Uusimmat

Ensituntumat Marvel’s Spider-Man 2 lunasti kovat odotukset – ”Ei ole syytä huoleen”

15.09.2023 19:00 Joonas Pikkarainen
Marvel's Spider-Man 2

Kuva: ©2023 Sony Interactive Entertainment LLC. Developed by Insomniac Games, LLC.

Syksyn odotettu supersankaritoiminta ei poikkea liiaksi kaavoistaan, mutta edellisosien nautinnollista pelattavuutta, vauhdikkuutta ja viihdyttävyyttä ei ole kadotettu.

Alkavan syksyn odotetuimpiin peleihin lukeutuva Marvel’s Spider-Man 2 vie pelaajat takaisin Insomniac Gamesin hehkutettuun avoimeen maailmaan. Luvassa on tällä kertaa entistä isompi leikkikenttä Manhanttanin saadessa rinnalle palan Queensia ja Brooklynia, minkä lisäksi hämiskivaa saadaan tuplaten Peter Parkerin ja Miles Moralesin yhdistäessä voimansa. Kun päälle ripotellaan vielä sarjakuvien ikoniset pahikset Venomista ja Kravenista alkaen, voivat fanit myhäillä huoletta tulevaa.

Muropaketin toimitus piipahti syyskuun alussa Lontoossa testaamassa tulevaa tuotosta vajaan parin tunnin ennakossa. Pelattavana oli muutaman kuukauden takaisesta PlayStation Showcasesta tutun vauhdikkaan pätkän ympärille rakennettu osuus, jossa päästiin käsiksi muutamaan tarinatehtävään sekä tutustumaan avoimeen maailmaan.Tarinan osalta kehittäjät pitivät vielä herkullisimmat puitteet piilossa, eikä siitä pysty liiaksi toteamaan testatun perusteella. Parker oli jo saanut symbioottipuvun, joten tämän liikkeet ja voimat Kravenin kätyreitä kukistaessa olivat nautinnollisen voimakkaita. Sen sijaan puvun taustoja, Venomia tai oikeastaan mitään muutakaan juoneen liittyvää ei vielä paljastettu, joskin mysteerisiltä vihjailuilta ei vältytty.

Lyhyt silmäys paljasti kuitenkin näyttelijäsuoritusten olevan jälleen ensiluokkaista ja yhdistävän teemojen osalta niin alkuperäisestä Marvel’s Spider-Manista kuin Miles Moralesista tuttuja aiheita. Parker ja Morales tuntuisivatkin vievän pelaajan ihailtavan erilaisille poluille, joiden kautta Insomniacin luomaa maailmaa ja hahmoja syvennetään useammasta eri näkökulmasta. Esimerkiksi Milesin kautta tuotiin esille enemmän New Yorkin yhteisöllisyyttä, kun taas Peterin osalta symbiootin vaikutteet alkoivat välittyä läpi tämän persoonassa. Milesillekin tuntui kuitenkin kirjoitetun aavistuksen synkempi tarinapuoli, joka liittyi aiemmissa peleissä tapahtuneeseen tragediaan.

Erilaista pelattavaa tarjoillaan lisäksi kiitettävän monipuolisesti, sillä pelkästään muutaman tehtävän perusteella pelissä päästiin leikkimään niin etsivää, hiiviskelemään hämisrobotilla, korjailemaan hiukkaskiihdytintä kuin liitämään dronejen perässä.Yleisesti ottaen pelattavuudeltaan Marvel’s Spider-Man 2 tuntuisikin tarjoavan pitkälti sitä samaa kuin edeltäjänsä, mikä ei suinkaan ole moite. En ollut lähellekään ainoa toimittaja, joka olisi halunnut jatkaa pelin pelaamista vielä tuntikausia. Kehittäjien luomassa avoimessa maailmassa on jälleen kerran nautinnollista matkata ympäriinsä seittien varassa, ja alueiden lukuisat eri sivutehtävät on niin ikään suoritettavissa vauhdin liioin hidastumatta. Pikaiset koitokset on lisäksi sidottu järkevästi Parkerin ja Moralesin hahmojen kykyihin, sillä eri aktiviteetit antavat yksilöllisiä resursseja näiden pukujen ja varusteiden päivitykseen.

Yksinkertainen porkkanajärjestelmä antoi jo testisessiossa välittömän tyydytyksen, mutta rajallinen aika pakotti jättämään sivuaktiviteetin toiseen kertaan.

Hahmojen kehitys on jaettu tällä kertaa kolmeen osaan, joista puku- ja varustepäivitykset tapahtuvat tosiaan sivuaktiviteetteja suorittamalla. Näihin lukeutuvat muun muassa tappavammat iskut, isompi elinvoimamittari sekä useampi taisteluissa käytettävä hilavitkutin takataskuun. Näiden ohella tehtävät tarjoavat myös perinteisempiä kokemuspisteitä, joilla pystyy avamaan kokonaan uusia kykyjä ja tehostamaan entisiä. Kummallekin Hämikselle on jatko-osassa lisätty muutamia tuoreita kikkoja, joilla vihollisten teilaaminen on entistä hauskempaa.Toimintaan ei ole kajottu myöskään liiaksi, vaan kärhämät toimivat edelleen Batman Arkham -sarjasta tutuin opein. Erilaiset vihollistyypit vaativat hieman poikkeavampia lähestymistapoja, joten kun ruudulle heitetään useampi erilainen kohdattava, syntyy lopputulokseksi näyttävää ja pelillisesti tyydyttävää mättämistä. Marvel’s Spider-Man 2 esittelee lisäksi uutena lisämekaniikkana vastaiskut. Akrobaattisina supersankareina niin Peter kuin Miles pystyvät nopeasti liitämään huoneen toisesta päästä toiseen, slaidaamaan vihollisten jalkoväleistä ja seitittämään nämä hetkellisesti paikoilleen, mitkä kaikki lisäävät paitsi taisteluiden visuaalista antia myös saavat toiminnan tuntumaan hyvältä.

Nyrkkien ohella käytössä olevat erikoiskyvyt on jaettu hämisvoimien ohella kummallekin hahmolle yhteisiin vehkeisiin, jotka tarjoavat lisäapua kahinoihin. Kykyjä riittää puolestaan enemmän kuin käytössä olevat neljä kappaletta, joten omia lempiyhdistelmiä voi vaihdella mieleisekseen vaikka jokaiseen taisteluun. Ainoa pieni harmitus ennakossa olivat hieman turhan samankaltaiset kyvyt Milesin ja Peterin välillä, sillä visuaalisista eroavaisuuksista huolimatta nämä toimivat melko identtisesti keskenään. Näihin tulee toivottavasti eroavaisuuksia pelin edetessä, sillä en suoraan sanoen tutustunut liian syvällisesti kummankin hahmon koko kykyvalikoimaan.Lisäyksiä on tuotu myös avoimessa maailmassa liikkumiseen, sillä hahmot pystyvät nyt myös liitämään lentopukujensa avulla. Tämä jouhevoittaa jossain määrin liikehdintää ja auttaa erityisesti avoimempien maastojen, kuten aiemmissa osissa rasittaneen Central Parkin, ylitystä. Silti mikään ei oikeastaan päihitä nautinnollista flengaamista, minkä todisti taas kerran halu mennä kaikkialle ilman pikamatkustusta. Jälkimmäinen toki pelistä löytyy, kunhan sen ensin avaa suorittamalla tietyn määrän sivutehtäviä kussakin naapurustossa. Parkerin ja Moralesin välillä voi lisäksi vaihtaa lennosta, kunhan päätehtävä ei satu juuri sillä hetkellä olevan aktiivisena.

Kysymykseksi jäi vielä, pystyvätkö päähenkilöt kohtaamaan toisensa vapaasti maastossa, jos kummankin sijainti sattuu olemaan selvillä. Peli hyödyntää tosin Grand Theft Auto V:stä tuttua siirtymää, jossa hahmoa vaihtaessa nämä ”yllätetään” kesken normirutiinien.

Marvel’s Spider-Man 2 ei siis poikkea liiaksi erinomaisista edeltäjistään, vaan tarjoaa testisession perusteella pitkälti sitä samaa entistä suurempana. Koska pohjana on äärimmäisen nautinnollinen ja laadukkaasti toteutettu peli, ei tässä vaiheessa kaipaa juuri sitä enempää.

Pelisarjan faneilla ei tältä osin ole siis syytä huoleen, kun odotettu jatko-osa julkaistaan PlayStation 5:lle 20. lokakuuta.Joonas Pikkarainen

"Olen lähetellyt outoja raaputuksiani peleihin ja elokuviin liittyen Muropakettiin vuodesta 2018 alkaen. Läpi elämäni jatkunut intohimo on jostain syystä kiinnostanut myös TechRadarin, Pelaajan, IGN:n, KonsoliFIN:in ja muiden medioiden lukijoita, jotka ovat saaneet sietää turinoitani jo toista vuosikymmentä. Kun en kirjoita peleistä, elokuvista ja/tai teknologiasta, käytän kaiken vapaa-aikani näiden parissa. Pääväylien lisäksi meikäläistä voi seurata myös useimmissa sometileissä tunnuksella @Pjorkkis."

Muropaketin uusimmat