Uusimmat

Broken Sword IV: The Angel of Death (PC)

29.12.2006 12:00 Markus Muhin

Broken Sword on ansioitunut seikkailupelisarja, jonka ensimmäinen osa, Shadow of the Templars, julkaistiin jo vuonna 1996. Pelisarjan tarina on pitkä, yhtenäinen jatkumoja paljon on ehtinyt tapahtua. Päähenkilömme George Stobbart on viime pelin jälkeen menettänyt toimensa patenttiasianajajana ja työskentelee nyt New Yorkissa Bail Bonds -toimistossa.

Kun toimistoon saapuu salaperäinen, gangsterien takaa-ajama vaaleaverikkö Anna Maria, George kuitenkin joutuu mukaan taas uuteen mysteeriin. Sotkussa ovat mukana myös gangsterit, phoenixläinen tiedemies ja Vatikaanin katolinen kirkko.

Ensimmäisessä Broken Sword -seikkailussa pelaajille esiteltiin George Stobbart, amerikkalainen patenttiasianajaja, joka oli tullut lomalle Pariisiin. Salaperäisen murhan myötä Stobbart ajautui selvittelemään Temppeliritarien sekä heidän modernien perijoidensä salaisuuksia. Samalla George tapaa tulevan tyttöystävänsä, pariisilaistoimittaja Nico Collardin.

Selvitettyään ensimmäisen seikkailun George ja Nico joutuvat Broken Sword II: The Smoking Mirrorissa vastakkain muinaisen atsteekkijumalan kanssa. Broken Sword III: The Sleeping Dragon päättyi siihen, kun George viimein päihitti kuolleeksi luullun neo-temppeliherrojen suurmestarin.

Historiallissävytteinen tarina

Yksi Broken Swordien ehdottomista vahvuuksista on ollut kiehtova, oikeisiin historiallisiin tapahtumiin ja henkilöihin pohjautuva tarina., Broken Sword IV ei ole poikkeus. Temppeliherrojen kiinnostavia vaiheita käydään taas läpi kääröjen ja arvoitusten kautta. Täytyy kuitenkin sanoa, että pelin alkupuoli on sen ehdottomasti huonoin osa-alue. Tapahtumien eteneminen on niin tahmaista, että kiinnostus oli loppua kesken.

Alussa ei paljoa selitellä tai pohjusteta tarinaa tai Anna Marian taustoja. Peli muuttuu tuota pikaa pakomatkaksi, minkä lisäksi seikkailupelien totutun kaavan vastaisesti pelaaja laitetaan ratkomaan heti melko kinkkisiä tehtäviä. Alkuun pitäisi sijoittaa helpompia ongelmia, että tarina käynnistyisi ja pelaajan mielenkiinto herää. Mutta tahmaisesta alusta selvittyään voi huokaista helpotuksesta. Lopulta peli käynnistyy kunnolla: Anna Maria katoaa, Nico palaa kuvioihin ja katolinen kirkko astuu peliin.

I don’t think that’s going to work

Pelin puzzlet vaihtelevat helpoista vaikeisiin, jopa kinkkisin. Esimerkiksi tietojärjestelmien hakkerointi PDA:n kautta on hauskaa harmaiden aivosolujen vaivaamista. Suurelta osin puzzlet palvelevat tarinaa hyvin, mutta pari heikompaakin ongelmanratkaisuosuutta löytyy. Myös Broken Sword III:n ehkä pahin kompastuskivi, laatikkopuzzlet, ovat ainakin osittain löytäneet tiensä jatkoon. Onneksi niitä on sen verran vähän, etteivät ne muodostuneet suureksi ärsytykseksi.

Ääninäyttely ja dialogi saavat plussaa. Varsinkin Georgen ja Nicon letkautuksille hymyilee välillä väkisinkin. Myös musiikki ansaitsee myönteistä palautetta. Se toi paikoittain mieleen Broken Sword 1:n, tähän astisista ehdottomasti parhaimman Broken Sword -pelin tunnelman.

Ainoastaan näppisohjauksen tarjonneen Broken Sword III:n jäljiltä sarjan neljännessä osassa on myös hiiriohjaus, jota käytin joissain kohdissa rinnakkain näppiksen kanssa.

Seikkailun loppu on kuitenkin hätiköity ja vaillinainen. Se jätti peliin hiomattoman vaikutelman. Niinpä jo lopunkin takia jään jo odottamaan Broken Sword viitosta, sillä nyt sankareiden kohtalo jäi harmittavan avoimeksi. Ei sentään aivan Kahden tornin tai Kloonien hyökkäyksen tapaan, mutta kumminkin.

Kokonaisuutena Broken Sword IV: The Angel of Death on kelpo jatko Broken Swordeille. Tarina ja musiikki ovat Broken Sword -tyyliin laadukkaat. Ongelmanratkonta, dialogi sekä ääninäyttely ovat kohdallaan. Kankea alku sekä hätiköity loppu kuitenkin painavat huomattavasti miinuspuolella. Niinpä seuraavaan osaan kaipaisi tekijöiltä enemmän viimeistelyä.

 

Julkaisija: THQ
Kehittäjä: Revolution Software
Saatavilla: PC
Testattu: AMD Athlon 64 3000+, 1,8 GHz, 512 Mt muistia
Laitteistovaatimukset: Pentium 4 1,4 GHz, 128 MB muistia
Moninpeli: ei ole
Pelin kotisivu:
http://www.broken-sword.com