Arvostelu Life is Stranget ovat yhä huippupelejä, mutta uusi kokoelma silti aika tarpeeton
Life is Strange Remastered Collection tuo lisää tunnetta ja eloa rakastettuun pelikaksikkoon – mitään uutta kokoelmalla ei ole kuitenkaan tarjota.
Julkaisupäivä: 1.2.2022
Studio: Deck Nine
Julkaisija: Square Enix
Saatavilla: PC (Windows, testattu), Stadia, PlayStation 4, Xbox One & Switch (tulossa)
Pelaajia: 1
Ikäraja: K16
Peliä pelattu arvostelua varten: Noin 30 tuntia
Dontnod Entertainmentin ensimmäinen Life is Strange keräsi julkaisunsa aikoihin ympärilleen vankan suosion muun muassa tunteita herättävällä tarinankerronnalla sekä useita lankoja käsissään pitelevillä valinnoillaan. Mikäli sarja on jäänyt tyystin välistä, tarjoaa vastikään julkaistu Life is Strange Remastered Collection oivan mahdollisuuden kokea kaksi ensimmäistä, toisiinsa linkittyvää osaa ehostetuissa kuosissa.
Alkuperäisten pelien löytyessä tätä nykyä hyvinkin edulliseen hintaan on hyvä kuitenkin pohtia, onko tällaiselle kokoelmalle tarvetta? Graafisen parantelun puolesta kyllä, hinnan puolesta ei välttämättä niinkään.
Kuten alkuperäisessä vuoden 2015 debyyttipelissä, myös remasterissa seurataan valokuvaajan urasta unelmoivan opiskelijatyttö Max Caulfieldin edesottamuksia Blackwellin akatemialla ja muualla ympäri Arcadia Bayn pikkukaupunkia. Asioidessaan koulun wc-tiloissa Maxin vanha lapsuudenystävä Chloe Price saa kärjistyneen riidan seurauksena surmansa. Samalla hetkellä Max huomaa voivansa kelata aikaa taaksepäin ja onnistuu pelastamaan Chloen. Uudet kyvyt pääsevät pian muuhunkin hyötykäyttöön, kun Chloe saa suostuteltua Maxin auttamaan tämän kadonneen ystävänsä Rachel Amberin etsinnässä.
Ajankulun sorkkimisella on kuitenkin seurauksensa Maxin yrittäessä vaikuttaa turhankin kiivaasti tapahtumien kulkuun ja ihmisten kohtaloihin.
Vuonna 2017 julkaistussa Life is Strange: Before the Stormissa päästään puolestaan näkemään, mitä kaikkea Chloe joutui käymään läpi kolmisen vuotta ennen ensimmäisen pelin tapahtumia. Esiosassa isänsä menettänyt ja koulunkäyntiä laiminlyövä Chloe tutustuu Racheliin, jonka kanssa kehittyvä ystävyys tuo kaivattua valoa suuntaa ja tarkoitusta hakevan nuoren elämään.
Pelien tarinakuvioista kumpaakin kuljetetaan pitkälti hahmojen välisillä keskusteluilla, joissa pelaajien tekemillä dialogivalinnoilla omat vaikutuksensa hahmojen välisiin suhteisiin ja toisinaan myös näiden kohtaloihin. Näistä yllättävimmät valkenevat yleensä pidemmällä aikavälillä. Myös paikkojen tutkimista ja pulmanratkontaa päästään sitäkin harjoittamaan seikkailujen varrella.
Debyyttipelissä pelaaja voi mennä ajassa takaisin keskustelun alkuun ja katsoa, josko toinen vastausvaihtoehto olisi sittenkin aiemmin valittua parempi. Before the Stormissa voi sen sijaan yrittää puhumalla keplotella itsensä haluamaansa lopputulemaan. Ensimmäisen Life is Strangen ajalla kikkailu toi oman ulottuvuutensa niin tarinaan kuin pulmaosuuksiin, minkä jälkeen Before the Storm tuntui jokseenkin ohueammalta ja suoraviivaisemmalta tuotokselta.
Tarinankerronta oli joka tapauksessa kumpaisessakin mukaansatempaava ja mielekästä seurattavaa aina viimeiseen episodiin asti. Erityisesti sarjan ensimmäistä osaa ei syyttä pidetä yhtenä parhaimmista tarinapitoisista peleistä – minkä voin nyt vihdoin itsekin sen läpipelanneena allekirjoittaa.
Alkuperäisen Life is Strange: Before the Stormin sekä viime vuonna nähdyn Life is Strange: True Colorsin kehityksestä vastannut Deck Nine -pelitalo on laittanut Remastered Collectionissa valtaosan paukuistaan eritoten ulkoasun maltilliseen, mutta sopivasti erottuvaan viilailuun ilman, että alkuperäisten teosten upeasta ja aikaa kestävästä tyylistä oltaisiin lähdetty luopumaan.
Vertailuja tehdessä erot uuden ja alkuperäisen välillä ovat silmiinpistäviä, vaikkakaan eivät mitenkään mullistavia. Esimerkiksi ruohikko on nyt huomattavasti eläväisempi ja ruohikkoa muistuttava aiempaan tasaiseen maalänttiin verrattuna. Sama pätee myös muuhun pelin ympäristöön, jonka yksityiskohdat nousevat nyt paremmin esiin.
Merkittävin uudistus kokemuksen kannalta näkyy uusiksi mallinnetuissa ja paremmin huulisynkatuissa kasvoanimaatioissa, joihin on saatu nyt vangittua enemmän eleitä ja muutenkin eloa. Muutokset hahmojen kasvoanimaatioihin vahvistavat entisestään hahmojen välittämiä tunnetiloja, mikä tukee hahmojen väliseen vuorovaikutukseen sidottua tarinaa. Askeleen realistisemmat kasvomallit olivat kuitenkin paikoitellen ristiriidassa pelin noin muuten yhä ”vesivärimäisenä” pidetyn ulkoasun kanssa.
Kiillotettua ulkopintaa lukuun ottamatta Remastered Collectionin versiot ovat noin muuten identtisiä alkuperäisten versioiden kanssa. Mitä sisältöön tulee, ei peleistä kumpikaan tarjoa oikeastaan mitään sellaista, mitä niistä olisi jäänyt aikoinaan uupumaan. Niin ikään uudeksi sisällöksi voitanee laskea Before the Stormista tällä kertaa valmiiksi löytyvä bonusepisodi Farewell, joka on sisältynyt aiemmin vain pelin Deluxe-versioon.
Life is Strangen ja sen esiosan jo kertaalleen läpikolunneille kokoelma voi täten jakaa mielipiteitä. Ja aivan syystäkin.
Alkuperäisten versioiden irrotessa tätä nykyä alle kahdellakympillä – tai toisinaan jopa puoli-ilmaiseksi – kokoelman noin 40 euron hintaa on melko vaikea perustella. Lisäksi konsolipelaajat olisivat varmasti olleet tyytyväisiä myös jo ihan vain alkuperäisiin versioihin julkaistavaan päivitykseen, jonka myötä pelien alkuperäiset PS4- ja Xbox One -versiot pyörisivät paremmalla ruudunpäivityksellä riippumatta siitä, omistaako peleistä uudempaa versiota vaiko ei.
Kokonaisuutena Life is Strange Remastered Collection on kokemisen arvoinen paketti, vaikkakin sen uudistuksista voi varmasti olla suurimpien fanien keskuudessa montaa mieltä. Ensikertalaisille kyseessä on erinomainen – ellei kenties paras – tapa selvittää, mistä sarjan ympärillä vellonut suosio onkaan lähtöisin. Mikäli alkuperäisversiot löytyvät kuitenkin jo entuudestaan omasta pelikirjastosta, ei remasteroidun uudelleenpeluun perään parane välttämättä haikailla – varsinkaan täydellä hintalapulla.
LIFE IS STRANGE REMASTERED COLLECTION
”Kaksi huippupeliä sopivissa määrin ehostava Life is Strange Remastered Collection on pakkohankinta, mutta lähinnä niille, joilla alkuperäisversiot ovat jääneet aikoinaan pelaamatta.”