Uusimmat

Sacred2 Fallen Angel osa 2 – mukana myös moninpelattava yksinpeli

14.05.2008 17:30 Jukka O. Kauppinen

Sacred2-toimintaseikkailun ensikosketus jatkuu. Tutustumme lisää tämän reippaasti Diabloa lainaavan fantasiamatkan sisältöön ja ihmeisiin. Edellisessä osassa ihailimme erityisesti pelin visuaaleja, eikä niistä ole vieläkään päästy täysin eroon. Nyt suurennuslasin alla on kuitenkin enemmän varsinaista sisältöä ja moninpeliä.

Ascaronin työstämä peli ilmestyy PC:lle ja Xbox 360:lle näillä näkymin syyskuussa.

Oletko lukenut ensikosketus-artikkelin ensimmäisen osan?

Sacred2 Fallen Angel osa 1 – kuin Diablo mutta 3D:nä

Hack’n’slashin juhlaa

Pelissä on kaikkiaan kolme keskenään taistelevaa osapuolta, jotka ovat lisäksi jakaantuneet useisiin eri ryhmittymiin. Niinpä osapuolten väliset suhteet ja tilanteet saattavat pelin mittaan muuttua, tarjoten pelaajalle mielenkiintoisia yllätyksiä.

Käytännönläheisemmin varsinaista taistelua tarkastellessamme huomaamme, että käytännössä viholliset on järjestelty ryhmiin. Jokaisessa ryhmässä on yksi johtaja. Suuremmissa yhteenotoissa jokainen ryhmä toimii oman tavoitteensa, oman tekoälymallinsa mukaisesti.

Koska samalla taistelukentällä voi olla useiden ryhmittymien edustajia ja ryhmätkin taistelevat eri tavoin, luvataan pelaajalle että ”tunnet taistelevasi erilaisia vastustajia etkä vain yhtä ainutta, aina samaa käyttäytymismallia vastaan.”

Koska hack’n’slashaamme tietämme Diablo-henkisesti on pelissä tietysti myös kunnon luolastoja. Tekijät lupaavat, että niitä on ”useita satoja”. Myöhemmässä vaiheessa joku pelitiimiläisistä lipsauttaa samassa yhteydessä numeron 475, mutta sen tarkkuudesta ja lopullisuudesta ei ole mitään varmuutta.

Sen sijaan tiimi kehuu luolastojensa ulkoasua ja laadukasta suunnittelua. Jokainen luolasto on tehty käsityönä, uniikiksi. Jokaisessa on myös omat asukkinsa ja tietysti loppuhirviöt. Niistä on yritetty tehdä mahdollisimman erilaisia ja näimme muun muassa erään luolaston perukoilta löytyvän Fire Demoninin. Komea oli – iso ja liekkejä piisasi. Roihuavat siivet tosin saattaisivat olla hieman epäkäytännölliset lentäessä, mutta jos otus asustaa syvän dungeonin pohjalla, niin ei niistä haittaakaan liene.

”Pomomonsterit on tehty sopimaan ympäristöönsä. Meidän pelissämme pomot myös näyttävät pomoilta – ja ovat todella vaarallisia.”

Meiningistä on yritetty tehdä tavanomaista peliä persoonallisempi myös vähemmän vaarallisilla hahmoilla, NPC:llä ja apulaisilla.

”Olennot saattavat olla todella erilaisia”, Peter Kullgard vinkkaa, mutta ei kerro niistä vielä sen tarkempaa. Mitä nyt että eräs sankareista osoittautuu jossain vaiheessa peliä koneeksi.

Pelimaailmaan on tavoiteltu määrättyä elävyyttä – tai ei niinkään määrättyä vaan erittäin laajaa ja monipuolista elämän ja olemisen tuntua. NPC-hahmojen pitäisi liikkua ja touhuta itsenäisesti, elää virtuaalisia elämiään pelaajasta riippumatta. Niin on moni muukin peli kehunut tekevänsä, mutta usein lupaukset ovat jääneet kovin köyhiksi.

Tekijät vertaavatkin peliään siihen viime vuosien tunnetuimpaan roolipeliin, Oblivioniin, mutta kommentoivat että ”tämä on aivan eri luokkaa. Sacred2:n hahmojen itsenäistä touhuamista ei voi edes verrata Oblibioniin.”

”Sacred2:ssa hahmojen elämä ja toiminta on niin paljon monimutkaisempaa. Hahmojen taustat ja pelitilanteet huomioidaan hahmojen välisissä keskusteluissa ja kohtaamisissa. Vuorokaudenajat vaihtuvat ja hahmot puuhailevat omiaan dynaamisen järjestelmän mukaisesti. Se elävät, käyvät töissä, kirkossa, syömässä ravintolassa ja niin edelleen…”

”Yritämme tehdä elävän maailman, jossa kaikilla on omat aikataulunsa ja he eivät esimerkiksi saata mennä kirkkoon yhtaikaa. Asiat eivät ole staattisia. Tämä on niin täysin erilaista mihin tahansa muuhun peliin verrattuna”, Kullgard ynnää.

Vaikea silti sanoa miten suuresti tämä loppujen lopuksi eroaa Oblivionista, mutta kaipa lopullinen peli sitten näyttää miten paljon väitteessä on mukana hypeä.

Lupaava moninpeli

Sacred2 on ennen kaikkea yhden pelaajan toimintaseikkailu, mutta samalla siinä on merkittävä moninpelikomponentti.

”Moninpeli on meille erittäin tärkeää. Ensimmäisen Sacredin ostajista 30 prosenttia pelasi verkossa. Olemme kuunnelleet ja kyselleet foorumilla mitä pelaajat haluavat ja mitä he ovat pelissä tehneet. Eräät ovat jopa järjestäneet pelissä jalkapallomatseja. Todella outoa kamaa!”

Tarjolla on useita erilaisia pelimuotoja, joista tärkeimmät ovat cooperative-yhteispelaaminen, taisteleminen sekä PVP-tila. PvP-tilassa, Player vs. Player, eri ryhmät voivat seikkailla muutoin normaalisti samassa pelimaailmassa, mutta joukkiot voivat slashailla myös toisiaan, jos pelaajat kinaavat esimerkiksi samasta harvinaisen maukkaasta aarteesta.

Moninpeli on ilmainen ja pääsääntöisesti identtinen sekä PC:llä että Xbox 360:llä, mutta erityinen Arena-taistelutila löytyy vain konsoliversiosta. Xbox-moninpeli sujuu kahdeksan pelaajan voimin, PC:llä 16 pelaajan kera. Normaalia online-kampanjaa voi pelata sujuvimmin kahdeksan samaan hiileen puhaltavan pelaajan ryhmällä, joka voi olla valintansa mukaan hyvisten tai pahisten puolella.

”Toivottavasti kaikki 16 pelaajaa eivät ole silti samalla ruudulla yhtaikaa, etenkään jos heillä on ratsuja ja minioneja. Eräässä vaiheessa betaa pelaajilla ei ollut mitään rajaa montako minionia pystyi kutsumaan, joten jotkut kutsuivat niitä satakin. Ja se toden totta hyydytti pelin.”

Fantasiatoimintaseikkailun nettipuolelta löytyy kuitenkin muutama hieman erikoisempi detalji. Ensinnäkin nettipelissä kaikki hahmot säilytetään pelin omalla palvelimella. Näin pyritään muun muassa eliminoimaan kaikki huijaukset.

Toisekseen Xbox-versiosta löytyy hyvin erikoiselta kuulostava ominaisuus: single player online, nettiyksinpeli. Mitä ihmettä?

Kyseessä on varsin veikeä ominaisuus. Voit näet pelata omaa yksinpelitarinaasi aivan kaikessa rauhassa, mutta kaverisi voi liittyä mukaan apuriksi. Aivan. Xbox Livessähän pelaajat näkevät näppärästi mitä ystävälistalla olevat kulloinkin tekevät. Niinpä kaveri voi lähettää sinulle pyynnön, että saisiko hän liittyä mukaan seikkailuusi. Jos se sopii, yksinpelistäsi tuleekin kaksinpeli – kaverisi tulee sinun peliisi kaveriksi, mutta se on silti edelleen sinun pelisi, sinun tarinasi ja sinun savesi. Kaveri on siis vain vieraileva tähti, jonka poistumisen jälkeen jatkat peliä entiseen tapaan yksinpelinä. Joustava yksin- ja moninpelin sekoittaminen kuulostaa näppärältä idealta, joka saattaa saada suosiota.

Suuri seikkailu

”Sacred2 on enemmän kuin osiensa summa”, kehuu Kullgard.

”Tätä peliä on mahdollista pelata kerran toisensa jälkeen ja jokainen peli on erilainen. Etkä löydä tällaista kaunista detaljia ja monimuotoisuutta mistään muusta pelistä.”

Ja jos pelit eivät tunnu antavan sinulle mitään vastusta, niin ei muuta kuin pelaamaan hardcore-tilassa – jossa kaikki on lopullista. Jos kuolet niin kuolet, turha itkeä savegamejen perään.

Mutta mikä tekee tästä pelistä uniikin?

”Tämähän on tavallaan lähellä Diabloja. Ja me rakastamme Diabloa! Mutta tämä ei silti ole se peli, vaan kaukana siitä, spektrin toisessa päässä. Meillä on saumaton pelimaailma, mahtava moninpeli, elävä pelimaailma ja elävät hahmot. Tämä vaan on niin siistiä.”

”Esimerkiksi Ground Controlin julkaistessamme pelissä oli upea 3d-pelimoottori. Se oli pelillisesti yksinkertainen, mutta siinä oli detaljia jollaista ei oltu nähty ikinä aikaisemmin. Ground Control olikin hieno vielä kauan. Vastaavasti Sacred2:n 3d-moottori on yksi parhaimmista mitä on tehty – me viemme hack’n’slash-pelaamisen portaikon seuraavalle askeleelle ja varmistamme,  että se on myös todella hauskaa.”

”Me yksinkertaisesti haluamme tehdä elävän pelin, jonka jokainen alue on erilainen ja näyttävä, elävä.”

”Ja voit itse valita pelastatko maailman vai ryhdytkö sen ilkeäksi hallitsijaksi.”

Lue myös: Sacred2 Fallen Angel osa 1 – kuin Diablo mutta 3D:nä

 

Tekijä: Ascaron
Julkaisija: Atari
Tulossa: PC, Xbox 360, syyskuu 2008
Pelaajia: 1-?
Pelin kotisivu: http://www.sacred2.com

 

Lisää aiheesta

Sacred (PC)

Lue lisää eDomesta

Advance Wars: Dark Conflict (DS)

Age of Conan: Hyborian Adventures -ennakko (PC)

Alone in the Dark – piinapenkissä tuottajaneito Nour Pollon

Battlefield: Bad Company osa 4: peliäänet haastavat leffaäänet

Fable 2 osa 1 – Peter Molyneux jatkaa seikkailupelien uudistamista

Hellgate: London (PC)

Loki (PC)

Mythos-ennakko (PC)

Stalkerista myös roolipeli

Titan Quest – 2000-luvun Diablo?

Vilkaisu Digital Illusions -studion sisuksiin