Dead Rising 2: Off the Record (PC, PS3, Xbox 360)

19.11.2011 17:30 | Juho Anttila

Tekijä: Capcom
Julkaisija: Capcom
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: PC, PlayStation 3, Xbox 360
Pelaajia: 1, 2 (internetissä)
Pelin kotisivu: http://deadrising-2.com
Arvostelija: Juho Anttila

Välillä pelintekijöiden ajatuksenkulku kummastuttaa. Dead Rising 2 oli osittain ongelmallinen, mutta silti kokonaisuutena vallan vinkeä zombipeli. Tarina kaipaa jatkoa, mutta mitä tekeekään Capcom? Julkaisee käytännössä saman pelin uudella päähenkilöllä.

Valtava ostoskeskuskompleksi Fortune City toimii yhä tapahtumapaikkana, mutta nyt ohjaksissa ei olekaan enää Chuck Greene. Sen sijaan sankarin viitan pukee päälleen Frank West, ensimmäisen Dead Risingin päähenkilö.

Miksi? Sitä ei moni tiedä, mutta ilmeisesti Frank Westillä riittää faneja. Oma suhtautumiseni Off the Recordiin oli alusta saakka skeptinen. Minä pidän Chuck Greenestä. Tykkäsin tyttären suojelemiseen keskittyvästä taustatarinasta. Olisin tahtonut tietää, mitä Greenelle tapahtuu seuraavaksi. Mutta on silti pakko myöntää, ettei Off the Record ole täysin perusteeton julkaisu.

Samat kulissit, uudet kujeet

Kuten ehdinkin jo mainitsemaan, Off the Record sijoittuu samaan tapahtumapaikkaan kuin varsinainen Dead Rising 2. Eikä tässä vielä kaikki, myös tarina on pääpiirteissään sama. Päähenkilön vaihtuminen näkyy kuitenkin erilaisina yksityiskohtina ja onpa muutamaa juonenkäännettäkin muutettu radikaalisti, jotta Dead Rising 2:nsa pelanneille olisi tarjolla muutakin kuin jo kertaalleen koettua huttua.

Pääpiirteiltään kokemus on kuitenkin harmillisen uskollinen alkuperäiselle. Okei, pomoja ja henkiinjääneitä on siirrelty paikasta toiseen, joitakin on poistettu ja toisia taas lisätty. Tuttuuden tunne on silti läsnä jatkuvasti.

Mutta on Off the Recordsilla uuttakin tarjottavaa tarinapelinkin puolella. Juoneen tehtyjen muutosten riittävyydestä voi olla montaa mieltä, mutta jokainen Dead Rising 2:sta pelannut hurrannee uudelle tallennusjärjestelmälle.

Vessat toimivat yhä tallennuspaikkoina, mutta tämän lisäksi pelitilanne säilötään automaattisesti aina, kun alue vaihtuu tai jotain merkittävää tapahtuu. Näin säästytään ikävältä ”oho, pelasin puoli tuntia tallentamatta ja törmäsin psykoon” -ilmiöltä, joka aiheutti alkuperäisessä pelissä hurjasti harmaita hiuksia.

Myös teknistä toteutusta on hiottu. Lataustauot ovat yhä matolaatikolla ahdistavan pitkiä, mutta partaa ei sentään tarvitse ajaa jokaisen alueenvaihdon jälkeen, toisin kuin Dead Rising 2:n kohdalla. Grafiikkamoottorikin tuntui entistä sujuvammalta, vaikka ero ei olekaan suuren suuri.

Koska kyse on Frank Westistä, on valokuvaaminen nostettu uudestaan tärkeäksi pelimekaniikaksi. Jokainen valokuva pisteytetään siinä näkyvien asioiden perusteella. Mitä raflaavampaa materiaalia, sitä enemmän tilille kilisee kokemuspisteitä. Valokuvaaminen tuo kieltämättä tuttuun kokemukseen oman, kaivatun lisämausteensa.

Vapaus, vihdoinkin

Se kaikkein tärkein ja merkittävin uudistus on kuitenkin uusi vapaa pelitila. Dead Rising -sarjan tunnuspiirre ja samalla yksi ristiriitaisimmista ominaisuuksista on ollut juonen tiukka sitominen armotta eteenpäin tikittävään kelloon. Vapaan pelimaailman tarjoamista mahdollisuuksista nauttimiseen ei ole yksinkertaisesti ollut niin paljon aikaa kuin olisi halunnut.

Off the Record korjaa tämän tarjoamalla aivan uuden vapaan pelimuodon. Kello pysähtyy ja Fortune City avautuu pelaajan tutkittavaksi rauhassa, ilman ahdistavia aikarajoja. Jotta tekemisellä olisi edes jokin suunta, on tarjolla vino pino erilaisia haastetehtäviä.

Vapaapeli käy myös yhteistyössä toisen pelaajan kanssa, tosin vain verkon välityksellä. Yhteistyö toimii samalla tavalla kuin alkuperäisessäkin Dead Rising 2:ssa. Sen sijaan kilpailulliset moninpelimuodot on pudotettu pelistä pois. Tuskinpa niitä kukaan jää edes kaipaamaan.

Mutta voi, jostain syystä vapaapeli tuntuu kovin tyhjältä. Tätähän me kaipasimme, mutta kun sitä sitten tarjotaan, ei herkku maistukaan. Ehkä aikarajat ja tehtävien rytmittäminen niin, että ehtii suorittaa mahdollisimman monta haastetta ovat kuitenkin niin oleellinen osa Dead Rising -kokemusta, ettei peli tunnu samalta ilman niitä. Vapaapeliä vaivaa, haasteista huolimatta, päämäärättömyyden tunne.

Hyvä peli, mutta miksi?

Dead Rising 2: Off the Record on todella vaikea pala purtavaksi. Teknisesti ja ominaisuuksiltaan se on ehdottomasti paras versio Dead Rising 2:sta. Eräänlainen GOTY-editio ilman julkaistuja ladattavia lisäsisältöjä siis.

Jokin paketin perusideassa kuitenkin tökkii. Mitä vikaa oli Chuck Greenessä? Okei, moni varmasti tykkää Frank Westistä, mutta eikö Westiä olisi voinut tarjoilla lisää ladattavana sisältönä, Case Westin tapaan? Mitä tapahtui Chuck Greenen tarinalle? Kumman kaanonin mukaan tarina tästä jatkuu?

Onko Off the Record siis yksittäinen harha-askel, rinnakkaistodellisuuteen sijoittuva ajatusleikki, vai Dead Rising -saagan uusi virallinen suunta? Noinkohan tätä tiedetään edes Capcomilla. Joka tapauksessa Off the Record on laadukas julkaisu, jonka olemassaoloa on vaikea perustella muille kuin pahimmille Frank West -faneilla.

Dead Rising 2:n läpi pelanneille tarjolla on joka tapauksessa liian vähän uutta pelattavaa. Peliin ennestään tutustumattomille Off the Record olisi laadukkain versio Dead Rising 2:sta, mutta ilman tarinallista linkkiä jo julkaistuihin ladattaviin lisäsisältöihin. Ennen kaikkea kyse on sellaisten kehitysresurssien tuhlaamisesta, jotka oltaisiin voitu käyttää aidosti uuden sisällön luomiseen.

 

 

 

 

Lisää upeita pelivideoita eDomen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet.

 

Lisää aiheesta

Dead Rising (360)

Dead Rising 2 (PC, PS3, Xbox 360)

Dead Rising 2 -haastattelussamme legendaarinen Keiji Inafnue

Dead Rising 2: Case Zero (Xbox 360)

Dead Rising 2: Off the Record pursuaa rehevää zombiehuumoria

Lue myös

Assassins Creed Revelations (PC, PS3, Xbox 360)

 Child of Eden (PS3)

Elder Scrolls V: Skyrim (PC, PS3, Xbox 360)

Gunstringer (Xbox 360)

Mario Kart 7 -ennakko (3DS)

Medieval Moves: Deadmund’s Quest (PS3)