Uusimmat

Crayon Physics Deluxe (PC)

23.01.2009 14:35 Tommi Raulahti

Crayon Physics Deluxe on monessakin mielessä erittäin mielenkiintoinen peli. Ei vain siksi, että se on ihka oikea suomalainen indieluomus, vaan myös siksi, että se pistää pelaajan miettimään pelaamistaan jopa helpoilla tasoilla aivan uusiksi. Crayonissa kyse on vain pelaajan luovuudesta.

Kyseessä on suomalaisen Petri Purhon mestariteos, jossa tavoite on saada pallo tähden luo. Kuulostaa yksinkertaiselta? Niin pitääkin. Homman juju onkin siinä, että pelaaja piirtää ruudulle tarvittavat asiat, jotta pallo todellakin saadaan tähden luo. Tämäkin kuulostaa vielä helpolta, mutta miten ratkaista rata mahdollisimman luovasti, siinä riittää haastetta enemmänkin pelanneelle.

Piirtolevyn tai Tablet PC:n avulla pelistä saa irti vielä enemmän, kun pelaaja voi ihan oikeasti piirtää näytölle juttuja hiirellä sohimisen sijaan.

Pelin hienous piilee siinä, ettei radoille ole määritelty oikeita ratkaisuja,  kaikki kun piirtävät asioita eri tavoin. Kaikissa radoissa on lähes rajaton määrä ratkaisuvaihtoehtoja. Ja koska kyse on piirtämisestä, ratoja pelaa mielellään yhä uudestaan ja uudestaan, tavoitellen ongelmiin uusia lähestymistapoja. Aluksi ne ovat hieman yksinkertaisempia ja suoraviivaisempia mutta lopussa tulee yritettyä ihan mahdottomia viritelmiä. Luonnollisesti pelistä löytyy myös ratoja, joiden ratkaisu tuntuu ensikatsomalla lähes mahdottomalta mutta hieman luovaa mielikuvitusta käyttäen kaikki radat on läpäistävissä.

Pelaaminen itsessään on varsin suoraviivaista. Alussa kentässä näkyy pallo, joko paikoillaan tai painovoiman vaikutuksesta valmiiksi liikkeessä, sekä tähti, jonne pallon tulisi lopulta päätyä. Lisäksi kentillä on mahdollisesti valmiita rakennelmia joko auttamassa tai vaikeuttamassa radan ratkaisua.

Sitten vain piirretään esimerkiksi kentässä jo valmiina olevien kahden tolpan väliin viiva, joka sopivan pituiseksi ja asentoon piirrettynä jää sillaksi, jota myöten pallo voi vieriä eteenpäin. Piirrettävien asioiden muodolla ei ole mitään rajoitusta. Jos haluat piirtää kanan, joka potkaisee sopivalla vipuefektillä pallon tähteä kohden, se pelaajalle sallittakoon. Kaikki piirretyt asiat pyrkivät menemään painovoiman vaikutuksesta alaspäin, mitä kannattaa piirusteluissaan myös hyödyntää. Kuviin voi piirtää myös kiinnikepisteitä, joiden välille piirretty viiva muuttuu naruksi.

Huippugrafiikkaa pelistä on turha etsiä, pelin ulkoasu kun on ihan tarkoituksella kuin pikkulapsen piirtämää. Tärkeää on unohtaa aiemmin opitut lainalaisuudet puzzlepeleistä ja avattava mielensä niille kaikille mahdollisuuksille, joita piirtämällä voi saavuttaa. Painovoiman ja vipuefektien hyödyntäminen on lähes kaikissa radoissa onnistuneen ratkaisun edellytys.

Pelimekaniikan kuvaaminen pelkällä tekstillä on tämän pelin kohdalla harvinaisen vaikeaa, koska Crayon Physics Deluxe täytyy oikeasti kokea itse, jotta ymmärtäisi mikä tekee sen pelaamisesta niin ainutlaatuista. Mikään ylläkerrottu ei tee todellista oikeutta sen nerokkaalle pelimekaniikalle.

Ratoja pelissä on valmiina noin 70. Mukana tulevalla rataeditorilla niitä voi tehdä lisää itsensä ja muiden iloksi. Syntyneet kentät voi lähettää nettiin muiden kokeiltavaksi ja arvosteltavaksi. Arvostelua kirjoittaessa pelaajien tekemiä varsin mielenkiintoisiakin kenttiä oli jo erittäin runsaasti tarjolla, joten pelattava ei ihan heti lopu kesken.

Pelistä on julkaistu myös iPhone-versio, jossa voi piirrellä suoraan näytölle Tablet PC -tyyliin. Purho on myös luvannut harkita myös ainakin Mac-version tekemistä, kunhan PC-versio on lopullisessa kunnossa. Aikatauluja hän ei ymmärrettävistä syistä uskalla veikata.

Pelistä ilmestyi ennen julkaisua myös muutama flash-kopio, jotka eivät tosin yllä lähellekään aidon Crayon Physics Deluxen ominaisuuksia. Myös Phun tulee pelaillessa mieleen. Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei Phun ole kuin hiekkalaatikko, jossa voi kokeilla asioista. Pelattavaa siitä ei löydy sen enempää kuin tavoitteitakaan.

Jos pitää omaperäisistä puzzlepeleistä ja haluaa tukea erinomaista ja kaiken lisäksi kotimaista indie-tuotantoa, tämä peli jos mikä on ostamisen arvoinen.

Kuvagalleriassa lisää kuvia erityisesti iPhone-versiosta.

 

Tekijä: Petri Purho/Kloonigames Ltd.
Julkaisija: Kloonigames Ltd.
Testattu: PC
Saatavilla: PC, iPhone,
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://www.crayonphysics.com/
Tommi Raulahti

 

Crayon Physics Deluxe from Petri Purho on Vimeo

Toinen mielipide

Crayon Physics Deluxe on mainio esimerkki siitä, missä peliteollisuuden luovuus näinä aikoina piilee. Independent-rintamalla on ollut viime aikoina kiireistä eikä suomalainen laatutuote joudu häpeämään ulkomaanserkkujen rinnalla. Kloonigamesin palkittu läpimurtoteos onnistuu yhdistämään innovatiivisen idean onnistuneeseen toteutukseen.

Pikkulasten piirroksia jäljittelevä graafinen tyyli on suorastaan hurmaava osoitus siitä, että näyttävässä pelissä ei aina tarvita miljoonia pikseleitä. Tunnelman voi tavoittaa muillakin keinoilla. Hiiriohjaus on sujuvaa, vaikka pelatessaan ei voikaan välttyä harmittelemasta, kuinka paljon mukavampaa se olisi ollut jos käytössä olisi ollut piirtolauta. Jos ongelmia haluaa etsiä, ne löytyvät ehkä hieman itseään toistavan pelaamisen ja liiallisen helppouden puolelta.

Liituleikit kannattaa kuitenkin ottaa enemmän leikin ja kokeilemisen kuin varsinaisen pelaamisen kannalta. Voimapelaaja tahkoaa kentät lävitse muutamaa ratkaisumallia toistaen ja menettää samalla valtaosan siitä hienoudesta, jota peli tarjoaa kokeilunhaluisille. Crayon Physics on parhaimmillaan silloin, kun malttaa pysähtyä leikittelemään pelimoottorin mahdollisuuksilla. Pelin uusin päivitysversio kannustaakin tähän palkitsemalla pelaajan erilaisista ratkaisumalleista ylimääräisillä tähdillä.

Juho Anttila

Lue myös

Dark Horizon (PC)

Euro Truck Simulator (PC)

Littlest Pet Shop (DS, PC, Wii)

Lock’s Quest (DS)

Multiwinia (PC)

Shaun White Snowboarding (PS3, 360)

Swedish Touring Car Championship (PC)

Talvisota: Icy Hell (PC)

World of Goo (PC, Linux, Mac, Wii)