Uusimmat

Final Fantasy V Advance (GBA)

11.05.2007 17:17 Tero Lehtiniemi

Japanilaiset konsoliroolipelit ovat etenkin Euroopassa henkilöityneet hyvin pitkälle Squaresoftin, nykyisen Square-Enixin Final Fantasy-sarjaan. Osa sarjan peleistä, erityisesti vanhemmista on kuitenkin saanut erityisesti länsimaissa hyvin vähän huomiota, hyvänä esimerkkinä sarjan viides osa. Aikaisemmin länsimaissa vain Final Fantasy Anthology -kokoelmassa PlayStationille julkaistu Final Fantasy V on nyt saatavilla myös Game Boy Advancelle.

Final Fantasyn SNES-aikakaudella nähtiin sarjan ensimmäiset todelliset hitit, eli neljäs ja kuudes osa. Tätä vasten näiden välissä vähin äänin ilmestynyt sarjan viides osa tuntuu jollakin tavalla outolinnulta. Miksi se käännettiin virallisesti englanniksi vasta 2000-luvun kynnyksellä, ja miksi siitä ei juuri ole meluttu. Tähän on oltava syy, onhan?

Pelin päähenkilö on Bartz-niminen seikkailija, joka omituisen meteorin putoamispaikkaa tutkiessaan törmää Lenna-nimiseen tyttöön ja Galuf-nimiseen vanhaan mieheen. Lenna ja Galuf ei juuri muista meteoriitin putoamista edeltäviä tapahtumia, mutta tuntevat yhteistä vetoa omituiseen tuulikristalliin. Sattuman kautta Bartz ajautuu kaksikon mukaan, ja hyvin pian selviää että ympäri maailmaa sijaitsevat neljä kristallia pitävät pahaa, koko maailmaa uhkaavaa ExDeath-nimistä velhoa vangittuna. Alkaa vimmattu kilpajuoksu kristallilta kristallille, eikä matkasta puutu yllättäviä juonenkäänteitä, ryhmän jäsenten salaisista menneisyyksistä puhumattakaan.

Perinteet kunniaan

Pohjimmiltaan Final Fantasy V toimii täysin kuten muut SNES-ajan Final Fantasyt. Ylhäältäpäin kuvatulla maailmankartalla ohjataan milloin jalkapatikassa, milloin erilaisilla kulkuneuvoilla reissaavaa sankariryhmää, ja tuon tuosta pistäydytään erilaisissa kaupungeissa ja luolastoissa. Luolastoissa ja maailmankartalla pelaajaa piinaavat myös alituiset, tyhjästä alkavat satunnaistaistelut, jotka ratkotaan jo nelososassa esitellyllä Active Time Battle -järjestelmällä: hahmon nopeus määrittää sen, kuinka usein tämä voi toimia, mutta muuten taistelu toimii reaaliajassa. Tämän tuntuessa liian ahdistavalta voi homman siirtää osittain vuoropohjaiseksi, jolloin vihollisen toiminta pysähtyy oman vuoron ajaksi.

Taisteluissa kerätään esineitä ja kokemusta, ja tässä vaiheessa tulee esille Final Fantasy V:n erikoisuus. Final Fantasy III:ssa alunperin esiteltyä Job-järjestelmää on viidennessä osassa kehitetty entisestään. Hahmon ”luokkaa” voi siis vaihtaa lennossa esimerkiksi taistelijasta parantajaksi, ja näitä luokkia voi sitten kehitellä erikseen. Uusien hahmoluokkien avautuminen vaatii sen, että jotkut vanhoista luokista on nostettu riittävälle tasolle. Kehittämistä riittää, sillä kun lasketaan mukaan GBA-version neljä ylimääräistä ammattia, tulee loppusummaksi 26 erilaista ammattia soturista ninjaan.

Teknisesti Final Fantasy V Advance on suurin piirtein samaa luokkaa muiden GBA:lle julkaistujen Final Fantasyjen kanssa, eli laitteen mittapuulla voidaan puhua varsin näyttävistä peleistä. Kuten muitakin käsikonsoleille versioituja Final Fantasy -pelejä, myös viidettä osaa on siunattu reilulla määrällä mukavaa lisäsisältöä. Jo aiemmin mainitun neljän uuden ammatin lisäksi tarjolla on uusi laaja luolasto, uusia loitsuja, ja vielä pelin PlayStation-versiossa esiintyneitä ikäviä ongelmia on korjattu. Lisäksi pelissä on GBA:n kannettavaa luonnetta silmälläpitäen kätevä Quicksave-toiminto, jolla pelin voi tallentaa väliaikaisesti missä tahansa.

Historiallisesta perspektiivistä on varsin vaikea ymmärtää, miksi sarjan viidettä osaa ei käännetty englanniksi ennen vuotta 1999. Toki peli ei ole samalla tavalla merkittävä ja lajityypin saralla käänteentekevä peli kuin sarjan neljäs tai kuudes osa, mutta se on silti selkeästi aikakautensa parhaita roolipelejä. Vaikka hahmot eivät ole yhtä syvällisiä tai mielenkiintoisia kuin muissa SNES-sarjan FF-peleissä, ja vaikka juoni on varsin kliseinen, on kyseessä silti viihdyttävä paketti. Tämä ei ole muuttunut mihinkään viidessätoista vuodessa : Final Fantasy V Advance on tervetullut jäsen GBA-roolipelien joukkoon, ja mainio lisä pelihyllyyn Final Fantasy IV:n ja VI:n väliin.

 

Tekijä: Square Enix
Julkaisija: Square Enix
Testattu: GBA
Saatavilla: GBA
Pelaajia: 1
Kotisivu: http://www.square-enix.com/eu/en/index_f2.html