Uusimmat

Arvostelu Balatro on koukuttava pokeripeli, josta maksaa 10 euroa ilolla

27.02.2024 20:19 Ilari Hauhia
Balatro logo

Kuva: © Playstack

Balatro yhdistää hauskalla tavalla pokerin, pakanrakennuksen ja roguelite-genren. Helposti opittavaan peliin koukuttuu nopeasti, ja erityisesti PC-käsikonsolilla pelattavana se syö tunteja pelottavaa tahtia.


Final Fantasy 7: RebirthJulkaisupäivä: 20.2.2024
Kehittäjä: LocalThunk
Julkaisija: Playstack
Saatavilla: PC (testattu), PlayStation 5, Xbox Series, Nintendo Switch
Pelaajia: 1
Ikäraja: –
Peliä pelattu arviota varten: 10 tuntia


Balatro alkaa aluksi tavallisen näköisenä pokeripelinä. Pelaaja voi pelata pokerikäsiä, ja heittää kädestään huonot kortit ja vaihtaa ne uusiin muutaman kerran. Tavoitteena on kerätä pelatuilla pokerikäsillä tarpeeksi pisteitä, jotta matka voi jatkua seuraavalle kierrokselle.

Pisteet lasketaan pisteiden ja kertoimen tulona. Jos pokerikädestä saa vaikkapa 60 pistettä, ja kerroin on 3, saa siis yhteensä 180 pistettä. Jos kierroksen läpäisyyn vaaditaan 1000 pistettä, täytyy riittävä määrä pisteitä saada pelattua rajallisten pokerikäsien ja discardien avulla, tai Balatron läpipeluun joutuu aloittamaan kokonaan alusta.

Balatro ei kuitenkaan ole mikään tavallinen pokeripeli. Ensinnäkin pelaaja voi kierrosten välillä ostaa kaupasta erilaisia jokerikortteja, jotka tarjoavat bonuksia. Jokerin avulla esimerkiksi patakortit voivat tarjota tavallista korkeammat kertoimet, tai tietyt numerokortit tai pokerikädet ovat tavallista arvokkaampia. Jokereita voi olla käytössä yhtä aikaa useita, jolloin niiden bonukset kertautuvat keskenään.

Jokereiden lisäksi pelaajat voivat ostaa boostereita. Tarot-kortit antavat useimmiten yksittäisille korteille erilaisia pysyviä bonuksia tai muutoksia. Tarot-kortin avulla voi muuttaa yhden kortin teräksiseksi, jolloin sen pitäminen kädessä lisää kaikkiin pelattaviin käsiin pienen kerroinlisän.

Spectral-kortit tarjoavat vahvoja bonuksia mutta samalla joitain heikkouksia omaan pakkaan, ja planeettakorteilla voi taas nostaa eri pokerikäsien tasoa, jolloin niistä saa enemmän pisteitä. Lisäksi pakkaan voi ostaa lisää kortteja tai siitä voi poistaa kortteja.

Balatro

Kuva: © Playstack

Viisi ässää

Kaupasta löytyy myös tikettejä, joiden avulla voi ostaa läpipeluun ajaksi pysyvän edun, kuten esimerkiksi yhden käsikortin lisää. Eri bonusten yhdistely ja strategioiden miettiminen on varsinkin aluksi erittäin koukuttavaa, ja tunnit vierivät nopeasti. Vinkkinä pelin asetuksista kannattaa säätää pelinopeus maksimiin, jolloin animaatioiden katselu nopeutuu selvästi.

Balatrossa päästään nopeasti tilanteeseen, jossa omasta pakasta voi löytyä esimerkiksi viisi ässää, tai kaksi paria on arvokkaampi pokerikäsi kuin täyskäsi. Jokereiden ja muiden bonusten etuja yhdistelemällä syntyy epäreiluja pokerikäsiä, jotka kirjaimellisesti räjäyttävät pankin. Tarjolla on voitokkaita strategioita, sillä esimerkiksi koko pakan voi pyrkiä muuttamaan yhdeksi maaksi, jolloin värin tai värisuoran saaminen muuttuu paljon helpommaksi.

Joka kolmannella kierroksella vastaan tulee kuitenkin pomokierros, joka voi heittää kapuloita rattaisiin. Pomokierroksella pelissä vallitsee lisäsääntö, kuten vaikkapa, ettei tietyn maan korteista saa lainkaan pisteitä. Jos oma pakka on täynnä pelkkiä patakortteja, ja pomovastus ottaa patakorteilta pisteet pois, vedetään ylivoimaiselta strategialta matto suoraan alta.

Balatro

Kuva: © Playstack

Balatro näyttää kaikki korttinsa

Balatron suurimpana heikkoutena peli alkaa toistaa itseään kohtuullisen nopeasti, ja näyttää oman pelimekaniikkojensa ”pokerikäden” pelaajalle heti alussa. Esimerkiksi roguelite-genren kaksi kaikkien aikojen suosikkipeliäni, Hades ja Binding of Isaac: Rebirth, tarjoavat käyttöön jatkuvasti uusia työkaluja. Ne mahdollistavat uudet pelityylit ja niiden avulla jokainen läpäisykerta tuntuu riittävän uniikilta.

Toki myös Balatrossa aukeaa jatkuvasti käyttöön uusia jokerikortteja sekä erityisefekteillä varustettuja pakkoja. Ne eivät kuitenkaan muuta itse perusmekaniikkaa aivan hurjasti. Ainakin nykyisellä pelitasapainolla helpoimmat tavat peitota peli tuntuvat olevan väriin, täyskäteen tai kahteen pariin perustuvat strategiat, joissa planeettakorteilla nostetaan halutun käden taso riittävän korkeaksi ja kylkeen pyrkii löytämään muutaman sopivan jokerin.

Pelin läpäisy tuntuu myös moniin muihin roguelite-peleihin verrattuna helpolta. Onnistuin peittomaan pelin kahdeksannen anten loppuvastuksineen jo neljännellä yrityksellä, ja myöhempinä tunteina samat yllä mainitut strategiat ovat kantaneet voittoon asti useita kertoja eri pakoilla.

Voitto tuntuu kuitenkin riippuvan pitkälti tuurista ja siitä, millaisia jokereita peli tarjoaa ensimmäisellä ja toisella kierroksella. Esimerkiksi Binding of Isaacin läpipeluun voi periaatteessa läpäistä vaikka kokonaan ilman tasoista kerättäviä bonuksia olemalla vain äärimmäisen taitava pelaaja, mutta Balatrossa mikään määrä taitoa ei paikkaa huonoa tuuria.

Balatro

Kuva: © Playstack

Erinomainen ajantappaja

Balatrossa ei ole minkäänlaista tarinaa, joka etenisi läpäisy-yritysten välilä. Esimerkiksi Inscryption onnistui pitämään otteessaan, kun korttipelauksen ohessa piti samalla selvittää oudon puumökin arvoitusta. Myös Hadeksessa ja Binding of Isaacissa pelaaja palkitaan onnistuneesta läpäisykerrasta pienellä palalla tarinankerrontaa. Tarinan täydellinen puute sai minut kyllästymään myös Vampire Survivorsiin lopulta kohtuullisen nopeasti, vaikka myös se onnistui koukuttamaan aluksi toden teolla.

LUE MYÖS: Arvostelu | Vampire Survivors – tai tarina siitä, kuinka muutaman euron pikselipeli vei koko elämäni

Tietyistä heikkouksistaan huolimatta Balatro onnistui koukuttamaan erittäin pahasti noin kymmeneksi tunniksi. Sen jälkeen roguelite-pokeri tuntui jo näyttäneen suurimman osan sisällöstään, ja koukku hellitti. Kymmenisen erittäin koukuttavaa pelituntia on kuitenkin aivan riittävästi reilut kymmenen euroa maksavalta peliltä, ja palaan varmasti Balatron pariin tulevaisuudessakin ainakin satunnaisesti.

Balatro on hauskimmillaan noin 15–30 minuutin mittaisissa lyhyissä pelisessioissa kun haluaa pelata jotain sopivan yksinkertaista, mutta silti koukuttavaa. Yhden kehittäjän indie-peliprojektiksi tarjolla on runsaasti syvyyttä, ja ajan tappamiseen korttipelaus sopii erinomaisesti.

Parhaimmillaan Balatro onkin Asus ROG Allyn tai Steam Deckin kaltaisella PC-käsikonsolilla. Tai vaikkapa toisella PC-näytöllä pelattavana, kun odottelee peliporukan kanssa esimerkiksi moninpelin alkamista. Toivon myös suuresti, että Balatro saisi ennemmin tai myöhemmin mobiilikäännöksen, jolloin se tarjoaisi erinomaista viihdettä vaikkapa bussimatkoille. Korttipeli myös sopisi kosketusnäytölle mainiosti.

BALATRO

Arvosana: 4/5

”Balatro yhdistää koukuttavalla tavalla pokerin ja roguelite-mekaniikat”

Suosittelemme

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat