UUSIMMAT

Deathsmiles (Xbox 360)

19.04.2011 12:00 | Eric Hartin

Tekijä: Cave
Julkaisija: Rising Star Games
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: Xbox 360
Pelaajia: 1-2
Pelin kotisivu: http://www.cave.co.jp/gameonline/deathsmiles/
Arvostelija: Eric Hartin

Skrollaavien räiskintöjen pienelle kuppikunnalle Cave lienee tuttu nimi. Siinä missä monet muut puodit ovat julkaisseet pelejä suhteellisen laajalta skaalalta, on Cave erikoistunut lähes täysin yhden lajityypin alatyyppiin, luotihelvettiin.

Deathsmiles on kolikkopeli – tai tarkemmin kokoelma niitä. Se tekee suhteellisen vähän  kompromisseja pelaajalle: joko pelaat meidän säännöillä tai et ollenkaan. Kaikki asiat vaikeustasosta kuvasuhteeseen ovat vain asioita, joihin pelaajan tulee tottua. Ja mitä itse peliin tulee, refleksittömät älkää vaivautuko.

Täyttä Japania

Deathsmiles on lähtökohdiltaan puhdasta Japania: peli edustaa lähes kuollutta pelityyppiä, sisältää päähahmoinaan alaikäisiä isotissisiä pikkutyttöjä ja vaikka kyseessä on genren helpompia pelejä, on se silti aivan tautisen vaikea. Kehystarinana tarjoillaan perushömppää kaiken pelastavista pikkutytöistä ja Tyrannosatan-nimisestä pääpahiksesta. Parempaa on nähty jopa luotiräiskinnöissä, mutta kehittäjät ovat itsekin tajunneet hömppänsä onttouden. Niinpä tarinaa on vain muutaman repliikin ja lopetusruudun edestä.

Vaikka päätavoite Deathsmilesissa on ilahduttavan simppeli, on pisteytysjärjestelmässä myös jonkun verran syvyyttä. Esimerkiksi konsolille varta vasten kehitetyissä moodeissa selviäminen on helppoa, mutta pisteiden kerääminen vaatii jo jonkun verran kikkailua. Pelaajalla on nimittäin käytössä eräänlainen superlaskuri, jonka täyteen saamalla ampuu tehokkaampia säteitä ja kerää pisteitä tiuhempaan tahtiin. Kyky pitää itsensä tässä moodissa tietää isoja pisteitä ja korkeampaa sijaa kansainvälisessä pistetilastossa.

Vaikeustasoa tosin piisaa myös niille, jotka sitä haluavat. Jokaisesta kentästä voi valita vaikeustason: helpoin lähtee level 1:stä, vaikein pomppaa suoraan 999:iin. Vaikeimmillaan hahmoa ei välttämättä edes näe omien, kaverien ja vihujen luotien seasta. Jotain mahdollisuuksia ihmisillekin on sentään annettu, sillä aivan hektisimmissä tilanteissa peli hidastuu antaen pelaajalle edes pienen mahdollisuuden voittoon.

Liiankin hektistä

Peli sisältää yksinpelin lisäksi myös moninpelin sekä samalta sohvalta että verkossa. Verkko-ominaisuudet toimivat kyllä maan sisällä, mutta jälleen kerran peli on aivan liian hektinen maan ulkopuolelta pelatuilla pingeillä. Meno tuppaa olemaan liian hektistä ilman lagiakin, sillä samalta sohvaltakaan ei välillä erota mitä ohjaa ja millä hetkellä.

Täydellä hinnalla Deathsmilesia eivät ostaisi kuin luotihelvettifanaatikot, mutta suositushinnaltaan noin puoleen sivallettuna se on oiva kuriositeetti niille, joista pelit ovat liian helppoja tai niissä on liikaa järkeä.

 

Lisää aiheesta

Zeit2 (PC, Xbox 360)

Tänä päivänä indie-pelin tulee erottua edukseen. Olipa kyseessä visuaalinen estetiikka, kuten Flowerissa. Tai addiktoiva pelimekaniikka, kuten Trials HD:ssa. Jokainen Playstation Networkissa tai XBLA:ssa julkaistu peli tarvitsee koukun.

Zeit2 on päättänyt kyseisen koukun olevan Shmup, jossa aikaa voi kelata eteen- ja taaksepäin. Mutta nostaako pelkästään ajan manipulointi pelin legendaarisen Ikarugan kastiin? Entä onko luotihelvettien genre jo aikansa elänyt fanaattisimman harrastelijapiirin ulkopuolella?

 Lue myös

 Beyond Good and Evil HD (PS3, Xbox 360)

Call of Duty: Black Ops First Strike DLC (PC, PS3, Xbox 360)

Eat Them! (PS3)

Echochrome II (PS3)

Ghost Trick: Phantom Detective (DS)

Lego Star Wars III: The Clone Wars (PC, PS3, Wii, Xbox 360)