomiekka-peliohjain (275 g)
– Beacon-anturi (113,5 g)
– Alusta älypuhelimelle
– Lightning – Micro USB -kaapeli
– USB-C – Micro USB -kaapeli
– Micro USB – Micro USB -kaapeli
– 2 x AA-paristo Beacon-anturille
– Verkkovirtalaturi (5V/1A)
– Virtajohto
– Pika-aloitusopas

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat