Daxter (PSP)

05.07.2006 13:47 | Tero Lehtiniemi

daxterJak & Daxter-tasohyppelyt ovat Ratchet & Clankien ohella kuuluneet Sonyn PlayStation 2-konsolin tasohyppelypelien kärkikastiin. Yhteistä näille kahden hengen parivaljakoiden edesottamuksia seuraaville seikkailuille on ollut se, että niiden pelillinen huomio on keskittynyt käytännössä parivaljakon toiseen osapuoleen.

Clankin tähdittämää peliä joudumme todennäköisesti odottelemaan vielä hyvän tovin, mutta hölösuinen, eräänlaiselta majavan ja oravan risteytykseltä näyttävä Daxter-otus on kuin nakutettu tasohyppelysankarin rooliin. PlayStation 2:n sijasta alustana on PSP, ja Sonyn kannettava pelilaite onkin kärsinyt hyvien tasohyppelyiden puutteesta. Onko Daxterista tämän puutteen paikkaajaksi, ja riittääkö Jak & Daxter-universumissa mielenkiintoa ilman aikaisempia pelejä tähdittänyttä, lentäjälakkifetissistä kärsivää suippokorvaa?

Daxterin omat seikkailut sijoittivat aikaan ennen Jak II:n alkua, kun Jak jää Haven Cityssä paronin kätyreiden vangiksi. Daxter pääsee pakenemaan pinteestä, ja päätyy kertomaan väritettyjä sankaritarinoita paikalliseen kaljakuppilaan. Daxterin tarinat vakuuttavat huonokuuloisen ötökänmetsästäjän, ja enemmän tai vähemmän tahtomattaan Daxter päätyy ukkelille hommiin.
Ötökönjahtaajana Daxterille tarjoutuu erinomainen mahdollisuus etsiä Jakin luo johtavia johtolankoja, joskin mystisen ötökkä-invaasion kanssa törmäyskurssille joutuminen mutkistaa pelastusoperaatiota entisestään.

Autenttisesta graafisesta tyylistään, tarinallisista yhtäläisyyksistään ja hyvästä yleisestä pelituntumasta voisi päätellä, että peli olisi Naughty Dogin omaa käsialaa. Näin ei kuitenkaan ole, vaan pelistä vastaa ensikertalainen Ready at Dawn Software. Naughty Dogin kädenjälki näkyy kuitenkin siinä määrin, että Jak-tiimi on varmasti ollut pelin teossa aktiivisesti mukana.

Hyvää työtä

daxter2Perustasolla Daxterin seikkailut on toteutettu moitteettomasti. Tuntuma kontrolleihin on hyvä ja sulava, Daxterin tehdessä asiat niinkuin käsketään. Kaikki tasohyppeleiden perusniksit tuplahypyistä ja kiipeilystä hiipimiseen löytyvät, ja välillä meininkiä piristetään myös nopeatempoisemmilla toimintaosuuksilla. Äkkikuolemia viljellään toisinaan varsin ahkerasti, joskin kuolon sattuessa jatkopaikka on yleensä aivan vieressä.

Vaikka tarina ja miljööt ammentavatkin paljon Jak-emopeleistä, suurimmat Daxterin oman seikkailun yhtäläisyydet löytyvät Sucker Punchin Sly Cooper-sarjasta. Daxterin jyrsijämäinen olemus luonnollisesti ruokkii mielikuvaa jo itsessään, ja ketterän Daxterin eteensä saamat ympäristöt vaativat huomattavan paljon Sly-tyylistä hiiviskelyä ja pienissä koloissa ryömimistä.

Tekniseltä toteutukseltaan Daxter on ensiluokkainen. Grafiikka sekä näyttää hyvältä että pyörii sulavasti, ja jopa jopa ääninäyttely on toteutettu mainiosti. Musiikki ei jää mieleen, mutta ei toisaalta häiritsekään. Kun vielä ottaa huomioon, että kyseessä on tiimin ensimmäinen peli, ei voi kuin nostaa hattua.

daxter3Daxter on kolmella tapaa erittäin tervetullut julkaisu. Ensinnäkin se valitettavan pienelle huomiolle jääneen Daxterin esiin aivan uudella tavalla, ja tekee sen hyvin. Toisekseen se täydentää PSP:n hiukan hiukan keskinkertaiseksi jäänyttä tasohyppelyvalikoimaa antamalla laitteelle ensimmäisen lajityypin huippunimen. Kolmanneksi se tarjoaa pitkästä aikaa sitä rehellistä ja perinteistä tasohyppelymeininkiä, joka monien mielestä on jo hieman katoamasssa Ratchet- ja Jak-sarjoista liian toimintapainotteisuuden tieltä.

Daxter on kaunis, sulava, hauska ja hellyyttävä seikkailu, jonka pitäisi kuulua jokaisen PSP:n omistavan tasohyppelyjen ystävän pelivalikoimaan. Ready at Dawnin poikien ensituotos on sen verran vakuuttavaa jälkeä, ettei porukalle voi toivoa muuta kuin erittäin hyvää jatkoa.

 

daxter4

Tekijä: Ready at Dawn
Julkaisija: SCEE
Testattu: PSP
Saatavilla: PSP
Pelaajia: 1
Kotisivu: http://www.us.playstation.com/PSP/Games/UCUS-98618/OGS

Muropaketin uusimmat