Uusimmat

Arvostelu Jumplight Odysseyta ei kannata pelata, mutta eiköhän sekin päivä vielä tule

25.09.2023 22:30 Joonas Pikkarainen
Jumplight Odyssey

Kuva: © League of Geeks

Jumplight Odyssey on lupaavalta vaikuttava tähtiseikkailu, jonka kannattaa antaa matkata vielä muutaman valovuoden.

Satulautapeli Armellon takana oleva australialainen League of Geeks suuntaa seuraavaksi tähtiin. Studion early access -varhaisversiona parhaillaan saatava Jumplight Odyssey on kutkuttava yhdistelmä taannoisia indie-hittejä, joiden ydinkolmikossa säteilevät FTL, RimWorld sekä Two Point Hospital. Kun näiden päälle ripotellaan vielä 1970-luvun animelle kumartava tarinapuoli, ei kiinnostusta tarvitse hakea kaukaa.

Jumplight Odysseyssa pelaajat ottavat haltuunsa ilkeiden zutopansien kynsistä karkuun päässeen tähtilaivan miehistöineen. Oman kotiplaneetan juuri menettäneet pakolaiset ottavat suunnakseen kaukaisuudessa välkehtivän Ikitähden, jonka kupeesta löytyy kansantarun mukaan toivo paremmasta. Mutta sinne päästäkseen on selvittävä useiden valovuosien verran avaruuden korpimaita riidanhaluiset zutopansit kintereillä.

Pelillisesti uutukainen noudattaa roguelite-elementeillä varustettua avaruusalussimulaattoria, jossa matkataan tähdestä toiseen. Samanaikaisesti pitäisi huoltaa avaruusalusta, huolehtia miehistön hyvinvoinnista sekä louhia resursseja näiden kaiken ylläpitämiseksi. Sarjakuvamaisen yleisilmeen ei kannatakaan antaa hämätä, sillä luvassa on armoton selviytymistaistelu läpi tähtien, jossa yksikin virhe saattaa kostautua peruuttamattoman katastrofaalisesti.

Jumplight Odyssey

Kuva: © League of Geeks

Harmillisesti Jumplight Odysseyn parhaillaan pelattavana oleva early access -versio tarjoaa kokemuksesta vasta hyvin summittaiset raamit, joista saa kyllä erinomaisen kuvan lopullisen version potentiaalista – ja sitä myös riittää. Silti vielä tällä hetkellä peliä on vaikea suositella muutoin kuin kehittäjien tukemisen kannalta, sillä siitä uupuu monia kokemuksen kannalta oleellisia piirteitä.

Käytännössä Jumplight Odyssey muistuttaa Two Point -pelisarjan scifi-sisarusta, jossa pelaaja pääsee luomaan unelmiensa tähtialuksen. Rajallisen aluksen sisään täytyisi saada mahdutettua elinoloja ylläpitävät järjestelmät vedenkierrätyksen, sähkön ja hapensaannin osalta, minkä lisäksi myös miehistötilat, messit, puolustusjärjestelmät ja tuotantolaitokset edesauttavat tyytyväisyyttä sekä kehitystä eteenpäin. Kaikki tietenkin vaatii resursseja, joita yhden aluksen sisältä ei löydy loputtomiin.

Sen vuoksi tähtijärjestelmästä toiseen matkatessa täytyy myös lähettää pienempiä tukialuksia matkaan etsimään resursseja ja uutta henkilöstöä. Proseduraalisesti luodut tähdet vaihtelevat erilaisista biomeista, jotka saattavat sijaita esimerkiksi keskellä asteroidivyöhykettä tai mustan aukon läheisyydessä. Nämä tuovat omat vaaransa tutkimiseen sekä varsinaiselle alukselle, mitkä pitävät tähtilaivan kapteenin varpaillaan. Tähtijärjestelmät on silti hyvä koluta tyhjäksi kaikesta arvokkaasta ennen kuin suuntaa seuraavalle planeetalla. Aluksen moottorin latauksessa kestää kuitenkin aina pieni tovi, minkä myötä pelikertoihin saadaan jatkuva jännitys perässä kiitävien vihulaisten lähestyessä minuutti minuutilta.

Jumplight Odyssey

Kuva: © League of Geeks

Näiden kahden rinnalla mukaan on ympätty vielä miehistösimulaattorikin, jossa eloonjääneiden tarpeita täytyisi vatvoa kaiken muun rinnalla. Eri osastot vastaavat kukin omasta sektoristaan avaruusaluksen sisällä, mutta näiden lisäksi henkilöt voivat rakastua toisiinsa tai muuttua vihamiehiksi, joten draamalta ei voida välttyä edes tähtien keskellä. Tämä puoli on tosin early access -versiossa kaikkein alkeellisin, joten monet lupauksista ovat vain niitä.

Yhdistelmä on kuitenkin saatu jo tässä vaiheessa varsin toimivaksi kokonaisuudeksi, jossa kukin osa-alue ruokkii toinen toistaan. Pelaajalla on käsissään useita eri tavoitteita, jotka luovat miellyttävän rytmin pelaamiselle. Oman aluksen rakentelu on lisäksi mielekästä puuhaa, ja ukkeleiden rutiinien seuraamisessa on oma viehätyksensä. Tämän kaiken vuoksi Jumplight Odyssey tuntuu jo nyt niin vakuuttavalta, että siitä uskaltaa varovaisesti lupailla seuraavaa indietähteä, ellei tekijät pudota palloa aivan totaalisesti.

Early access -versiosta puuttuu vain näihin genreihin kriittisesti kuuluvia seurantamekanismeja sekä järjestelmiä, joita ilman tähtilaivan kapteenina elo on miltei mahdotonta. Pelaajan on tällä hetkellä muun muassa mahdoton seurata oman purtilon tuottoa ja kulutusta, jota ilman mikään yhteiskunta ei pysy hengissä tuntia pidempään – usko pois, olen yrittänyt. Myös kehityspuu on edelleen vajaavainen, taistelu jokseenkin kankeaa, käyttöliittymä on vielä (toivottavasti) kaukana lopullisesta ja pelissä on runsaasti bugeja aina jumiutuvista hahmoista pelin kaatumiseen. Kaikki on onneksi piirteitä, joiden uskoisi olevan kehittäjien korjauslistalla.

Jumplight Odyssey

Kuva: © League of Geeks

Tällä hetkellä Jumplight Odysseyta ei kannatakaan ostaa, jos peliä on aie pelata. Tekemistä kyllä riittää sinänsä kymmeniksi tunneiksi, mutta pelistä uupuu niin paljon kriittisiä järjestelmiä, että kokemuksesta ei suoranaisesti nauti. Kaikki tämä toki kuuluu early access -pelien opittuihin sääntöihin, joten siltä osin asian ei pitäisi tulla yllätyksenä. Jos kehittäjiä haluaa kuitenkin tukea, Jumplight Odyssey vaikuttaa jo nähdyn perusteella potentiaalisesti kiinnostavalta strategiapeliltä. Toivottavasti tuolle potentiaalille saadaan aikanaan myös katetta.

Jumplight Odyssey on saatavilla PC:lle early access -versiona. Peli on kehitteillä myös PlayStation 5:lle ja Xbox Seriesille. Sille ei ole annettu virallista julkaisupäivää.

Joonas Pikkarainen

"Olen lähetellyt outoja raaputuksiani peleihin ja elokuviin liittyen Muropakettiin vuodesta 2018 alkaen. Läpi elämäni jatkunut intohimo on jostain syystä kiinnostanut myös TechRadarin, Pelaajan, IGN:n, KonsoliFIN:in ja muiden medioiden lukijoita, jotka ovat saaneet sietää turinoitani jo toista vuosikymmentä. Kun en kirjoita peleistä, elokuvista ja/tai teknologiasta, käytän kaiken vapaa-aikani näiden parissa. Pääväylien lisäksi meikäläistä voi seurata myös useimmissa sometileissä tunnuksella @Pjorkkis."

Muropaketin uusimmat