Uusimmat

MSX:n paluu? One Chip MSX on vapaasti ohjelmoitava retromikro

20.09.2006 13:14 Jukka O. Kauppinen

Hollantilainen laitevalmistaja Bazix tuo ensi vuonna markkinoille uudelleensuunnitellun version klassisesta 80-luvun MSX-kotimikrosta. One Chip MSX on pieniin muovikuoriin ahdettu kokonainen kotitietokone, jonka voi liittää televisioon tai monitoriin. Laitteella voi muun muassa pelata vanhoja kunnon MSX-pelejä, mutta se on myös täysin ohjelmoitavissa.

One Chip MSX toimii sekä pienimuotoisena, uusmodernina MSX-pelikonsolina että täysin ohjelmoitavana kotitietokoneena. Ja enemmänkin. Kovemmat hakkerit voivat unohtaa MSX:n ja ohjelmoida laitetta suoraan kovotasolla, tehden sille omia sovelluksiaan.

MSX-käytössä One Chip MSX on yhteensopiva MSX1- ja MSX2-standardien kanssa. Ensimmäinen MSX-kotimikro julkaistiin vuonna 1983, joten luvassa on melkoista retroistelua. Monet pitkän linjan mikroilijat kuitenkin muistavat MSX:ää hyvällä.

Japanilaislähtöinen laitteisto oli kuin aikansa kotimikroversio IBM PC:stä, eli yleinen laitestandardi, jota noudattavia tietokoneita sai valmistaa vapaasti. MSX ei kuitenkaan juurtunut erityisen hyvin Eurooppaan, vaikka Suomessa koneita myytiinkin kohtalaisesti. Eräs ongelma oli esimerkiksi se, että joidenkin erikoisempien kotimikropiirien ulkopuolelta saapuvien valmistajien MSX-koneita ei myytykään tietokonekaupoissa, vaan esimerkiksi musiikkiliikkeissä. Sen sijaan Japanissa MSX oli todella kovassa kurssissa. Sille tehtiinkin aikoinaan liki kolikkopelitasoisia pelejä, jotka ovat yhä retropeliharrastajien suosiossa.

One Chip MSX

Päivitetty painos

One Chip MSX ei ole vain alkuperäisen kotimikron nopsasti väsätty rahatpois-viritys, vaan laitteeseen on tehty monia nykypäivän käyttäjiä miellyttäviä parannuksia. Esimerkiksi tallennusvälineenä laite käyttää SD-muistikorttia. Video- ja audioliitännät ovat riittoisat. Stereoääniplugien ohella laitteessa on ulostulo myös komposiittivideolle ja svideolle, ja löytyypä siitä nykysäätäjän taatusti arvostama vga-monitoriliitäntäkin. Lisäksi siinä on kaksi MSX-laajennusväylää, kaksi USB-liitintä ja kaksi joystick-liitintä.

Laitetta voi käyttää niin pelikonsolina kuin kotimikrona. Sitä voi jopa ohjelmoida MSX-BASIC-ohjelmointikielellä.

Kovimmat jätkät kuitenkin tarttuvat laitteen vapaasti ohjelmoitavaa FPGA-piiriä kraivelista ja pistävät sen toiminnallisuuden uusiksi. Laitteen Altera Cyclone EP1C12Q240C8 FPGA on ”programmable logic device”, jonka kaikki toiminnot määritellään ohjelmallisesti. Niinpä tämän yhden ainokaisen piirin sisään voidaan ohjelmoida kokonaisen kotimikron kaikki erilliset piirit ja toiminnot, mitä käyttäjä vain haluaa. Niinpä Tosi Säätäjät voivat tehdä One Chip MSX:stä vaikkapa One Chip Vicin, One Chip C-64:n tai One Chip Atarin.

Laitteen valmistajan mukaan käynnissä on jo projekteja, joiden avulla laitteesta voidaankin tehdä edellä mainittujen lisäksi emulaattori myös Amigalle, Atari ST:lle, Amstrad CPC:lle ja Apple II:lle.

FPGA-piirin avoimuus ei rajoitu vain vanhojen mikrojen emulointiin, vaan käyttäjät voivat ohjelmoida sillä itse suunnittelemiaan projekteja.

One Chip MSX:n toimitukset alkavat loppuvuodesta tai 2007 alussa. Ensi vaiheessa luvassa on vain pieniä eriä, joten ennakkotilaus kannattanee. Laitteen hinnasta ei ole vielä mitään aavistusta.

 

Tekniset tiedot:

Prosessori Altera Cyclone EP1C12Q240C8 FPGA chip

32 Mt SDRAM -muistia

SD/MMC -muistikortti

2 MSX -laajennusporttia

2 stereoääniliitäntää

SVHS-videoliitin

Komposiittivideoliitin

VGA-monitoriliitin

PS/2-näppäimistöliitin

2 USB

2 joystick-liitintä

FPGA I/O pin (40/10 pinniä)

110/220V AC power supply

MSX2-tilan tiedot:

MSX 2 computer system

256 Kt RAM

128 Kt VRAM

Kanji-ROM

MSX-MUSIC

MSX-DOS2, FAT16-tuki

MEGA-SCSI yhteensopiva SD-muistikorttituki

Lisätietoja:

http://www.bazix.nl/onechipmsx_faq.html

http://www.bazix.nl/onechipmsx_registration.html