Arvostelu: Batman The Telltale Series on Telltale Gamesin parhaita julkaisuja
Tekijä: Telltale Games
Julkaisija: Telltale Games
Testattu: PC Windows 10, Intel Core i5 3570K 3.4 GHz, 16 Gt muistia & NVidia GTX 970
Saatavilla: iOS, Mac OS X, PC, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 & Xbox One
Laitevaatimukset: Windoes 7 64Bit Service Pack 1, Intel Core 2 Duo 2,4Ghz tai vastaava, 3 gigatavua muistia, NVIDIA GTS 450+ tai parempi näytönohjain
Pelaajia: 1
Arvostelija: Juho Anttila
Batman, tuo yön tumma kostaja, Gothamin rikollisten kauhu. Kukapa ei tuntisi legendaarista hahmoa eri muodoissaan? Sankarin alter ego, Bruce Wayne, on sen sijaan tavannut jäädä sivuosaan. Telltale Games tahtoo muuttaa tämän.
Seikkailupeleistään tutun Telltale Gamesin astuminen perin toiminnallisen Batmanin saappaisiin oli jo itsessään rohkea veto. Se osui myös jonkinlaiseen murroskohtaan, sillä Batmanin myötä firma esitteli uuden, entistä näyttävämmän pelimoottorin. Kuten arvata saattaa, tämä poiki ainakin aluksi ongelmia. Tekniikan optimoiminen onkin asia, johon Telltale Gamesin soisi kiinnittävän jatkossa enemmän huomiota.
Telltalen pelien vahvuus on aina löytynyt tarinasta ja emotionaalisista valinnoista. Siksi myös firman Batman-seikkailujen kohdalla painopiste on siirretty aikaisempia Batman-pelejä enemmän tarinaan. Samalla Bruce Waynen roolia on korostettu totuttua enemmän. Viisi episodia kattava Batman The Telltale Series vie tämän ajatuksen niin pitkälle, että joitakin tarinan kannalta kriittisiä hetkiä voidaan pelata valinnan mukaan joko Batmanin tai Bruce Waynen roolissa.
Supersankariviihteen suuria totuuksia on se, että sankareiden ja vihollisten syntyhistoria tuppaa tarjoamaan sen kaikkein kiehtovimman perustan jännittäville tarinoille. Niinpä myös Telltalen Batman panostaa vahvasti sekä viittamiehen uran alkuvaiheiden kuvaamiseen että myös eräiden tunnetuimpien Batman-roistojen alkuperän tutkimiseen.
Viimeistään sarjan toisessa episodissa käy kuitenkin ilmi, että Telltale Games on uskaltanut ottaa myös uusia, rohkeitakin näkökulmia Batman-mytologiaan. Wayne-yhtiöiden ei niin puhtoista historiaa on sivuttu aiemminkin, mutta Telltalen näkemys aiheesta raahaa näyttämölle tulkinnan, joka pakottaa kaikessa karuudessaan paitsi Bruce Waynen myös pelaajan kyseenalaistamaan täysin sen, minkä varaan yön kostajan menneisyys on rakennettu.
Tuttujen roistojen merkittävästä roolista huolimatta pelisarja uskaltaa myös esitellä aivan uuden vihollisen. Children of Arkham -järjestöllä on ilmiselvästi kana kynittävänä niin Bruce Waynen kuin koko Gothamin kaupunginkin kanssa. Tässäkin kohden Telltale Gamesin käsikirjoittajat rohkenevat tehdä dramaattisiakin päätöksiä, sillä kaiken takana piilevä päävastustaja tulee takuulla yllätyksenä kovimmillekin Batman-faneille.
Yllätyksistä ja taiteellisista vapauksista huolimatta Batman The Telltale Series on kuitenkin ennen kaikkea uskollinen lähdemateriaalilleen. Rocksteadyn näkemys Batman-mytologiasta on yhä ainakin omasta mielestäni upein Batman-aiheinen pelisovitus, mutta ei Telltale Games kovin kauas jää. Vaikka pelisarja käynnistyykin tarinan näkökulmasta varovaisesti, kasvaa tarina viiden episodinsa aikana eeppiseksi ja kiehtovaksi näkemykseksi monta kertaa käsitellystä aiheesta.
Telltale Tames lanseerasi jo klassikon asemaan nousseella The Walking Deadilla seikkailupelin, joka perustui aivonystyröitä vaivaavien pulmien sijaan emotionaalisesti kuormittaviin valintoihin ja vahvasti toteutettuun illuusioon valinnoista. Menestyksen myötä samaa kaavaa onkin pyöritelty sekä firman itsensä että perässähiihtäjien toimesta muodossa jos toisessakin.
Batman The Telltale Series ei poikkea onnistuneesta peruskaavasta, mutta esittelee kuitenkin joitakin onnistuneita pelillisiä ideoita. Kuten jokainen Batman-mytologiaa pintaa syvemmältä raapaissut tietää, Lepakkomies on toimintasankarin sijaan ennen kaikkea maailman paras salapoliisi. Telltalen näkemys aiheesta on pelimekaniikka, jossa rikospaikoilta löytyviä kuumia pisteitä yhdistellään tarkoituksena muodostaa koherentti kuva tapahtumista.
Mekaniikka on oivaltava ja sitä käytetään siinä määrin säästellen, ettei temppuun ehdi kyllästyä. Oikeastaan ainoa naputtamisen aihe löytyy siitä, miten Telltale Games suuntaa pelinsä nykyään suurelle yleisölle. Pelimekaniikoista ei uskalleta ottaa kaikkea irti ja haastetaso jätetään siksi tarkoituksella tarpeettoman alhaiseksi. Sama ongelma muuten koskee Batmanin tarjoamia puzzleja yleisemminkin, mutta Telltalen nykylinjan huomioiden voidaan varmaan puhua perusominaisuudesta virheen sijaan.
Toinen Telltale-Batmanin ominaispiirre on toiminnallisten osioiden lisääminen. Toteutus seuraa toki tuttua QTE-mekaniikkaa, mutta lähdemateriaalin luonteesta johtuen tappelua on tarjolla jopa totuttua enemmän. Tässä kohden tekniikan toimivuus nouseekin oleelliseen asemaan. Konsoleilla yleisempi tökkiminen muuttaa taistelut herkästi turhauttaviksi, kun taas tehokas PC-laitteisto tarjoaa tässäkin kohden paremman kokemuksen.
The Walking Deadin ensimmäisen kauden jälkeen Telltale Games on tarjonnut tunneperäisiin valintoihin perustuvan seikkailupelaamisen alueella pääosin onnistumisia, mutta myös muutaman hutilaukauksen. Batman on laskettavissa kirkkaasti ensinnä mainittuun kategoriaan, ainakin jos alla hyrisee laitteisto, joka ei kompastu pelin teknisiin kömpelyyksiin.
Telltalen tarinapelien nerokkuus piilee nimenomaan tämän illuusion ylläpitämisestä. Moni on huomannut, ettei dramaattisillakaan valinnoilla välttämättä ole lopulta kovin suurta merkitystä tarinan suuntaan. Myös Batman sisältää lukuisia valintoja, jotka ainakin näennäisesti muuttavat koko tarinan suuntaa. En usko, että näin todella käy, mutta en tahdo edes testata teoriaani, sillä peli tarjosi ensimmäisellä ja ainoaksi jäävällä läpipeluukerrallaan kokemuksen, joka tuntui nimenomaan minulle ja minun valinnat huomioiden räätälöidyltä.
Telltale Games on jo hieman urautunut itse lanseeraamaansa kaavaan. Tästä syystä ja tekniikan pienen köhimisen huomioiden Batman The Telltale Series ei yllä viiteen tähteen. Läheltä silti liippaa, sillä teos nousee lopulta Telltale Gamesin pelien kirkkaimman kärjen tuntumaan. Toivottavasti tulemme näkemään myös ainakin toisen kauden Batmania, sillä Gothamissa riittää vielä kosolti tarinoita kerrottavaksi.
Lopuksi on tehtävä tunnustus: olen kovan luokan Batman-fani, joten lähdemateriaalia tarpeeksi kunnioittava sovitus saa omassa arvoasteikossani jo valmiiksi pienen etumatkan. Lisäksi arvostan onnistunutta illuusiota matkan aikana tehdyistä merkityksellisistä valinnoista korkeammalle kuin sitä, että pelin loputtua tarjolle asetetaan kymmenen erilaista loppuanimaatiota tehdyistä valinnoista riippuen.