UUSIMMAT

Arvostelu: Rainbow Six Siege – vuosi on kulunut ja huima nettiräiskintä voi paremmin kuin koskaan

20.02.2017 10:06 Niklas Isberg

Rainbow Six SiegeTekijä: Ubisoft Montreal
Julkaisija: Ubisoft
Testattu: PC Windows 7, i5-3570K 3,40 GHz, 8 Gt muistia, GeForce GTX 960.
Saatavilla: PC, PlayStation 4, Xbox One
Laitevaatimukset: PC Windows 7 64-bit tai uudempi, prosessori i3 560 3,3 GHz / AMD Phenom II X4 945 3,0 GHz, 6 Gt muistia & Geforce GTX 460 / Radeon HD5770
Pelaajia: 1, 2-10 (internetissä)
Arvostelija: Niklas Isberg

Tom Clancyn luoma Rainbow Six -sarja elää ja voi hyvin. Sen uusin konsoli- ja PC-julkaisu Rainbow Six Siege pysyttelee edelleen aallonharjalla, vaikka julkaisusta on aikaa jo yli vuosi. Pelaajia riittää niin perinteiseen moninpeliin kuin terroristien metsästykseen. Rainbow Six Siege ei olisi kuitenkaan kellunut pinnalla näin kauaa ilman tasaisia uudistuksia ja korjauksia. Niiden ansiosta kokemus on muuttunut entistä positiivisempaan suuntaan.

Rainbow Six Siegen taival ei ollut aluksi aivan täysin ruusuilla tanssimista. Rellestystä häiritsivät koodeja käyttävät pelaajat, joiden wall hack -viritelmät laskivat paljon peli-intoa. Inhottavista hakkereista ei tarvitse onneksi enää niin välittää, sillä vastalääke on ollut markkinoilla jo tovin.

Huijarit saavat kenkää Ubisoftin kehittämän BattlEye-ohjelman ansiosta. Se on käytännössä kuin Battlefieldin Punkbuster, joka nuuskii huijauskoodeja käyttäviä nilkkejä. Niitä havaitessaan kaikkinäkevä silmä antaa lujan potkun takapuolelle. Hyvä niin, sillä vilpillä ansaittu voitto menee luihin ja ytimiin.

BattlEye tekee taistelusta siedettävämpää, mutta toimintaa vaivaa edelleen palvelinten suhteellisen huono taso. Pelien etsiminen kestää ajoittain pitkään, ja latausruutu jää junnaamaan paikoilleen. Varsinaista aluelukitustakaan ei ole, sillä taistoon haetut toverit saattavat olla huonolla tuurilla esimerkiksi Brasiliasta. Etäisyys tiputtaa merkittävästi toiminnan sulavuutta, minkä vuoksi taktikointi tökkii. Tätä ei tapahdu onneksi usein, ja homman rullatessa meno on oikein nautinnollista.

Rainbow Six Siege

Siege on saanut vuoden aikana muitakin kokemusta nostavia muutoksia. Operaattoreita on tasapainotettu, ja esimerkiksi lääkintämies Doc pystyy parantamaan muiden lisäksi myös itseään. Vanhojen hahmojen rinnalle avautuu uusia sotilaita Year One- ja Year Two -kausikorteilla. Kavalkadiin kuuluu muun muassa japanilainen Echo, jonka ohjaamalla lennokilla voi häiritä hyökkääviä pelaajia.

Siegestä myydään tällä hetkellä Complete Editionia, jonka mukana toimitetaan molempien kausikorttien operaattorit ja muuta tavaraa. Ensimmäisen vuoden passia ei enää voi ostaa erikseen, mutta operaattorit saa omakseen joko kerätyllä valuutalla tai ostamalla Legacy Bundle -paketin. Kahdeksalle hahmolle tulee hintaa noin 25 euroa, eli 2400 Ubisoft-valuuttaa. Operaattoreiden lisäksi Siegeen on tullut myös uusia karttoja. Strategisia kuvioita päästään nyt setvimään muun muassa Japanissa.

Rainbow Six Siege

Tekijät ovat painottaneet alusta alkaen, ettei hahmojen saaminen edellytä oikean rahan käyttöä. Se pitää yhä paikkansa, mutta operaattorien avaaminen on varsinaisen työn ja tuskan takana. Uusia taistelijoita on kahdeksan, jolloin jokaisen hankkimiseen kuluu rutkasti pelitunteja. Mikäli haluaa päästä helpolla, tulee yhdelle operaattorille hintaa noin 25 000 pistettä. Vertailun vuoksi mainittakoon alkuperäisten lukittujen hahmojen hinnoittelun pysyvän huomattavasti alle kymppitonnin.

Itseltäni jäi kokonaan hankkimatta ensimmäisen vuoden latauspaketti. Puute ei onneksi haittaa kokemusta, vaikka uusilla tyypeillä saisikin luotua erilaisia strategioita. Toistaiseksi olen tyytynyt availemaan lukittuja operaattoreita pelkästään pisteitä keräämällä. Kaikenkattavat lisäpaketit ovat silti hyvä lisä niille, jotka haluavat saada Siegestä heti kaiken irti.

Rainbow Six Siege

Saatavilla olevien lisurien avulla uudetkin pelaajat pääsevät nopeasti taktikointeihin mukaan. Esimerkiksi Complete Editionin ostajat saavat heti kättelyssä ensimmäisen vuoden operaattorit käyttöönsä. Paketti sisältää lisäksi kaikki kakkosvuoden taistelijat, jotka avautuvat pitkin vuotta.

Ubisoft tahtoo selkeästi näyttää, ettei yhteisöä ole unohdettu. Se on palkitsevaa, sillä Siegen yhteisö erottuu edukseen verratessa muihin verkkoräiskintöihin. Herrasmiesmäinen käyttäytyminen tekee toiminnasta miellyttävää. Edes totaalisen uunoja pelitoimittajia ei sätitä liikaa. Toki joukkoon mahtuu poikkeuksiakin, ja esimerkiksi vahinkolaukaukset saattavat joskus johtaa joukkotuhoon. Nopea pahoittelu kuitenkin ratkaisee usein tilanteen.

Loistavan yhteisön ja tiiviin toiminnan ansiosta Rainbow Six Siege on edelleen mainio tapaus. Intensiivinen taktikointi takaa useita jännittäviä tilanteita. Toivottavasti Ubisoft jatkaa samaan malliin ja pitää kehitystyötä yllä.