Uusimmat

Arvostelu Sonic Frontiers osoittaa, ettei edes PlayStation 5 pysy Segan vauhtisiilin perässä

14.11.2022 20:30 Ilari Hauhia

Sonic Frontiersissa kaikkien rakastama vauhtisiili seikkailee avoimessa pelimaailmassa. Harmillisesti Sonic on niin nopea, ettei PlayStation 5:n suorituskyky meinaa pysyä perässä.


Julkaisupäivä: 8.11.2022
Studio: Sonic Team
Julkaisija: Sega
Saatavilla: PlayStation 4 & 5 (testattu), Xbox One & Series X|S, PC ja Switch
Pelaajia: 1
Ikäraja: 7+
Peliä pelattu arviota varten: noin 7 tuntia


Sonic Frontiers sijoittuu avoimeen ja mystiseen Starfall Islandsin maailmaan, jonne Sonic päätyy Dr. Eggmanin epäonnistuneen kokeen johdosta. Oudossa maailmassa Sonic auttaa tuttuun tapaan ystäviään ja taistelee vihollisia sekä pääpahis Sagea vastaan.

Sonic Frontiers on erikoinen peli, jota ei voi syyttää ainakaan ideoiden puutteesta. Oikeastaan suurempi ongelma on, että mukana on kenties vähän turhankin paljon ideoita. Sonic pääsee pelin sisällä tietysti juoksemaan ja hyppimään, mutta niiden ohella mukana on muun muassa kamppailua, hahmonkehitystä, tavaroiden keräilyä sekä pienempiä haasteita kuten vaikka hyppynarulla hyppelyä tai puutarhan hoitamista.

Hyvänä puolena pelaaja ei koskaan tiedä, mitä Sonic Frontiers tarjoaa seuraavaksi. Yhtäkkiä pelaaja voi joutua keskelle meteorisadetta, kun taas toisaalla purppura karhumainen olio opettaa Sonicia kalastamaan. Erikoisten haasteiden ja sivutehtävien ohella pelin tarina huitelee sinne sun tänne, mutta kun kliseisiin ja outouksiin suhtautuu positiivisesti, onnistuu sekopäinen käsikirjoitus olemaan jopa sangen viihdyttävä.

Monet elementit tuntuvat siltä, että niiden lisäämistä peliin ei ole mietitty aivan loppuun saakka. Esimerkiksi Sonicin roolipelimäinen hahmonkehitys on kokonaiskuvassa varsin merkityksettömän tuntuista. Kykypuu on kyllä laaja, mutta käytännössä Sonic ei oikeastaan tarvitse erikoiskykyjään pärjätäkseen vihollisia vastaan.

Itseään toistavia perusvihollisia vastaan kamppailu perustuu nimittäin pitkälti nappuloiden hakkaamiseen ja vihollisten ympärillä juoksemiseen. Kamppailun vaikeustaso on matalaa, eikä erikoskomboille tule siksi juuri tarvetta. Pomotaistelut erottuvat kyllä massasta, mutta ne tuntuvat välillä jo liiankin ylisuunnitelluilta.

Mutta kamppailusta viis.

Sonic-pelejä pelataan kuitenkin lähtökohtaisesti sen vuoksi, että on hauska juosta ympäriinsä hypersoonisena siilinä! Elementti sopii ajatuksen tasolla loistavasti avoimeen maailmaan, mutta käytännön toteutus on jäänyt puolitiehen.

Sonic Frontiers voisi omalaatuisella tavallaan olla yllättävänkin nautinnollinen peli, ellei se kärsisi pahoista teknisistä ongelmista. Olisi ilo kirmata sinisellä siilillä läpi avoimen pelimaailman, mutta Sonic Frontiersin ongelmana pelimaailma renderöityy ruudulle pelaajan silmien edessä, eli aivan liian myöhään. Käytännössä tämä tarkoittaa, että pelimaailman isotkin objektit tupsahtavat kirjaimellisesti ruudulle tyhjästä, eikä PlayStation 5 pysy Sonicin perässä.

On kornin näköistä, kun valtava rakennelma ilmestyy yhtäkkiä keskelle autiomaata tai pelaaja näkee ikoniset kerättävät kultaiset rinkulat vasta niiden osuessa kohdalle. Niin sanottu ”pop-in” ei sovi lainkaan tasohyppelyyn, ja vie pahasti iloa muuten sinällään toimivasta 3D-tasoloikasta.

Hyvänä puolena pelistä löytyy 60 fps ruudunpäivitysnopeuteen tähtäävä suorituskykytila, joka pitää liikkeen pääosin sulavana.

Onneksi Sonic Frontiers tarjoaa avoimen maailman ohella myös perinteisempää sivulta sivulle liikkuvaa 2D-tasoloikkaa, ja esimerkiksi uudenlaisia kyberavaruuteen sijoittuvia 3D-osuuksia, jotka toimivat pienemmässä tilassa ilman pop-in-ongelmia. Näissä kohdissa tasoloikka on aidosti viihdyttävää, ja lyhyet pätkät herättävät nostalgisia muistoja menneistä Sonic-peleistä.

Kokonaisuutena Sonic Frontiersilla tuntuu olleen liian monta kokkia. Samaan pataan on kaadettu kaikki jääkaapista ja ruokakomerosta löydetyt ainesosat, ja perään vielä koko maustekaappi. Välillä suorastaan älyttömäksi paisuva ja teknisistä ongelmista kärsivä kokonaisuus on kuitenkin omaperäisellä tavallaan viihdyttävä kokemus, jolle uskaltaa antaa mahdollisuuden ainakin alelaarista löydettynä.

SONIC FRONTIERS

Arvosana: 3/5

”Avoimeen maailmaan sijoittuvasta seikkailusta ei puutu yllätyksiä, mutta Sonicin nopeus on liikaa PlayStation 5:lle.”

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat