Arvostelu Super Mario Bros. Wonderia pelaa ilosta pomppien ja ihastuksesta huokaillen
Super Mario Bros. Wonder on juuri sitä, mitä Super Mario -sarjan tasohyppelyiltä voi odottaa: kekseliästä kenttäsuunnittelua, vauhdikasta meininkiä sekä hurjan hauskoja pelihetkiä koko perheelle.
Julkaisupäivä: 20.10.2023
Studio: Nintendo
Julkaisija: Nintendo
Saatavilla: Switch
Pelaajia: 1–4
Ikäraja: 3
Peliä pelattu arviota varten: noin 19 tuntia
Viime vuosina Mario ystävineen on harrastanut loistokasta tasohyppelyä suurimmilta osin 3D-maailmoissa, mistä todisteena ovat ylistäviä arvioita saaneet Super Mario Odyssey ja Super Mario 3D World + Bowser’s Fury. Viiksekkään putkimiehen tarina alkoi kuitenkin 2D:nä ja nyt palataankin tuohon perinteiseen, sivultapäin kuvattuun maailmaan.
3D-Mariot ovat erinomaista pelattavaa, joten paluu menneisyyteen sai minut mietteliääksi. Päällimmäisenä kysymyksenä mielessäni pyöri voiko klassinen, kaksiulotteiseen maailmaan sijoittuva Mario-peli edes kilpailla nykyaikaisen, varsin näyttävän ja toimivan kolmiulotteisen standardin kanssa? Sain vastauksen tähän kysymykseen jo parin kentän jälkeen
Tarinallisesti Super Mario Bros. Wonder eroaa himppasen perinteisestä pelasta prinsessa -vyyhdistä.
Seikkailu sijoittuu vehreään Flower Kingdom -valtakuntaan, jossa asustaa Poplins-olentoja. Marion seurueen valtiovierailu keskeytyy, kun kukas muukaan kuin Bowser rymähtää heidän joukkoonsa ja varastaa Poplineiden Wonder Flower -kukkasen. Ilkeästi hekottava otus sulautuu yhteen kukkamaan hallitsijan lukaalin kanssa ja muuttuu jättimäiseksi, leijuvaksi linnaksi. Mario ystävineen päättää auttaa Poplineita ja pelastaa heidän valtakuntansa Bowserin kepposilta.
Vaikka juoni vähän eroaakin perinteisestä kaavasta, niin pelillisesti kyseessä on tuttua Mariota, hienovaraisilla lisäyksillä höystettynä. Tarkoituksena on läpäistä tasoja käyttäen hyödyksi erilaisia apuvälineitä sekä kerätä kenttiin piilotettuja Wonder Seeds -siemeniä.
Pelihahmon saa valita 12 ehdokkaan joukosta. Marion ja Luigin lisäksi valikoimaan kuuluvat prinsessat Peach ja Daisy, Toad, Toadette, Nabbit sekä eriväriset Yoshit. Hahmokaarti on mukavan laaja, vaikkakin itse jäin tietysti kaipaamaan Mario-pelisarjan parasta naishahmoa, eli Rosalinaa.
Maailma koostuu muutamasta pääalueesta, keskellä sijaitsevasta Petal Islands -saaristosta sekä erittäin salaisesta erikoismaailmasta, jonka tasot tarjoavat haastavampaa pelailtavaa.
Kenttäsuunnittelussa on käytetty kahmalokaupalla mielikuvitusta, eikä kahta täysin samanlaista kenttää tule vastaan. Valikoima on runsas: perinteisten kenttien lisäksi tarjolla on muutamissa sekunneissa läpäistäviä kenttiä sekä vähän pidempiä taitotestejä. Kovin pitkiksi eivät tasot ehdi venymään, ja riippuu aivan pelaajan mieltymyksistä onko tämä hyvä vai huono asia.
Erityyppisistä tasoista suosikikseni nousivat Search Party -nimiset pulmailut. Tehtävänä on etsiä viisi piilotettua Wonder Token -esinettä, jotka löytämällä pelaaja ansaitsee Wonder Flowerin. Kentät toimivat rauhallisena vastapainona nopeatempoiselle tasohyppelylle, sillä niiden parissa saa rauhoittua hetken ja ottaa vähän rennommin. Jos taas kaipaa valonnopeudella etenevää toimintaa, on valittavana myös Wiggler Race -kenttiä, joissa juostaan kilpaa rullaluistelevaa tuhatjalkaista vastaan. Huh huh!
Visuaalisesti maailma näyttää upean värikkäältä ja on täynnä hauskoja yksityiskohtia sekä animaatioita. Esimerkiksi Koopat mulkaisevat pelihahmoa vihaisesti, jos tämä uskaltautuu hieromaan liian läheistä tuttavuutta niiden kanssa. Iloista hihittelyä saa aikaan myös se, miten pelihahmot kurkkaavat ympärilleen kömpiessään ulos putkista. Maailmassa kököttää myös suloisia, omituisia juttuja höpötteleviä kukkasia, jotka tsemppaavat pelaajaa yrittämään parhaansa.
Tuttujen ja turvallisten power-up-ominaisuuksien lisäksi Mario ystävineen pystyy muuttumaan norsuiksi. Lerpattavakorvainen otus pystyy hajottamaan paikkoja ja mätkimään vihollisia kärsällään, mikä on suunnattoman kätevää. Tömistely sujuu hilpeissä merkeissä, mutten ole täysin vakuuttunut norsun viehätysvoimasta: suurikokoiseksi norsuksi muuntautuneena tasohyppely tuntuu kovin kömpelöltä ja epätarkalta.
Pelin hulvattomin uutuus on kenttiin piilotettu Wonder Flower -kukkanen, jota koskettamalla maailma tai pelihahmo muuttuu hullunkuriseksi. Löytäessään ihmekukkasen ei koskaan tiedä mitä seuraavaksi tulee tapahtumaan: yhdellä kertaa tiedossa on rytmikästä pomppimista svengaavan musiikin tahdissa, toisena hetkenä pelihahmo muuttuu tahmeaksi limapalloksi. Kukkasen tarjoamista efekteistä ei kannata paljoakaan lörpötellä, sillä ne ovat parasta itse koettuina.
Kehittäjien luovuus on selvästi päässyt valloilleen efektejä keksittäessä. Tuloksena on omituisuutta uhkuvia kikka kolmosia sekä ihastuneita huokauksia, kun peli onnistuu yllättämään takavasemmalta vielä lukuisten pelituntien jälkeen.
Koska pelaaminen on niin älyttömän hauskaa, on hienoa, että kokemuksen voi jakaa myös ystävien kanssa. Wonderia on mahdollista läimiä maksimissaan neljän pelaajan kera kotisohvalta. Yhteistyömoodi toimii mainiosti, mutta siinä on pieniä kauneusvirheitä, jotka hankaloittavat pelaamista.
Eritasoisten pelaajien kimpassa telmiminen ei aina suju ongelmitta. Jos ruudulla häärää samaan aikaan useampi hahmo muuttuu homma aika kaoottiseksi. Voi olla vaikea keskittää katsetta omaan avatariinsa, kun ruudulla sattuu ja tapahtuu kaikenlaista jännittävää. Harmitusta aiheuttavat myös pelaajien väliset tasoerot. Kamera seuraa yhtä pelaajista, mikä johtaa siihen, että hitaammat hiihtäjät jäävät nopeasti jälkeen ja ruutunäkymän ulkopuolelle. Onneksi ongelmaan on muutamia avittavia ominaisuuksia.
Super Mario Bros. Wonderissa – kuten Nintendon omissa peleissä yleensäkin – on otettu loistavasti huomioon se fakta, etteivät kaikki ole yhtä taitavia pelaajia. Esimerkiksi hahmovalinnalla voi vaikuttaa puuhan helppouteen. Eriväriset Yoshit ja Nabbit eivät ota osumaa, mutta ne voivat silti kuolla pudotessaan. Kyseiset hahmot eivät myöskään voi käyttää power-upseja. Dinot ja rosmojänö sopivatkin aloittelijoille, sillä niitä ohjastaessa ei niin haittaa jos hommat menevät päin mäntyä.
Lisäksi käytössä on Badges-nimisiä apuvälineitä. Näitä käyttämällä pystyy esimerkiksi hyppäämään pidemmälle, juoksemaan nopeammin sekä nappaamaan seinistä kiinni köynnöskasvin avulla. Apuvälineet eivät ole saatavilla heti pelin alussa, vaan ne täytyy löytää ennen kuin niiden avustavista voimista pääsee nautiskelemaan.
Käyttämällä hyväkseen pelin tarjoamia helpotuksia saa hommasta tehtyä monentasoisille pelaajille sopivan, joten Wonderia pystyy pelaamaan yhdessä koko perheen kesken.
Muutenkin pelin vaikeustaso on lempeä: vaikeustaso nousee korkeammaksi pikkuhiljaa, mutta samalla myös pelaajan taidot karttuvat. Normikentät tarjoavat keskinkertaista haastetta, eikä niiden vaikeustaso muutu missään vaiheessa mahdottomaksi. Salainen erikoismaailma taas tarjoaa runsaammin haastetta, mutta riippuu tietysti pelaajan taidoista onko siinä tarpeeksi haastetta.
Tekemistä ja sisältöä on aivan mieletön määrä, ja kaiken kukkuraksi pelistä löytyy vielä verkkopeliominaisuus.
Kun napsauttaa onlinemoodin päälle, juoksentelee maailmassa samanaikaisesti muita pelaajia. Koska kyseessä on Nintendon peli, keskittyvät verkkotoiminnot toisten auttamiseen ja hyvän mielen tuottamiseen. Pelaajat voivat pystyttää kentille pahvikuvia, joita koskettamalla pystyy kuoleman kohdatessaan herätä takaisin henkiin. Oman kokemuksen perusteella simppeli, mutta antoisa homma toimii hienosti ja ihmiset auttavat kanssapelaajia mielellään.
Super Mario Bros Wonder on nimensä mukaisesti täynnä omituista ihmeteltävää. Tarjolla on mukavan tuttua tasohyppelyä, mutta kahelit lisämausteet saavat sen tuntumaan hämmästyttävän tuoreelta. Marion seikkailut saavat koko perheen pomppimaan ilosta vielä tänäkin päivänä – myös 2D:nä.
SUPER MARIO BROS. WONDER
”Super Mario Bros Wonder on sisimmältään tuttua ja turvallista tasohyppelyä, mutta hullunkuristen ominaisuuksien ansiosta sen pelaaminen tuntuu jännittävältä kokemukselta.”