UUSIMMAT

Syntymäpäiväkakkua pöytään! Nämä klassiset pelisarjat täyttävät pyöreitä vuonna 2022

17.01.2022 22:00 Tuukka Hämäläinen

Vuonna 2022 vietetään useiden pelisarjojen suuria merkkipäiviä. Listasimme 20-, 30- ja 40-vuotiaat pelisarjat, jotka täyttävät tänä vuonna pyöreitä.

Uusi pelivuosi tarkoittaa aina merkkipäiviä monille klassikkopeleille. Tänäkin vuonna useat merkittävät pelijulkaisut täyttävät pyöreitä, mutta tässä jutussa keskitymme erityisesti sarjoihin.

Listasimme siis kuusi pelisarjaa, jotka täyttävät tänä vuonna 20-40 vuotta – ja jotka yhä jatkuvat! Emme siis laske mukaan pelisarjoja, jotka ovat jo vuosia viettäneet hiljaiseloa tai kadonneet historian lehdille. Tämän listan pitkäikäisillä pelisarjoilla on vielä elinvoimaa jäljellä.

Microsoft Flight Simulator

Harva yhä jatkuva pelisarja on selvinnyt 40 vuoden ikään, mutta Microsoft Flight Simulator on sellainen. Sarjan avannut lentosimulaattori nimittäin ilmestyi marraskuussa 1982 IBM PC:lle. Pelissä päästiin lentämään vain muutaman kaupungin alueella ja vain kahdessa lentokoneessa, mutta se oli ensimmäinen askel Microsoftin suositulle pelisarjalle.

Liki 40 vuotta myöhemmin legendaarinen lentosimulaattori saattaa hyvinkin olla suosionsa huipulla. Vuonna 2020 ilmestynyt, rutkasti kehuttu Microsoft Flight Simulator on julkaistu PC:n ohella myös uuden sukupolven Xbox-konsoleille, ja se voitti myös parhaan simulaattoripelin palkinnon The Game Awardsissa.

Alta näet hauska videon, joka tiivistää koko pitkäikäisen pelisarjan historian.

Mortal Kombat

Kymmenen vuotta myöhemmin, vuonna 1992, sai alkunsa useampi suosittu pelisarja. Yksi näistä on raakuudestaan kuuluisa Mortal Kombat -sarja, jonka ensimmäinen peli ilmestyi pelihalleihin 8. lokakuuta 1992.

Midwayn kehittämää alkuperäistä Mortal Kombatia pidetään yhtenä pelihistorian merkkipaaluista, ja se poiki tietysti pitkän pelisarjan, josta on tehty myös useampi (vaihtelevan menestynyt) elokuvasovitus. Ehkäpä pelin merkittävimpiä vaikutuksia oli, että yhdessä Night Trapin (1992) se vaikutti keskeisesti ikärajojen lisäämiseen peleihin ja Pohjois-Amerikassa toimivan ESRB-luokituksen syntymiseen.

Nykyisin Mortal Kombat -sarjassa on julkaistu jo kaikkiaan 11 pääpeliä, ja sarjan julkaisuja on myyty yhteensä yli 73 miljoonaa kappaletta. Sarjan tuorein peli, vuoden 2019 Mortal Kombat 11, sai ilmestyessään paljon kehuja ja nousi hittipeliksi.

Alta näet ehtaa pelikuvaa ensimmäisen Mortal Kombatin arcade-versiosta.

Mario Kart

Maailmassa ei ole yhtäkään niin suurta pelisarjaa kuin Mario-pelit, ja Mario Kart -ajopelit ovat niistä suosituimpien joukossa. Tämäkin ajopelien klassikko ja karting-pelien uranuurtaja sai alkunsa vuonna 1992, ja täyttää siis tänä vuonna 30 vuotta.

Alkuperäinen Super Mario Kart ilmestyi tietysti Super Nintendolle, ja siitä tulikin yksi alustansa myydyimmistä peleistä. Kaikkiaan Mario Kart -pelejä on myyty järkyttävät yli 158 miljoonaa kappaletta, ja sarjan suosio on todellakin kantanut näihin päiviin asti. Edellinen sarjan pääpeli Mario Kart 8 ja sen Deluxe-versio ovat myyneet yhteensä yli 47 miljoonaa kappaletta, ja jälkimmäinen on Nintendo Switchin tähän mennessä menestynein pelijulkaisu.

Huhujen mukaan tällä hetkellä tehtaillaan seuraavaa Mario Kart -peliä, ja olisikin ihme, jos Nintendo ei ottaisi iloa irti erinomaisesta pelisarjastaan. Alta näet videon, jolla käydään läpi Mario Kartin historiaa aina sarjan tuoreimpaan mobiilipelitulokkaaseen asti.

Battlefield

Hypätään vuoteen 2002. PlayStation 2 oli aloittanut matkansa historian suurimmaksi kotikonsoliksi ja ensimmäinen Xbox oli sekin jo markkinoilla. Silloin ilmestyi kuitenkin PC:n puolella yksi räiskintäpelien merkkipaaluista, ensimmäinen Battlefield-sarjan peli, Battlefield 1942.

Alkuperäinen, toiseen maailmansotaan sijoittunut Battlefield sai aikanaan kehuja innovatiivisesta räiskinnästä, ja se myikin parin vuoden aikana yli kolme miljoonaa kappaletta (eli hyvin ajalleen). Sittemmin lukuisia jatko-osia ja spin off -pelejä poikinut Battlefield-sarja on jo ylittänyt 57 miljoonan pelin kappalemyynnit. Pelisarjan menestystä ja merkitystä pelimaailmalle ei siis voi kiistää, vaikka sarjan tuoreimman tulokkaan, Battlefield 2042:n, moni pelaaja mielellään unohtaisikin.

Alta näet katsauksen Battlefieldin 2o-vuotiseen historiaan.

Kingdom Hearts

Final Fantasy -pelien ja Disneyn piirroshahmojen yhdistelmä Kingdom Hearts sai sekin alkunsa 20 vuotta sitten, kun sarjan ensimmäinen peli ilmestyi alun perin Japanissa 28. maaliskuuta 2002. Kingdom Heartsista ei ole koskaan tullut sellaista vetonaulaa kuin monista muista toimintaroolipeleistä, mutta onpahan kekseliäs sarja kuitenkin ylittänyt 35 miljoonan kappaleen myyntiluvut.

Lisäksi sarjan edellinen pääpeli, Kingdom Hearts III, oli kriitikkomme mukaan pitkän odotuksen arvoinen ja todellista herkkua sarjan faneille. Taso on siis myös säilynyt korkealla.

Alta näet katsauksen koko pelisarjan parikymmenvuotiseen historiaan.

Ratchet & Clank

PlayStation 2:n kulta-ajalla sai alkunsa myös yksi Pleikkarin yksinoikeushiteistä, suosittu seikkailupelisarja Ratchet & Clank. Alkuperäinen pirteä yhdistelmä perheystävällistä räiskintää ja tasohyppelyä ilmestyi PS2:lle 4. marraskuuta 2002, ja sitä seuranneet jatko-osat ovat myyneet yhteensä jo yli 26 miljoonaa kappaletta, laskematta edes tuoreimman hittipelin myyntilukuja mukaan.

Sarjan tuorein julkaisu nähtiin vasta viime kesänä, kun PlayStation 5:n yksinoikeuspeli Ratchet & Clank: Rift Apart ilmestyi ylistävien arvioiden saattelemana. Nyt kun pelisarja on tuotu onnistuneesti tuoreimmalle sukupolvelle, voi pitää lähes varmana, että Ratchetin ja Clankin seikkailuista saadaan nauttia vielä vuosia.

Alla olevalta videolta näet pelikuvaa kaikista sarjan peleistä 20 vuoden ajalta.

Nämä eivät todellakaan ole kaikki tänä vuonna merkkipäiviään viettävät pelit tai pelisarjat. Listasimme ainoastaan ne pelisarjat, joissa on nähty uusi julkaisu edellisen noin viiden vuoden sisään ja jotka ovat kaikesta päätellen yhä elossa. Rajatapauksia ovat esimerkiksi vuonna 2002 käynnistynyt Mafia-pelisarja, jossa on varsinaisesti uutta peliä odotettu jo kuutisen vuotta.