Uusimmat

Ceville (PC)

07.04.2009 13:32 Juho Anttila

Faeryaniksen valtakunnan ilkeä ja julma tyranni Ceville on syösty vallasta ja suljettu omaan tyrmäänsä. Aihetta juhlaan? Ei ihan, jos satut itse olemaan tämä epäonninen hirmuhallitsija.

Tulevaisuus näyttää synkältä myös monirotuisen kansan näkökulmasta, sillä vallankaappauksen masinoinut kuninkaan avustaja Basilius onkin todellisuudessa vallanhimoinen ja kiero velho, joka halajaa valtaistuinta itselleen. Cevillen ja kiltin Lilly-tytön on aika lyödä hynttyyt yhteen ja torpata luihu suunnitelma.

Haltiamaan hallitsijat

Ceville edustaa osoita ja klikkaa -pelityyppiä puhtaimmillaan. Pelaaminen sujuu pelkällä hiirellä ympäristöä, esineitä ja hahmoja klikkaillen. Reaktioita ja tarkkuutta vaativat minipelit loistavat poissaolollaan, juoni etenee vain ja ainoastaan perinteisten puzzlejen ja dialogin kautta. Seikkailun aikana päästään ohjaamaan Cevillen ja Lillyn lisäksi myös Ambrosiusta, harvinaisen itserakasta paladiinia.

Tämän kaltaiset humoristiset seikkailut elävät ja kuolevat hahmogalleriansa kautta. Vertikaalisesti rajoittunut entinen tyranni on erikoinen ja persoonallinen valinta seikkailupelin sankariksi. Parivaljakon toinen puolisko, herttainen Lilly-tyttönen taas on kuin Cevillen vastakohta. Epäsuhtaisen sankariparin yhteispeli tarjoaakin kosolti tilaisuuksia hauskaan ja pikkuilkeään sanailuun.

Lukuisat sivuhahmot ovat myös hilpeitä ja mielenkiintoisia tuttavuuksia. Tarinan kolmen luvun ja parin sivunäytöksen aikana törmätään kattavaan kokoelmaan hupsuja hahmoja, joista muutamat ovat jo ennestään tuttuja vanhoista klassikkopeleistä. Vitsiä väännetään lähes joka käänteessä. Pilkka ei aina ihan osu maaliinsa, mutta nauruhermoa kutittaa silti kiitettävän usein.

Sateenkaaren lailla

Ceville sisältää puhuttua dialogia yli viiden tunnin verran. Harmi, että jälki ei ole tasalaatuista. Keskeisimmät henkilöt on näytelty onnistuneesti, joskaan ei kovin mieleenpainuvasti. Sivuhahmojen kohdalla heittoa on enemmän ja mahtuupa mukaan myös nolostuttavan kehnoa repliikkien läpilukemista. Hahmon luonteen alleviivaaminen puhumalla hitaasti on myös huono valinta ainakin silloin, kun tekstiä on paljon.

Visuaalinen puoli onnistuu paremmin. Faeryaniksen valtakunta on toteutettu point’n’click-puristeja vieraannuttavasti kokonaan 3D-grafiikalla. Ennakkoluulot kannattaa kuitenkin heittää romukoppaan, sillä Cevillen kiehtovan värikäs maailma näyttää julmetun hyvältä. Eihän tämä mikään Crysis ole eikä tarvitsekaan, piirrosmainen tyyli sopii pelityyppiin mainiosti. Kolmiulotteisuutta käytetään hyvällä maulla, vaikka syvyysvaikutelmaa luova sumennusefekti hyppääkin välillä silmille.

Ihan oikea tarina

Itse pelaaminen on kohtuullisen sujuvaa, joskaan ei täysin ongelmatonta. Hotspotit saa näkyville välilyöntiä painamalla, mutta jostain syystä niihin osuminen tuntuu silti välillä hankalalta. Ajastetut puzzlet rikkovat myös ikävästi pelirytmiä, mutta onneksi niitä löytyy vain muutama. Useamman pelattavan hahmon välistä yhteistyötä vaativat pulmat toimivat sen sijaan paremmin.

Kritiikkiä on pelille maailmalla sadellut ennen kaikkea teknisten ongelmien vuoksi eikä Ceville uusimmankaan päivityksen jälkeen ansaitse puhtaita papereita. Ajoittaiset kaatumiset, hieman viimeistelemättömät välianimaatiot ja satunnaiset graafiset virheet tahraavat ikävästi muuten onnistunutta kokonaisuutta. Ongelmat eivät ole ylitsepääsemättömiä, mutta on silti harmillista nähdä, etteivät resurssit tunnu seikkailupelien kohdalla oikein riittävän siihen viimeiseen silaukseen.

Erityiskiitosta Ceville ansaitsee sen sijaan humoristisesta tarinastaan. Siinä, missä vaikkapa A Vampyre Story löi pelaajia kasvoille tylyllä ”meiltä loppui rahat, jatkuu seuraavassa osassa”-lopetuksella uskaltaa Ceville viedä juonen tyydyttävään loppuun saakka. Jatko-osaakin toki pedataan lopputekstien jälkeen aivan Hollywood-elokuvien tapaan.

Osoita ja klikkaa -pelityypin näkyvimpiä edustajia ovat viime vuosina olleet Telltale Gamesin mainiot episodipohjaiset teokset. Laadukkaita seikkailuja tehdään kuitenkin myös muiden kuin LucasArtsin perillisten toimesta. Lajityypin perinteitä kunnioittava Ceville on tästä mitä hienoin esimerkki. Se on teknisistä ongelmista huolimatta viihdyttävä, hauska ja ajoittain haastavakin seikkailu, jonka kaltaisia toivoisi näkevänsä useamminkin. Lajityypin ystävien hyllyyn se kuuluu itseoikeutetusti eikä ensikertalaistenkaan tarvitse karsastaa sarkastisen tyrannin seikkailuja.

 

Tekijä: Realmforge Studios
Julkaisija: Kalypso Media
Testattu: PC Windows XP, Phenom 9850+, 3 Gt muistia, Radeon HD4870 X2
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset: Windows XP tai Vista, 1,7 Ghz prosessori, 512 Mt muistia, DirectX 9.0c yhteensopiva näytönohjain, jossa 128 Mt muistia. DirectX 9.0c
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://www.ceville-game.com
Juho Anttila

 

Lisää aiheesta

A Vampyre Story (PC)

AGON: The Lost Sword of Toledo (PC)

Requital (PC)

Wallace & Gromit’s Grand Adventures: Fright of the Bumblebees (PC)

Lue myös

Chrono Trigger (DS)

Lost Empire: Immortals (PC)

Resident Evil 5 (360, PS3)

Stormrise (PS3, 360)

Theatre of War 2 -ennakko (PC)