Dynasty Warriors 6 (PS3, 360)

21.05.2008 17:45 | Miikka Lehtonen

Tätä päivää ovat monet odottaneet pitkään ja hartaasti. Dynasty Warriors 6 tekee vihdoin sen, mitä pelisarjalta on odotettu jo pitkään ja tuulettaa hieman kuvioita uutta konsolisukupolvea varten.

Meininki on ennallaan ja väkeä kaatuu kuin heinää niittotalkoissa, mutta sarjan veteraani huomaa nopeasti, että kaikki muutokset eivät suinkaan ole hyvästä. Menikö muutosten mukana se tuttu meininki?

Dynasty Warriors -pelit ovat viihdyttäneet ja kiihdyttäneet pelaajia jo vuosikausia. Kiinan historian myllerrysvuosiin sijoittuvissa peleissä pelaajat ratkovat kolmen kuningaskunnan välejä eeppisessä valtaistuinpelissä. Käytännössä tämä tapahtuu komentamalla yhtä pelin elämää suuremmista hahmoista taistelukentällä, teurastaen satamäärin rivimiehiä sekä lukemattomia vastustajan sankareita.

Taustalla pauhaa reipas hevimusiikki ja draama on elämää suurempaa. Ei siis ihme, että monet pitävät peleistä, vaikka niiden pelattavuus on aina ollut rajoittunutta ja yksinkertaista. Tähän ja moniin muihinkin ongelmiin on yritetty löytää vastausta Dynasty Warriors 6:n uudistusten myötä, mutta kaikki ei ole mennyt aivan nappiin.

Jotain hyvää, jotain huonoa

Kaikkien uudistusten keskellä se perusidea on pysynyt ennallaan, mitä nyt ympärille on kyhätty uusia puitteita. Jokaiselle pelin pääsuvuista on oma, lyhyt kampanjansa, jonka läpipeluu avaa aina uusia hahmoja ja tehtäviä jatkorassausta varten. Siinä sivussa kokemusta kertyy niin pelaajalle, tämän hevoselle kuin aseellekin, parantaen kaikkien suorituskykyä. Uutta on se, että tasojen noustessa pelaaja pääsee tekemään valintoja polveilevasta kykypuusta, parantaen näin vaikka hahmonsa voimaa tai kestävyyttä. Kaikkea ei voi saada, joten kannattaa harkita tarkkaan.

Taistelukentän puolella peli antaa uusia mahdollisuuksia, mutta ottaa samalla pois vanhoja tuttuja. Vesiesteet ja joet eivät ole enää ylitsepääsemättömiä ongelmia, sillä pelaajan sankari osaa uida ja lisäksi kiipeillä. Näin taistelu vie sankarimme usein muurien laelle ja niiden yli, sillä mikä onkaan mukavampaa kuin yllättää linnoituksen puolustajat takaapäin ja vertauskuvallisesti housut kintuissa.

Sarjassamme hyvä idea, huono toteutus peli esittelee uuden Renbu-systeemin, joka korvaa vanhat, näppäinten avulla toteutettavat kombot. Renbu-mittari täyttyy pelaajan seistessä taistelun keskellä ja kasvaessaan monipuolistaa pelihahmon tekemiä komboja, jotka suoritetaan naputtelemalla yhtä hyökkäysnappia. Jokainen voi heti arvata, miten jännittävää tämä onkaan. Toki mukana on yhä mahdollisuus tehdä voimakkaampia hyökkäyksiä ja tuhoisia Musou-erikoishyökkäyksiä, mutta ne ovat vain sivuroolissa.

Huomattavasti mukavampi uudistus ja se suurin syy pelinautinnon lisääntymiseen on mahdollisuus tallentaa taistelun aikana. Mitään välietappeja ei vieläkään tunneta, mutta positiivisella puolella pelaajan saama turpasauna ylivertaiselta megaviholliselta ei tiedä enää 40 minuutin takapakkia.

Klassista älyttömyyttä

Pelin tekoälystä tai sen täydellisestä puuttumisesta valittaminen alkaa tuntua jo turhalta puuhalta, sillä on harvinaisen selvää, että kehitystiimin mielestä paikallaan patsastelevat maalitauluviholliset ovat kiinteä osa Dynasty Warriors -kokemusta, eikä asiaan tule muutosta. Katson silti velvollisuudekseni ilmoittaa sarjan noviiseille, että rivivihollisilta on usein turha odottaa minkäänlaista tekoälyä, vaan nämä seisovat passiivisesti odottamassa armoniskua.

Kokonaisuutena Dynasty Warriors 6 on ihan kelvollinen peli, ainakin mikäli sarja on perinteisesti kiinnostanut. Samalla on kuitenkin taas harmiteltava sitä, että kun peliä kerran uudistettiin ja tuuletettiin uusia konsoleita varten, kehitystiimi ei jaksanut puuttua niihin pelisarjan perinteisimpiin ongelmiin. Tästä johtuen tarjolla lienee edelleen peli, joka ei jaksa kiinnostaa massayleisöä pätkän vertaa ja jota en itsekään sarjan fanina viitsisi täyteen hintaan ostaa.

 

Tekijä: Omega Force
Julkaisija: KOEI
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: PlayStation 3, Xbox 360
Pelaajia: 1-2
Pelin kotisivu: http://www.dynastywarriors6.co.uk

 

Lisää aiheesta

Dynasty Warriors (PSP)

Dynasty Warriors 4 Hyper (pc)

Dynasty Warriors 5 (PS2, Xbox)

Dynasty Warriors: Gundam (PS2, PS3, 360)

Lue lisää eDomesta

”Musta tiistai” yllätti bottaajat, riemu valtasi Azerothin

eDomen videokanavalla yli 500 pelivideota

Fable 2 osa 2 – miekkaa, magiaa ja koiranelämää

Square Enix himoitsee kilpailijoitaan

Wiin Virtual Console -ladattavat pelit testissä – onko Nintendo iskenyt retrokultasuoneen?

Voita Wii Fit ja kuntoile itsesi kondikseen