Uusimmat

Art Academy: Atelier (Wii U)

30.10.2015 18:00 Julius Jämsén

ArtAcademyAtelier_arv_0kansiTekijä: Headstrong Games
Julkaisija: Nintendo
Testattu: Wii U
Saatavilla: Wii U
Pelaajia:  1
Pelin kotisivu: http://www.nintendo.fi/wiiu/pelit/art-academy-atelier
Arvostelija: Julius Jämsén

ArtAcademyAtelier_arv_04

 

Wii U on teoriassa täydellinen alusta piirtämisohjelmalle. Ylimääräisiä laitehankintoja ei tarvita, sillä konsoli, tai sen ohjain, sisältää jo itsessään tablettia tai piirtopöytää vastaavat toiminnot. Mutta miten Art Academy toimii käytännössä? Jääkö se epämääräiseksi raapusteluksi vai onko se mestariteoksen veroinen saavutus?

Art Academy: Atelier tarjoaa laajan valikoiman erilaisia työkaluja piirtelemiseen, enemmän kuin keskiverto ruutuvihkonkulmataiteilija osaa kaivatakaan. Aseekseen voi valita erilaisia kyniä, pastelliliituja, hiiliä ja siveltimiä. Jälkimmäisten levitettäväksi voi kehitellä omia maaleja värisävyä ja koostumusta vaihdellen.

ArtAcademyAtelier_arv_01

Muita ominaisuuksia piirtotyökalussa ovat muun muassa mittasuhteiden hahmottamista helpottava ristikko, zoomaustyökalu sekä vinkkejä ja oppeja sisältävä virtuaalikirjanen. Maalatessa työn voi myös ”jättää kuivumaan”, jolloin jatkettaessa pohjalla oleva väri ei enää sotkeudu uuteen kerrokseen. Toisaalta sävyjen sotkeminenkin avaa varsin mielenkiintoisia mahdollisuuksia.

Kuvankäsittelyohjelmasta ei ole missään tapauksessa kyse, enemmänkin puhutaan piirtämissimulaatiosta. Yhden asian olisi akademia saanut kuvankäsittelyn puolelta aitaa matkia. Atelierin undo/redo –toiminto on nimittäin rajoittuneisuudessaan harmillinen, sillä se sallii vain yhden undo:n. Eli, jos piirrät kaksi viivaa, jotka eivät jälkeenpäin näytäkään niin oikeilta, voit peruuttaa niistä vain yhden. Voit toki myös käyttää yhtä useasta pyyhkimistyökalusta mutta aina tämä ei vain ole järkevää. Toinen vaihtoehto on ladata edellinen tallennus, jos sellaisen on tehnyt.

Tätä pientä puutetta lukuun ottamatta, on Art Academy varteenotettava vaihtoehto piirtämisalustaksi. Viivojen vetäminen tuntuu luonnolliselta: ruudulle piirtyy juuri sellainen jälki, jonka voisi kuvitella syntyvät ”oikeilla” välineillä paperille. Välineitä on runsaasti ja niiden jälki ja ominaisuudet eroavat selkeästi toisistaan. Pastelliliitu tuo mieleen ala-asteen kuvaamataidontunnit ja pian ei huomaa piirtävänsä ”vain” Stylus-kynällä ruudulle.

Ruutujakin hyödynnetään näppärästi. Gamepadillä näkee mitä tehdään ja pikanäppäimillä vaihdetaan nopeasti asetuksia ja käytössä olevaa välinettä. Oman tuotteen saa myös TV-ruudulle, mutta vaihtoehtoisesti saa näytille myös esimerkkikuvaa nykyisestä työvaiheesta tai valokuvamallia.

Työkalu on siis erittäin hyvä, luonteva ja mukava käyttää. Mutta mitä sillä sitten varsinaisesti tehdään? Ja miksi panostaa Wii U:lla pyörivään ohjelmistoon, kun ”oikea” työ tehdään kuitenkin tietokoneella.

ArtAcademyAtelier_arv_02

Jaa taiteesi maailmalle

Aloittelevalle taitelijalle Art Academy tarjoaa kymmenisen aloittelijaluentoa, joissa kussakin toteutetaan vaihe vaiheelta yksi maalaus. Opettajana toimii animoitu partasuu, joka tiputtelee niin tekniikkavinkkejä kuin knoppitietoa kuvataiteen historiasta. Opetustyylinä on ”minä teen ensin, sinä sitten perässä” mutta halutessaan kuivimmat osat voi ohittaa. Oppitunnit ovat todella aloittelijaystävällisiä ja kärsivällisyydellä varustettu yksilö voi pian huomata piirtäneensä hyvinkin kelvollisen tomaatin tai omenan.

Alkeiskurssin lisäksi on tarjolla kourallinen vaativampia luentoja sekä oppituntia jokaisen välinetyypin saloista. Kun työvälineiden hallinta ja tekniikka on hallussa, voi siirtyä vapaaseen tilaan, jossa käytössä on kaikkien välineiden lisäksi joukko pohjamateriaaleja. Kun oma taideteos on valmis, on aika tuoda se maailman nähtäville.

Tähän ohjelma tarjoaa kolme kanavaa: Miiverse, Youtube tai SD-muistikortti, jonka avulla teoksen saa tietysti julkaista valitsemallaan kanavalla. Miiversessä kuvan julkaiseminen pelikavereille on yksinkertaista. Asia käy mielenkiintoiseksi, kun tutustutaan ohjelman Youtube –toiminnallisuuteen. Ohjelma ei nimittäin tallenna kutakin teosta vain lopullisessa muodossaan, vaan jokainen työvaihe on tallennettu tyylikkäänä timelapse-videona. Kuvamateriaalin nopeuteen voi vaikuttaa ja halutessaan näkyville saa myös käytetyt työkalut ja Stylus-kuvakkeen. Timelapsen voi sitten julkaista, Youtube -palveluun kirjauduttuaan, napin painalluksella koko kissaputkea käyttävän yleisön hämmästeltäväksi.

ArtAcademyAtelier_arv_04

ArtAcademyAtelier_arv_05

SD-muistikortille kuvia voi tietysti tallentaa, mutta kortilla voi myös tuoda ohjelmaan omia mallikuviaan. Siirtoprosessissa on omat mutkansa kumpaankin suuntaan, mutta ohjeiden lukemisen jälkeen toimenpide on helppo ja nopea.

Art Academy Atelier onkin mielenkiintoinen piirtämisohjelma. Mikäli olet Wii U:n omistaja, ja sinulla edes pientä taipumusta piirtämiseen, en voi kuin suositella. Ei tästä välttämättä ammattimaiseen toimintaan ole, mutta en näe mitään syyttä miksei harrastelijalle tästä löytyisi kaikki tarvittava. Kunhan pääsee yli ruudun ja Styluksen tuntumasta. Vaikken ole mieltänyt piirtämistä koskaan harrastuksekseni , koin piirustushetket erittäin rentouttaviksi. Eräänkin hiljaisen hetken todisteeksi jäi kauempaa katsottuna varsin vaikuttavan näköinen hedelmä.